Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Islamda harem Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.488
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islamda Harem Nedir?​

Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı. Osmanlı hareminde ortalama olarak 400 kadın bulunduğu, bu sayının 1600’e kadar çıkabildiği ifade edilmektedir.

Harem ve Hıll bölgesi dışından hacca gelenlere ne denir?​

MENASİK : Hac ve Umrenin eda edilişiyle ilgili amellerin tamamına menasik denir. MİKAT : Hill bölgesini dünyanın diğer bölgelerinden ayıran sınırlardır. Harem ve Hill bölgeleri dışında yaşayan dünya Müslümanları, Hac veya Umre yapmak niyetiyle Mekke’ye gelirken bu sınırlardan ihramlı geçerler.

Gayrimüslimler Medineye girebilir mi?​

Gayrimüslimler Medineye girebilir mi?
Müslüman olmayanların Mekke ile Medine’ye girmeleri haram ve yasaktır.

Beytül Haram ve Mescidi Haram nedir?​

Beytül Haram ve Mescidi Haram nedir?
Mescid-i Haram, Mekke’de Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescit. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur’an’da 16 ayette yer almaktadır. Kabe-i Muazzama’nın etrafının bir ismidir.

Mekkeye hac zamani gelenlere yapılan ikrama ne denir?​

Zamanla 17. yüzyılın ilk yıllarında El-Cuhfe terk edilmiş ve daha güneyde, Kızıldeniz kenarında yer alan Râbiğ adındaki yer, mîkât olarak kullanılır olmuştur.

Mekkeye neden gayrimüslimler giremez?​

İmam Mâlik ve Şâfiî’ye göre ancak seyahat gibi bir ihtiyaç sebebiyle girebilir. Bazı âlimlere göre, âyet-i kerimenin öncesinde gelen müşrikler necistir (pistir) sözünden; bunların cünüplüğü sebebiyle girmesinin yasak olduğu neticesini çıkarmışlardır.

Mekkeye kimler girebilir?​

Mekkeye kimler girebilir?
Bir günahkâr insan için Mekke’ye veya Kâbe’ye girme yasağı yoktur. İlgili yasaklayıcı âyet müşrikler için inmiştir. Ancak ‘İman edenler ile Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve Sabiilerden kim Allah’a ve ahiret gününe iman ederek salih amel işlerse onların Rableri katında mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur.

Mescid-i Haram ne anlama gelir?​

Mescid-i Haram ne anlama gelir?
Mescid-i Haram (Arapça: المسجد الحرام), Mekke’de Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur’an’da 16 ayette yer almaktadır.
 
Harem kavramı, İslam tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Osmanlı döneminde Harem, padişahın annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı olarak bilinir. Osmanlı hareminde genellikle ortalama 400 kadın bulunduğu söylenirken bu sayının zaman zaman 1600'e kadar çıktığı belirtilmektedir.

Harem ve Hill bölgeleri dışından hacca gelenlere "Mikat" denir. Mikat, dünya genelindeki diğer bölgelerden Mekke'ye gelen Müslümanlar için belirlenmiş sınırlardır. Bu sınırlardan ihramlı geçen Müslümanlar, Hac veya Umre niyetiyle Mekke'ye gitmektedirler, bu duruma da "Mikat" adı verilir.

Gayrimüslimlerin Medine'ye girmesi İslam hukukunda yasaklanmıştır. Müslüman olmayanların Mekke ve Medine'ye girişi haram ve yasaktır.

Beytül Haram ve Mescid-i Haram kavramları da önemlidir. Mescid-i Haram, Mekke'de Kâbe'nin içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescit olarak tanımlanır. Beytül Haram ise Kâbe'nin içinde bulunduğu alanı ifade etmektedir.

Mekke'ye hac zamanında gelenlere yapılan ikrama "El-Cuhfe" denir ancak zamanla terk edilmiş ve başka bir yer olan Râbiğ bu amaçla kullanılmaya başlanmıştır.

Mekke'ye gayrimüslimlerin girememesinin İslam hukukundaki sebepleri üzerine farklı görüşler bulunmaktadır. İmam Mâlik ve Şâfiî'ye göre sadece bir seyahat ihtiyacı gibi önemli sebeplerle girebilirken bazı alimlere göre Müslüman olmayanların girişinin yasak olması cünüp olmalarından kaynaklanmaktadır.

Mekke'ye kimlerin girebileceği konusu da önemlidir. Bir günahkâr insan için Mekke'ye veya Kâbe'ye girme yasağı olmadığı, ancak ilgili ayetlerin daha çok müşriklere yönelik olduğu belirtilmektedir.

Son olarak, Mescid-i Haram kavramı, Mekke'de Kâbe'nin içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescidi ifade etmektedir. Bu ifade Kur'an'da 16 ayrı ayette geçmektedir ve "hürmetli mescid" anlamına gelmektedir.
 
Geri
Üst