İslamiyette Namazın Onemi

SoruCevap

Yeni Üye
İslamda Namazın Onemi
İslamiyette Namazın Onemi nedir

Eğer Islam`ı tek kelime ile anlatmamız istense, Namazdiyebiliriz Bu yuzden Allah Rasulu namazı, dinin orta direğidiye nitelemiştir(elHindi age I278 (1372), Ebu Naim`den)

İnsanlar Allah`ı tanımak icin yaratılmışlardır (K ezZariyat (51 ) 56: Ayrıca bk, AclUnM1iM2, Kesfu`Ihafa N173) Allah`ı iyi tanımışlığın en guzel gostergesi namazdır

Namazın toplayıcılık niteliği vardır Onda her turlu ibadetten bir parca bulunur (Imam Rabbani Mektubat`ında bunu guzel izah eder)

Namazı Yaratıcımız (cc) imana denk tutmus ve kıble değiştiginde, gecmiş namazlarımız boşa mi gitti?diye soranlara, Allah sizin imanınızı zayi etmezbuyurarak, namazdan imandiye soz etmiştir (K Bakara (2) 143)

Bu yuzden sevgili Peygamberimiz (sas)`in arkadaşları da: Biz namazdan başka hicbir ibadeti terketmeyi kufre yani kafir olmaya denk saymazdıkdemişlerdir

Dunyada en ust makamdan en aşağı gorulenine kadar herkesi aynı safta toplayıp, Allah`ın karşısında hepsinin insan olarak eşit olduklarını namaz kadar vurgulayan bir başka eylem yoktur

İnsanın bedeninin gıdaya ve ceşitli vitaminlere ihtiyacı olduğu gibi, ruhunun da gıdaya ve vitaminlere ihtiyacı vardır Ruhun temel gıdası namazdır Ve insanın bedeni ceşitli kirlerle kirlendigi gibi ruhu da kirlenir Namaz bu her iki kiri de temizler

Namaz insanı yalnızlık duygusundan kurtarır Gunde en az beş defa tekbir alırken dunyayı ve icinde bulunanları arkasına atan, bu hareketiyle en azından şunları demek ister:

Butun dunya bir yana olsa bana Allah`ım yeter Ben ondan başka boyun eğecek kimse tanımıyorum

Allahu Ekber En buyuk Allah`tır, diyorum ve benim namazıma O`nun ihtiyacı olmadığını da boylelikle itiraf ediyorum

Namaz sevgili Peygamberimiz aracılığıyla bizzat Yuce Allah`ımızın bize gonderdiği bir hediyedir; onu nasıl reddederiz?

Namaz Mirac hediyesi olmakla mu`minlerin Miracı sayılmıştır Yani namaz insanı mana aleminde alabildiğine yukselten bir asansordur Ona tutunmayanlar aşağıların aşağısında kalacaklardır

Namaza belki de en az muhtac olan insan, Allah`ın RasUlu Muhammed`dir Ama o, aynı zamanda namazı en iyi anlayan insandır Bu yuzden onun, ayakları şişecek kadar namaz kıldığıolurdu Aişe annemiz ona bir seferinde acıyarak: Ey Allah`ın RasUlu, Allah senin gecmiş gelecek butun gunahlarını bağışladığını soyluyor, oyleyse kendini bunca yormak nicin?diye sorduğunda O da:

Sukreden bir kul olmayayım mi?buyurmuştur (Buhari tefsir 48, teheccud 6; Muslim, munafikUn 79, 81) Demek ki namaz, Allah`ımızın verdiği sayısız nimetlere karşı da bir şukur, yani tesekkurdur

Artık kalp temizliğinin nasıl olduğunu daha iyi anlıyor olmalıyız Demek ki, kalp temizliği namaz kılmamayı değil, daha cok kılmayı gerektirir

Ancak namazın butun bu iyi etkileri icin bir şart vardır: Onu Allah`la yuzyuzeymis gibi kılmak Yani huşUya da ihsan Kendisini Allah`la konuşuyor sayarak o şekilde namaz kılmak Onun icin namaz kılanın onunden gecilmez Konuşanlar, arasından gecmek terbiyesizliktir

Bu yuzden Allah, kurtuluşa erecekler icerisinde oncelikle namazlarını huşUicinde kılanları sayar (MU`minler elbette kurtulacaktır: Onlar ki, namazlarında huşuludurlar, boş şeylerden yuzcevirirler, zekatlarını verirler, ırzlarını korurlar:` K MuminUn (23) 19)

Bu yuzden Allah (cc) Beni anmak icin namaz kıl(Taha (20) 14) buyurur Demek ki namaz Allah`ı anmak yani zikretmek ve hatırlamak icin kılınır

Bu yuzden Allah (cc): dosdoğru kılınan namaz insanları her kotulukten alıkoyar(AkebUt (29) 45) buyurur Bunu herkes, kırk gun değil, sadece bir hafta, hatta bir gun huşU`lu namaz kılmakla acık secik gorur Ama olabildiğince duşunerek, olabildiğince kontaktta

Bu yuzden Allah RasUlu dunya meşgaleleriyle yorulduğu ve sıkıldığızamanlarda: Ey Bilal, kalk da bizi ferahlat!(EbU DavUd, edep 78; Musned V364, 371) yani, ezan oku da namaz kılalım, buyururlardı

Onun arkadaşlarından bazıları da namaza durduklarında Allah`tan başka her şeyi unuturlardı Hatta birisinin sırtına ok saplanmışti Acısına dayanamadığı icin cıkaramıyorlardı Bu yuzden o namaza durduğunda cıkardılar Duymamıştı bile (Benzer bir olay icin bk Kandıhlevi, Hayatu`ssahabe NI605)

Bir başkası, namazda hatırına gelip kendisini Allah`ı anmaktan alıkoyduğu icin, cok değerli hurma bahcesini Allah RasUlu`ne bağışladı (bk Kandıhlevi age NI544; Ibnu`Imunzir, etTergib I316 )

Artık nasıl namaz kılmayız? Nasıl AlIah`a kulluğu kabullenmeyiz? Nasıl cocuğumuza namaz kıldırmamakla ona acıdığımızı zannederiz? Namazın yaşınıda, onu emreden belirliyor ve elcisine: Cocuklarınız yedi yaşına gelince onlara namaz kılmayı oğretin ve onları namaza başlatin, on yaşına geldiklerinde de, eğer namaz kılmadıkları olursa, dovun, yataklarını da ayırındedirtiyor Gercekten de cocukken başlanılmayan şeylere sonradan alışmak cok zordur

kaynak: sorularla islamiyet

Geri