AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islamda kadinin mirasi kime kalir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islamda kadının mirası kime kalır?​

Evlenmeden öncesinde de kadının nafakası baba ve kardeşlerine yüklenmiştir. İslamiyet de kadının mirastan alacağı pay ölen kişiyle olan akrabalık derecesine göre belirlenmiştir. Eğer vefat eden kişinin kızı mirasçı olarak yer alıyorsa eğer kız tek kardeş ise mirasın yarısını alabilir.
Kadının Miras hakkı nedir?
Kız çocukları mirastan eşit oranda pay alma hakkına sahip oldu. Medeni kanun, eğer ölen kişi vasiyetle bir mal paylaşımı yapmadıysa ölen eşten kalan varlığın dörtte birinin kadına, dörtte üçünü de çocuklara eşit olarak kalacağını düzenliyor.
Koca karısından Miras alabilir mi?
Eş yasal mirasçı değildir. Ancak kocanın daha sonra vefatı halinde kadın, eşinin yasal mirasçısı olduğu için, kayınpederden kocaya kalan mirasta hak sahibi olacaktır. Dolayısıyla, doğrudan mirasçılık söz konusu olmasa da, dolaylı yoldan kadın, kayınpederinin bıraktığı terekeden faydalanmış olur.

Islamda ölen kadının mirası kime kalır?​

Ölen eşin eğer çocukları varsa mirasının 3/4’ü çocuklarına, 1/4’ü ise hayattaki eşine kalır. Çocuklar mirastan eşit oranda faydalanır. Tek çocuk varsa 3/4 mirasın tamamına tek başına sahip olur. Ölen eşin iki ya da daha fazla çocuğu varsa yine aynı miras çocuklar arasında eşit oranda bölüştürülür.
Islamda miras paylaşımı nasıl hesaplanır?
1- Vefat eden kimsenin kızı olarak kadın: Erkek kardeşleri ile beraber bulunduğunda kardeşinin aldığı payın yarısını, erkek kardeşi yoksa ve kız tek ise mirasın yarısını alır. Kızlar birden fazla olduklarında ise mirasın üçte ikisini alırlar (Nisa, 4/11). Üçte ikisini aralarında eşit olarak paylaşırlar.
Kadınlar mirastan ne kadar pay alır?
Bu kadın çocuksuz vefat etse mirasının yarısını kocası alır. Yani koca; kadının evinin yarı payı ile otuz bin lirayı miras olarak alır. Koca çocuksuz vefat etse, kadın mirasın dörtte birini alır. Yani kocanın iki evinden birinin yarı payı ile atmış bin liranın dörtte biri olan on beş bin lirayı alır.

Sağ kalan eş mirastan ne kadar pay alır?​

-Ölen eşin alt soyu varsa (çocukları veya torunları vd.) bunlar birinci zümre mirasçılarıdır. Birinci zümre ile birlikte mirasçı olan sağ kalan eşin yasal miras payı, mirasın (terekenin) tamamının dörtte biri (¼’) dir.
Bu sözcük, miras ilmi anlamında kullanılan bir terimdir.?
Aynı kökten, “tevârüs”; karşılıklı mirasçı olmak veya bir kimsenin diğerine mirasçı olması; “vâris” mirasçı; “mûris”, miras bırakan; “terike”, ölenin bıraktığı miras anlamlarında kullanılır. Miras ilmi anlamında kullanılan başka bir terimde “Ferâiz”dir. Bunun tekili olan “farîza”; farz, belirli pay, hisse demektir.
Ana bir kardeşin Mirası nelerdir?
Ana bir kardeşlerin mirası şöyle belirlenmiştir: “Eğer ölen bir erkek veya kadın, erkek usül veya fürûu bulunmaksızın mirasçı olunuyorsa, kendisinin (ona bir) erkek veya (ana bir) kız kardeşi bulunuyorsa, bunlardan herbirinin miras payı terekenin altıda biridir.

Bir zümrenin mirasçı olmasını engeller.?​

Bir önceki derecede (zümrede) mirasçı olması bir sonraki zümrenin mirasçı olmasını engeller. Örneğin, 1. derecede kanuni mirasçılık hakkına sahip altsoy (çocuklar) varsa, 2. Derecede kanuni mirasçılık hakkına sahip olan miras bırakanın anne-babası miras hakkına sahip olamaz.
Yani mirasçı olan ana ve baba eşit miras paylarına sahiptir.?
İkinci derecede mirasçı olan ana ve baba eşit miras paylarına sahiptir. Eğer miras bırakanın ana ve babası kendisinden önce ölmüş ise bu durumda bunların altsoyları halefiyet yoluyla mirasçılık hakkına sahip olacaktır. Yani aslında burada miras bırakanın kardeşleri mirasçı konumuna geçecektir.
 
Geri
Üst