Islamiyetin kabulunden sonraki Turk destanlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.726
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Islamiyetin kabulünden sonraki Türk destanları nelerdir?​

İslamiyet’in Kabulünden Sonraki Türk Destanları
Destanda yer ve zaman belli midir?
Destanlarda anlatılan olayların zamanı aşağı yukarı bellidir. Sözgelimi İlyada ve Odysseia Helen-lerin ataları olan Akhai ve Argos krallarının serüvenlerini anlatır. Destanlar çok uzun, manzum öykülerdir.

Destanlar manzum ve uzun hikayeler midir?​

Destanlar; milletlerin tarihinde derin iz bırakmış önemli olayları harikuladeliklerle süsleyerek anlatan uzun, manzum, milli eserlerdir.
Halk hikayeleri hangi bakış açısıyla yazılmıştır?
Halk hikâyeleri ilahi bakış açısı ile oluşturulur. Yani hikâyelerin anlatıcısı her şeyi bilmektedir. Bu hikâyelerin metinleri kurmacadır ve bu metinlerde dil şiirsel işleviyle kullanılmıştır.

Islamiyet öncesi türk destanları nelerdir?​

İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünüoluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila),Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Destan nedir uzun bilgi?
Destan: Milletlerin yaşadıkları tarihî olayların efsanevî ve mitolojik unsurlarla yoğrularak oluşturduğu millî karakter taşıyan uzun manzum eserlerdir. Destanlardan tarihî kaynak olarak faydalanılabilir. Destanlar, mitlerden sonra en eski ikinci tür olarak kabul edilir.

Destan manzum mu?​

Milletleri derinden etkileyen olayların, manzum şeklinde anlatıldığı eserlere destan denir.
Halk hikayesi hangi biçimde yazılır?
Nazım-nesir karışık bir şekilde anlatılır. Hikayenin anlatıldığı yerlerde nesir; duyguların ifade edildiği, konuşmaların yer aldığı bölümler ise nazım olarak aktarılmıştır. 3. Bu hikayelerde genellikle aşk ve kahramanlık konuları işlenmiştir.

Islamiyet öncesi türk destanları özellikleri nelerdir?​

Şiirler; sığır (av törenleri), şölen (dinî ayinler), yuğ (ölen kişinin ardından yapılan törenler) adı verilen toplantılarda oluşmuştur. Şiirler kopuz adı verilen bir tür saz eşliğinde söylenmiştir. Dilde yabancı dillerin etkisi yoktur, saf bir Türkçe vardır. Bu dönemin asıl ürününü doğal destanlar oluşturur.
Islamiyet öncesi doğal Türk destanları nelerdir?
İslamiyet öncesindeki Türk destanları incelenirse şu destanlar son derece önemlidir:
 
Geri
Üst