AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islek olmayan yapim eki nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işlek olmayan yapım eki nedir?​

+al-, +el-: İşlek olmayan bu ek sıfatlara getirilir. +ar-, +er-: Renk isimlerine getirilen bu ek pek işlek değildir. +a-, +e-: Pek işlek olmayan bir ektir. +sa-, +se-,: İstek ve kabullenme ifade eden fiiller türetir.

Iken eki nedir?​

Ek-fiilin zarf-fiil eki almış biçimi olan iken ayrı yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir.

Işlek olmayan ek ne demek?​

Işlek olmayan ek ne demek?
İşlek olmayan bu ekle birtakım yeni kelimeler türetilmiştir: beğence “takriz”, çekince “risk”, dinlence “tatil”, dokunca “zarar, ziyan”, dönence “medar, burç”, güvence “teminat”, inanca “teminat”, söylence “efsane” vb11. 2.6. +CIl / +CUl: İsimden isim türeten bir ektir.

CE yapım eki mi çekim eki mi?​

Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir.

Isme gelen Ken eki nedir?​

Sıfatlarla birlikte kullanımda ken zarf-fiil eki, sıfatlara başka herhangi bir ek olmaksızın eklenir. Yüklemin gerçekleşme zamanını verir. Çok zayıflaşmışsın. Ama bence şişmanken daha güzeldin.

Işlek eki nedir?​

Işlek eki nedir?
Sözcük türetmek veya sözcüğün görevini belirtmek için kullanılan biçim verici ses ya da sesler: Evci (ev-ci) , evcil (ev-cil) , evli (ev-li) , ev-lenmek (ev-le-n-mek) eve (ev-e) , evden fev-den) , evde (ev-de) , evim (ev-im) vb. Elektronik postanın sonuna eklenerek yollanan dosya/dosyalar.
CE yapım eki midir?​
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir. Ünsüz sertleşmesi kuralı sebebiyle c harfi ç’ye, büyük ünlü uyumu nedeniyle e harfi a’ya dönüşebilir.
CE CA eki edat mı?​
Türkçe’nin işlek eklerinden biridir. Bu eki alan kelimeler cümlede zarf tümleci ve yüklem olarak kullanılır. Tür olarak da isim, sıfat ve zarf türetir. ben-ce, okul-ca, yurt-ça, sert-çe…
 
Işlek olmayan yapım eki, genellikle sıfatlarla birlikte kullanılan ve yeni kelimeler türetilmesine yardımcı olan bir yapı eğilim ekidir. Örneğin, "+al-", "+el-", "+ar-", "+er-", "+a-", "+e-", "+sa-", "+se-" gibi ekler işlek olmayan yapım ekleridir. Bu ekler genellikle işlek olmayan kelimeler türetmek için kullanılır. Örneğin, "beğence", "çekince", "dinlence", "dokunca", "dönence", "güvence", "inanca", "söylence" gibi kelimeler bu türetilen kelimelere örnek olarak verilebilir.

İken eki ise ek-fiilin zarf-fiil eki almış biçimidir. İken, ayrı yazılabileceği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. Bir cümlede geçmişteki bir durumu ifade etmek için kullanılır.

CE yapım eki ise Türkçe'de kelimelere eşitlik, benzerlik veya birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki olarak karşımıza çıkar. Bu ek genellikle "-ce" şeklinde kullanılır ve ünlü uyumu ve ünsüz sertleşmesi gibi ses olaylarına bağlı olarak biçim değiştirme özellikleri gösterebilir.

Isme gelen Ken eki ise sıfatlarla birlikte kullanıldığında zarf-fiil eki olarak kullanılan bir ektir. Ken eki, yüklemin gerçekleşme zamanını belirtir ve sıfatlara ek olmaksızın eklenir. Örneğin, "şişmeken", "büyümeken" gibi örneklerde Ken eki kullanılarak fiillerin belirli bir zaman diliminde gerçekleştiği ifade edilebilir.

CE CA eki ise Türkçe'nin işlek eklerinden biridir. Bu ek alan kelimeler cümlede zarf tümleci ve yüklem olarak kullanılır. Aynı zamanda isim, sıfat ve zarf türetme yetisine sahiptir. Örnek olarak "ben-ce", "okul-ca", "yurt-ça", "sert-çe" gibi kelimelerde bu ekin kullanımını görebiliriz.
 
Geri
Üst