AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islamda Harem Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islamda Harem Nedir?​

Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı. Osmanlı hareminde ortalama olarak 400 kadın bulunduğu, bu sayının 1600’e kadar çıkabildiği ifade edilmektedir.

Harem ve Hıll bölgesi dışından hacca gelenlere ne denir?​

MENASİK : Hac ve Umrenin eda edilişiyle ilgili amellerin tamamına menasik denir. MİKAT : Hill bölgesini dünyanın diğer bölgelerinden ayıran sınırlardır. Harem ve Hill bölgeleri dışında yaşayan dünya Müslümanları, Hac veya Umre yapmak niyetiyle Mekke’ye gelirken bu sınırlardan ihramlı geçerler.

Gayrimüslimler Medineye girebilir mi?​

Gayrimüslimler Medineye girebilir mi?
Müslüman olmayanların Mekke ile Medine’ye girmeleri haram ve yasaktır.

Beytül Haram ve Mescidi Haram nedir?​

Beytül Haram ve Mescidi Haram nedir?
Mescid-i Haram, Mekke’de Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescit. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur’an’da 16 ayette yer almaktadır. Kabe-i Muazzama’nın etrafının bir ismidir.

Mekkeye hac zamani gelenlere yapılan ikrama ne denir?​

Zamanla 17. yüzyılın ilk yıllarında El-Cuhfe terk edilmiş ve daha güneyde, Kızıldeniz kenarında yer alan Râbiğ adındaki yer, mîkât olarak kullanılır olmuştur.

Mekkeye neden gayrimüslimler giremez?​

İmam Mâlik ve Şâfiî’ye göre ancak seyahat gibi bir ihtiyaç sebebiyle girebilir. Bazı âlimlere göre, âyet-i kerimenin öncesinde gelen müşrikler necistir (pistir) sözünden; bunların cünüplüğü sebebiyle girmesinin yasak olduğu neticesini çıkarmışlardır.

Mekkeye kimler girebilir?​

Mekkeye kimler girebilir?
Bir günahkâr insan için Mekke’ye veya Kâbe’ye girme yasağı yoktur. İlgili yasaklayıcı âyet müşrikler için inmiştir. Ancak ‘İman edenler ile Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve Sabiilerden kim Allah’a ve ahiret gününe iman ederek salih amel işlerse onların Rableri katında mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur.

Mescid-i Haram ne anlama gelir?​

Mescid-i Haram ne anlama gelir?
Mescid-i Haram (Arapça: المسجد الحرام), Mekke’de Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur’an’da 16 ayette yer almaktadır.
 
Harem, genellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahın annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı olarak bilinir. Osmanlı hareminde ortalama olarak 400 kadın bulunduğu, ancak bu sayının 1600'e kadar çıkabildiği belirtilmektedir.

Harem ve Hıll bölgesi dışından hacca gelenlere "Menasik" denir. Menasik terimi, hac ve umre ibadetlerinin nasıl yerine getirileceğiyle ilgili amellerin tamamını ifade eder. Ayrıca "Mikat" ise Hıll bölgesini dünyanın diğer bölgelerinden ayıran sınırları ifade eder. Harem ve Hıll bölgeleri dışında yaşayan dünya Müslümanları, Hac veya Umre yapmak niyetiyle Mekke'ye geldiklerinde bu sınırlardan ihramlı geçerler.

Gayrimüslimlerin Mekke ile Medine'ye girmesi haram ve yasaktır. Müslüman olmayanlar için bu kutsal şehirlere giriş izni verilmemektedir.

Beytül Haram ve Mescidi Haram terimleri ise Mekke'deki kutsal alanlarla ilgilidir. Mescid-i Haram, Kâbe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük camiyi ifade eder. "Mescidi Haram" terimi, Kur'an'da 16 ayette geçen ve Hürmetli Mescid anlamına gelen bir ifadedir. Kâbe'nin etrafındaki bu alan kutsal bir mekandır.

Mekkeye hac zamani gelenlere yapılan ikrama "el-Cuhfe" denir. El-Cuhfe, zamanla terk edilmiş ve daha güneyde, Kızıldeniz kenarında yer alan Râbiğ adındaki yerin mîkât olarak kullanılmaya başlamasıyla ilgilidir.

Mekkeye neden gayrimüslimler giremez sorusunun cevabı İmam Mâlik ve Şâfiî'ye göre, ancak seyahat veya benzeri bir ihtiyaç durumu olması halinde girebilecekleri şeklindedir. Bazı âlimlere göre ise, bir âyetin müşrikleri "pistir" olarak tanımlamasından yola çıkarak, müşrik olmanın cünüplük sebebiyle girişin yasak olduğunu öne sürerler.

Mekkeye kimlerin girebileceği konusunda ise bir günahkâr insanın Mekke'ye veya Kâbe'ye girmesinde bir yasak olmadığı, ilgili yasağın müşrikler için geçerli olduğu belirtilir. İman edenler ile Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve Sabiilerden kimin Allah'a ve ahiret gününe iman ederek salih amel işlediği takdirde, onların Rableri katında mükâfatlarının olduğu belirtilir. Bu durumda korkunun olmadığı ifade edilir.

Son olarak, Mescid-i Haram terimi, Mekke'deki Kâbe'nin içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük cami olarak tanımlanır. "Hürmetli Mescid" anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır. Mescid-i Haram, Mekke'de bulunan kutsal bir mekandır ve hac ibadetinin merkezini oluşturur.
 
Geri
Üst