Islama mulk edinmenin en temel prensibi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.199
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Islama mülk edinmenin en temel prensibi nedir?​

Dolayısıyla İslâm hukukunda mülkiyetin en temel özelliği meşru olmasıdır. Meşru mülkiyet ise helal olan, diğer bir ifadeyle Kur’ân ve Sünnet’in belirlediği uhrevi/ahlaki/hukuki prensiplere uygun olan mülkiyettir.

Paylı mülkiyete paylaşmayı isteme hakkını sınırlandıran haller nelerdir?​

Paylı Mülkiyette Paylaşmayı İsteme Hakkını Sınırlandıran Haller…
Kısacası, İslâm’ın mülkiyet nizamı anlayışı, mülkün gerçek sahibinin Allah olduğunu ve mülkü insanlara faydalanmak ve tasarrufta bulunmak üzere emâneten verdiği temeli üzerinde kuruludur.
İslâm dini kişinin özel mülkiyet edilmesini yasaklamış mıdır?
Zarurî bazı haller dışında, mal sahibinin rızası bulunmadıkça onun malı üzerinde başkaları hiçbir tasarrufta bulunamaz. Temel ilke mülkiyetin dokunulmazlığı olmakla birlikte, zorunlu durumlarda ve belirli şartlar dahilinde İslâm, devlete, özel mülkiyete müdahale edebilme yetkisi vermiştir.
Izaleyi şuyu hangi kanunda?
Medeni Kanun’un 628. maddesinde “ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılacağı” belirtilmiştir. Ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davasında amaç, ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesidir.

Paylı mülkiyet nedir?​

Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu’na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir.
 
Geri
Üst