AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islama gore niyet nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.959
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islama göre niyet nedir?​

1-Niyet, maksad ve irade demektir. Terim olarak tarifinde âlimler şöyle demişlerdir: Fiile bağlı olarak bir şeyi yapmayı istemektir. Fakat bu gaye açık olmadığından veya sırf içgüdü sâiki ile bir fiili yaptığı için, “onun fiili gayesiz veya o, iradesini düşüncesiz yani maksatsız olarak bir işi yapmaya sarfetti” denir.

Ameller niyetlere göredir ne demek kısaca?​

Peygamber (s.a.s.): “Ameller, niyetlere göredir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti, Allah’a ve Rasûlüne hicret etmekse eline geçecek sevap da Allah ve Rasûlüne hicret sevabıdır.
Niyet etmek neden önemli?​
Niyet ettiğimizde, ne istediğimizi bilmiş oluruz ve ne kadar çok niyet edersek, o istediğimizin gerçekleşmesine de o kadar çok odaklanırız. Kişisel gelişimde “niyet”, önemli bir role sahiptir. Niyet etmek, istediklerimizi gerçekleştirmeyi hızlandırmaktadır.

Niyet ve ihlas nedir?​

Niyet ve ihlas nedir?
Niyet; bir şeye azmetmek, bir şeyi irade etmek etmektir. Kalbin bir şeye karar vermesi ve o işin ne için yapıldığını düşünmeksizin bilmesidir. İhlâs; yapılan işi güzel bir niyet ve saf bir kalp ile yapmak, işe başka bir şey karıştırmamaktır.

Namazda niyet ne demek kısaca?​

Namazda niyet ne demek kısaca?
Niyet, irade etmek, kastetmek ve azmetmek anlamına gelmektedir. Yani açık bir şekilde kalbin karar vermesi, yapılacak işin ne için yapıldığının açık olarak farkında olunması demektir. Namazın niyeti de Allah (c.c.) için namaz kılmayı istemek ve hangi namazın kılınacağının farkında olmak ve bilmek demektir.

En iyi amel nedir?​

“Salih amel” Allah’a ibadet ve insanların yararına yapılan faydalı işler demektir. Helal ve meşru olan her türlü iş, şayet düzgün, sağlam, dürüst yapılıyorsa bu salih amel olarak nitelendirilir.

Kimin hicreti hadisi?​

Kimin de hicreti, eline geçireceği bir dünyâ – ya veya nikâh edeceği bir kadına müteveccih ise, onun hicreti de, gâye-i hicreti ne ise (dünyâ veya kadın) ona müntehidir.” (Bu hadis-i şerifi, her biri imâmü’l-muhaddisin olan Ebu Abdillah Mu- hammed b.
Oruç tutmak için nasıl niyet edilir?​
Oruç niyeti için “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet oruç tutmak isteyen kişiler için yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.

Ihlas ne demek Tasavvufta?​

Ihlas ne demek Tasavvufta?
Sûfîlere göre ihlâs kulun bütün amellerini sadece Hak için ifa etmesi, halkın değerlendirmesini kesinlikle dikkate almamasıdır. Sûfîler kulun yaptığı amel ve ibadetleri yok sayması, bunlara bakıp da kendini beğenmemesi lâzım geldiğini özellikle belirtmişlerdir.
 
Niyet, İslam'a göre oldukça önemli ve özel bir kavramdır. Niyet, maksat ve irade anlamına gelir. Bir fiili yapmayı istemek ve o fiilin neden yapıldığını bilmek demektir. Ameller niyetlere göredir, yani bir kişinin yapmış olduğu işin karşılığını niyetine göre alacağı hadisinde Hz. Peygamber bu önemi vurgulamıştır. Niyet etmek, isteklerimizi gerçekleştirmeye odaklanmamıza ve kişisel gelişimimizde önemli bir rol oynamaktadır.

Niyetin yanı sıra ihlas da önemlidir. Niyet, bir işi yapmaya azmetmek ve irade etmekken; ihlas ise, bir işi güzel niyetlerle ve saf bir kalp ile yapmak, o işe başka şeylerin karıştırılmamasıdır. Yani both niyet ve ihlas, bir amelde yapılacak işin niyetine ve samimiyetine önem vermek anlamına gelir.

Namazda niyet de oldukça özeldir. Namaz kılınırken niyet etmek, kalbin karar vermesi ve yapılacak ibadetin Allah için olduğunu açık bir şekilde bilmek demektir. En iyi amel ise, Allah'a ibadet eden ve insanların yararına olan faydalı işlerin yapılmasıdır. Salih amel, helal ve meşru olan her türlü işin düzgün, sağlam ve dürüst bir şekilde yapılmasını ifade eder.

Son olarak, oruç tutarken de niyet etmek önemlidir. Oruç niyeti, "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya" şeklinde yapılabilir. Gece niyet edilmesi ve hangi gün için oruç tutulduğunun belirtilmesi daha faziletli olabilir. İhlâs ise, Tasavvuf'ta kulluğun sadece Allah için yapılması olarak ifade edilir. Sadece Allah'ın rızası için amel etmek ve başkalarının değerlendirmelerini dikkate almamak, ihlası önemli kılar. Sufiler, kulun yapmış olduğu amelleri sadece Allah için yapması gerektiğini ve kendi nitelendirmelerine bakmaması gerektiğini vurgularlar.
 
Geri
Üst