İslamiyette Aile Hayatı

zeberus

Yeni Üye
İslamiyette Aile Hayatı
İslamda Aile Hayatı

Allahu Zulcelal ayeti kerimede şoyle buyurmuştur: Erkekler, kadınlara hakimdirler Cunku Allah, kimini kiminden ustun kılmıştır Erkekler, mallarından harcamaktadırlar İyi kadınlar, itaatkar olanlar ve Allah'ın korumasını emrettiği şeyleri, kocalarının bulunmadığı zamanlarda koruyanlardır(Nisa; 34)

Hz Peygamber (sav) hadisi şerifte şoyle buyurmuştur: Kadının hayırlısı, kendisine baktığın zaman sana sevinc veren, emrettiğin zaman itaat eden, kendisinden uzak kaldığın zamanlarda da, malını ve kendisini koruyan kadındır(Hakim)

Allahu Zulcelal başka bir ayeti kerimede şoyle buyurmuştur: Ey iman edenler! Kadınlara iyilikle muamelede bulunun Eğer onlardan hoşlanmazsanız, olabilir ki, Allah hoşunuza gitmeyen bir şeyde, cok hayır yaratmıştır(Nisa; 19)

Kays bin Sa'd radıyallahu anh şoyle anlatmıştır: Hire'ye gittim ve oradaki halkın hukumdarlarına secde ettiklerini gordum Bunun uzerine, Hz Peygamber (sav) kendisine secde edilmeye daha layıktır diye duşundum Hz Peygamber (sav) 'e gelerek: Ben Hire'ye gittim Onların hukumdarlarına secde ettiklerini gordum Sen ise secde edilmeye onlardan daha layıksındedim Hz Peygamber (sav): Eğer benim kabrime uğrayacak olsaydın ona secde eder miydin?diye sordu Ben de: Hayır!deyince, Hz Peygamber (sav): Boyle yapmayınız Eğer bir kimsenin bir kimseye secde etmesini emretseydim, kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim Cunku Allah, erkeklere kadınlar uzerinde bircok haklar vermiştir(Ebu Davud) buyurarak, kocanın kadın uzerindeki hakkının ne kadar buyuk olduğunu beyan etmiştir
Hz Peygamber (sav) hem başka bir hadisi şerifte şoyle buyurmuştur: Mu'min bir erkek, mu'mine bir kadına kızıp darılmasın Eğer onun bir huyundan hoşlanmazsa, başka huyundan memnun kalabilir(Muslim)

Kadının, kocasının kendisi ile meşgul olmasını istemesi hakkıdır Bunu devamlı ister Buna ruhen muhtactır Onun icin erkek; sevgi, nezaket, unsiyet, ikram, ihsan, şefkat ve merhamet gibi guzel İslam ahlakını, hic esirgemeden ailesine gostermelidir Bunlar unsiyetin şartlarından, saadetin anahtarlarındandır Olur olmaz şeylerde kadına darılmak, konuşmamak İslam dininde men edilmiştir

Karı ve koca, birbirlerine karşı vazifelerini yerine getirirlerse hem dunyada hem de ahirette cennette gibi mutlu olacaklardır Hz Peygamber (sav) hadisi şerifte şoyle buyurmuştur: Sizin en hayırlınız hanımına karşı en iyi olandır(Tirmizi, İbn Mace)

İbni Omer radıyallahu anh'ın rivayet ettiğine gore, Hz Peygamber (sav) şoyle buyurmuştur: Hepiniz cobansınız, raiyetinizden (guttuklerinizden) sorumlusunuz(Buhari, Muslim, Tirmizi, Ebu Davud)

alıntı

Geri