AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islem kontrol blogunda bulunan ogeler nelerdir?

Editör

Yeni Üye

İşlem kontrol bloğunda bulunan öğeler nelerdir?​

İşlem kontrol blokları birçok bilgiyi kapsamaktadır:
- İşlem evresi. Yeni, beklemede, vs..
- Program sayacı. Sayac, bu işlem için bir sonraki yürütülecek olan komutun addresini belirtir.
- İşlemci yazmaçları.
- İşlemci zaman çizelgesi bilgileri.
- Bellek yönetim bilgileri.
- Giriş çıkış durum bilgileri.

Proses Kontrol bloğu nedir?​

Bir işlem kontrol bloğu (PCB) , bilgisayar işletim sistemleri tarafından bir işlemle ilgili tüm bilgileri depolamak için kullanılan bir veri yapısıdır . Aynı zamanda bir süreç tanımlayıcı olarak da bilinir .

Tüm işlemlerin proseslerin sahip olması gereken öğeler nelerdir?​

Tüm işlemlerin proseslerin sahip olması gereken öğeler nelerdir?
Proseslerin temel üç özelliği bulunur. Her proseste ortak olan bu üç özellik dönüştürme, geri besleme ve tekrarlanabilir olmadır.

Proseslerin kontrol blokları nerede saklanır?​

Proseslerin kontrol blokları nerede saklanır?
Process Control Block ve Context Switch: Bir prosesten diğerine geçme işleminin özeti.. P0 prosesi çalışırken bir interrupt (kesme) veya sistem çağrısı geldiğinde P0’ın durum (state) bilgisi (program sayacı bilgisi, CPU kayıtçıları vb.) PCB0’da saklanmalıdır.

Proses neden bekler?​

Bekliyor Waiting (WAITING for an EVENT to happen): Proses bir olayı (I/O işlemi, bir başka prosesi) gerçekleşmesi için bekliyor. Bir diğer ifadeyle beklediği olay gerçekleşene kadar çalışmasını sürdüremiyor / ilerleyemiyor. Bu durumda ready kuyruğuna geçemediği için waiting duruma geçer.

Proses basamakları nelerdir?​

Proseslerin temel üç özelliği bulunur. Her proseste ortak olan bu üç özellik dönüştürme, geri besleme ve tekrarlanabilir olmadır. Proseslerde sisteme giren bir ürün mutlaka daha değerli bir ürün olarak geri çıkmaktadır. Yapılan işlem somut bir işlemi ise, sisteme giren hammadde tamamen farklı bir ürün olarak çıkar.

Sistem çağrıları nedir?​

Sistem çağrıları nedir?
Sistem çağrıları OS tarafından servisler için sağlanan arayüzdür. Doğrudan donanıma erişenler gibi düşük seviye görevler (tasks) assembly dilinde instructionlar içerdiği halde genellikle C, C++ dilleriyle yazılmışlardır. System call’lar sayesinde yazılımcı doğrudan donanıma müdahale etmez.

PCB nerede saklanır?​

PCB nerede saklanır?
multi-tasking işletim sistemlerinde process’lerin numerösu, register’ların değerleri, process tarafından kullanılan dosyalar gibi bilgilerin tutulduğu, bir nevi header paketi. linux kernelinde include/linux/sched.h icinde task_struct yapisinda saklanir.

İşlem kontrol bloklarında bulunan öğeler genellikle şunlardır:
1. İşlem evresi: Yeni, beklemede, çalışıyor, vb. gibi işlemin hangi aşamada olduğunu belirten bilgi.
2. Program sayacı: Bu sayacı kullanarak işlem bir sonraki yürütülecek komut adresini belirler.
3. İşlemci yazmaçları: İşlem sırasında kullanılan yazmaçların değerlerini içerir.
4. İşlemci zaman çizelgesi bilgileri: İşlemciye ait zaman çizelgesi bilgileri içerir.
5. Bellek yönetim bilgileri: İşlem tarafından kullanılan bellek alanıyla ilgili bilgileri içerir.
6. Giriş çıkış durum bilgileri: İşlem tarafından gerçekleştirilen giriş ve çıkış işlemleriyle ilgili bilgileri içerir.

Proses kontrol bloğu (PCB), bir işlemle ilgili tüm bilgileri depolamak için kullanılan bir veri yapısıdır. Aynı zamanda bir süreç tanımlayıcı olarak da bilinir.

Tüm işlemlerin sahip olması gereken öğeler genellikle üç temel özellik etrafında şekillenir: dönüştürme, geri besleme ve tekrarlanabilirlik. Bu özellikler tüm işlemlerde ortaktır ve işlemlerin doğru şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Proses kontrol blokları genellikle işletim sistemlerinde saklanır. Bir proses diğerine geçiş yaparken kullanılan PCB'ler, prosesin durum bilgilerini (program sayacı bilgisi, CPU kayıtçıları vb.) tutarlar. Bu şekilde işletim sistemi prosesler arasında geçiş yaparken gerekli bilgilere erişebilir.

Sistem çağrıları, işletim sistemi tarafından sağlanan servisler için bir arayüz görevi görür. Bu çağrılar genellikle C veya C++ gibi yüksek seviye dillerde yazılmıştır ve yazılımcının donanıma doğrudan müdahale etmesine imkan vermez. Sistem çağrıları, yazılım geliştiricilerin belirli işlemleri gerçekleştirmek için işletim sistemine erişmelerine olanak tanır.

PCB'ler genellikle multitasking işletim sistemlerinde kullanılır ve process'lerin numarası, register'ların değerleri, dosyalara erişim bilgileri gibi bilgileri içerir. Linux kernelinde, PCB'ler genellikle task_struct yapısı içinde saklanır ve include/linux/sched.h dosyasında bulunabilir.

Geri