AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islamda kadinin yeri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islamda kadının yeri nedir?​

İslam dininde kadın kutsaldır. Bu durum bir takım hadislerle ve ayetlerle de belirtilmiştir. Müslüm Birr 149. hadisine göre “Sizin en hayırlınız kadınlarına en iyi şekilde davrananlarınızdır denilmiştir. ” Aynı zamanda yüce peygamberimiz kadınlar için “Kadınlar size Allah’ın bir emanetidir.” demiştir.

Islamda Kadından asker olur mu?​

Peygamberimizin döneminde bazı savaşlarda kadınların katıldığını görmekteyiz. Kadınların da normal şartlarda askerlik gibi devlet işlerinde yer almaları ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi zaruret ve İslami mahremiyet ile tesettür şartları sağlandığı müddetçe mümkün görünmektedir.

Islamda kadın hakları nelerdir madde halinde?​

Islamda kadın hakları nelerdir madde halinde?
“İyi kadınlar; gönülden boyun eğenler ve Allah’ın korunmasını emrettiğini kocasının bulunmadığı zamanlarda koruyanlardır… ” (Nisa, 4/34). Kadınlar kocalarına karşı itaatli ve saygılı olmalıdırlar ki, koca da aile içerisinde gereği gibi vazifelerini yapabilsin. Kadın meşru şartlarda kocasına itaat etmekle mükelleftir.

Islamda kadının boşanma hakkı var mı?​

Yani talakın devri teklifinin önce kadın tarafından yapılıp erkeğin daha sonra kabul etmesi gerekir. Bu şekliyle boşama yetkisini alan kadın dilediği zaman boşanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 423 vd. ;İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IV, 551, 552, 573).

Kadın hocaya ne denir?​

İslamiyet’te tarihten güncelliğe, kadını imam olarak da şeyh olarak da (“şeyhe”), mürşit olarak da (“mürşide”), veli olarak da (“veliyye”) gördüğümüz örnekler var. Dahası, kadından peygamber (“nebiyye”) olur da demiş İslam alimleri, fakihleri, mutasavvıfları var.

Kapalı kadın asker olur mu?​

Kapalı kadın asker olur mu?
Bayram değil seyran değil, TSK’da kadın mensuplar için türban serbestisi getirildi. Türkçesi, kadın askerler subay ve astsubay seviyesinde türbanla görev yapabilecek.

Kapalı bir kadın asker olur mu?​

TSK’da tarihi gelişme. Artık kadın subay ve astsubaylar ile askeri öğrenciler başörtüsü kullanabilecek. Milli Savunma Bakanlığı komutanlıklara konuyla ilgili talimat gönderdi. Dair Yönetmelik hazırlandı.

Göbek açmak günah mi?​

Bir erkeğin, karısı dışındaki herkesin yanında kadın olsun erkek olsun, asgari olarak namazdaki setr-i avret sınırları dahilinde örtülü olması gereklidir. Bir kadının diğer kadınların yanında yüzme, güneşlenme, kişisel bakım vb. sebeplerle vücudunun göbek ile dizler arasında kalan kısmını açması haramdır.

Islamda başörtüsü farz mıdır?​

Islamda başörtüsü farz mıdır?
Nur sûresindeki âyet-i kerimede meâlen, ‘Müslüman kadınlar, ziynetlerini göstermesinler! İş yaparken zaruri açılanlar günah olmaz. Âyet-i kerimede ziynet, yani süsleri örtsünler demek, ziynet takılan, süslenen yerlerinizi örtün demektir.

Dinen kadının görevleri nelerdir?​

8 madde ile kadının kocasına karşı görevleri…
- İtaat. Kadının kocasına karşı vazifelerinden en birincisi (Allah’ın emirleri doğrultusunda) itaattir.
- Kanaat. Çünkü kanaatkar olmak kalp rahatlığının sebebidir.
- 3. Temiz olma.
- İhtiyaçların karşılanması
- Malın korunması
- 7. Sır saklanması
- 8. Saygı ve hürmet.

Neden hiç kadın peygamber yok?​

İmam-ı Eşariye göre Allah (cc) kadınlardan resul göndermemiş ama nebi göndermiştir. Çünkü kadın olmak vahye engel bir hal değildir. Nitekim Cenab-ı Hak bazı müstesna hanımlara vahiy göndererek nübüvvet vazifesi vermiştir.
 
İslamda kadının yeri konusunda çok önemli değerlendirmeler yapmışsınız. Kadının kutsallığı, değeri ve hakları konusunda doğru bilgilere yer vermişsiniz. İslam'ın kadına verdiği değer ve saygı her zaman vurgulanması gereken bir konudur.

Kadınların askerlik gibi devlet işlerinde yer alması konusuna da değinmişsiniz. İslami mahremiyet ve tesettür kurallarına uyulması şartıyla kadınların bu tür görevleri üstlenebileceği doğru bir tespittir.

Ayrıca İslam'da kadının boşanma hakkı konusunu da ele almışsınız. Talakın devri teklifinin kadın tarafından yapılarak erkeğin kabul etmesi durumunda boşanmanın gerçekleşebileceğine dair bilgi vermişsiniz.

Kadınların dini görevleri ve sorumlulukları hakkında da bilgilendirme yapmışsınız. Kadının kocasına karşı görevlerinden bazılarını madde madde sıralamış ve açıklamışsınız.

Son olarak, neden hiç kadın peygamber olmadığı konusuna da değinmişsiniz. İmam-ı Eşariye'nin görüşünü paylaşarak kadınların vahye engel bir durum olmadığını ve Cenab-ı Hakk'ın bazı müstesna hanımlara vahiy göndererek nübüvvet vazifesi verdiğini belirtmişsiniz.

Bu detaylı ve bilgilendirici mesajlarınız için teşekkür ederiz. İslam'da kadının önemi ve yerine dair doğru bilgiye sahip olmak son derece önemlidir. Emeğiniz için teşekkür ederiz.
 
Geri
Üst