AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islamda sofra adabi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islamda sofra adabı nedir?​

Yemek yerken açgözlülük yapmamak, lokmayı iyice çiğneyip yutmadan diğerini almamak, yemeği beğenmezlik yapmamak, yemek sonrasında yemek tabağını iyice temizlemek de yemek adabındandır. Yine dinen altın ve gümüş kaplar içerisinde yemek yemek haram kılınmıştır.
Bugün kim bir hastayı ziyaret etti?
Hz. Peygamber: “Peki, bugün sizden hanginiz bir hastayı ziyaret etti?” dedi. Yine aynı kişi cevap verdi: – Ben! Nebî’nin (s.a.s) cennetle müjdelediği kişi, cehennemden azad edilmiş anlamında “atîk”, çok samimi, çok sadık anlamında “sıddîk”; çok şefkatli ve merhametli anlamında “evvâh” lakaplarıyla tanınan Hz.
Kim hasta kardeşini ziyaret ederse?
Bu konudaki hadis-i şeriflerde şöyle buyrulmuştur: “Müslüman bir kimse hastalanan müslüman kardeşini ziyaret ederse, oradan dönünceye kadar cennet meyveleri içerisinde olmaya devam eder.”(8) Kim güzelce abdest alır, sevabını Allah’tan bekleyerek hasta olan müslüman kardeşini ziyaret ederse cehennemden yetmiş yıl …

Yemeği üfleyerek yemek neden günah?​

İnsan,yemeğe üflediği zaman bu bakteriler ağız boşluğundan dışarı çıkar,sıcak ortamla buluştuğu zaman zararlı bakteriye dönüşür.Bu bakteriler o zaman kanser hastalığının oluşumuna neden olur.Bundan dolayı,sıcak yemeğe üflenmemesi tavsiye ediliyor.Bu da Peygamberimizin sünnetidir.İnsanlara dinimizin yüceliğini öğretmek …
Tokken yemek yemek haram mıdır?
“İSRAF gereksiz yapılan harcamalardır. Kişi israf ediyorsa, bu haramdır. Ancak aşırı yemek yiyorsa, doyduktan sonra da yemek yemeye devam ediyorsa bu mekruhtur.
Peygamberimizin yemek yeme adabı nelerdir?
Sofra adabı nasıl olmalıdır? Peygamber’in (asm) Ashabı (ra) dediler ki: Ey Allah’ın Resulü! Yemek yiyoruz ama doymuyoruz.” Şöyle buyurdu: “Herhalde siz ayrı ayrı yiyorsunuz.” “Evet” dediler. “Birlikte yiyin ve Allah’ın adını anın (Besmele çekin) ki yemeğiniz bereketlensin.”
Hasta ziyaret eden kimse hem ziyaret ettiği kimseyi sevindirip gönlünü alır, hem de cennet bahçelerinde geziniyormuş gibi manevi değerini yükseltir. Efendimiz onun için şöyle buyurur: “Bir Müslüman, hasta olan bir Müslüman kardeşini sabahleyin ziyarete giderse, yetmiş bin melek akşama kadar ona rahmet okur.
Hasta ziyareti için ne alınır?
hasta ziyareti
Hasta olan kişinin duası kabul olur mu?
Sevgili Peygamberimiz ister müslüman ister gayr-i müslim olsun sık sık hasta ziyaretlerinde bulunmuş ve “Kim hasta kardeşini ziyaret ederse, melekler ona rahmet okur. Hastanın yanında hayır dua ediniz. Çünkü melekler sizin duanıza amin derler” buyurmuştur.

Hasta ziyareti sünnet mi?​

Sevgili Peygamberimiz hastaların ziyaret edilmesini ve cenazelerin ardından gidilmesini tavsiye etmiş ve bunların ahireti hatırlatacağını beyan etmiştir (Buhârî, “Cihâd”, 171). Hasta ziyareti Allah Resûlü’nün hayatı boyunca özenle yerine getirdiği davranışlardan birisidir. Hz.
Üflemek neden günah?
Tıka basa doymak günah mı?
İslâm dini ne diyor: – Doyduktan sonra yemek haramdır, oburluk haramdır, pisboğazlık haramdır. Zengin, imkânlı, varlıklı Müslümanlar bu konuda dinin sınırlarını aşıyorlar. İslâm dinine göre en kötü kap, tıka basa doldurulmuş midedir.

Peygamber efendimiz ne yemeyi severdi?​

Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu.
 
Geri
Üst