AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islama gore kotuluk nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islama göre kötülük nedir?​

Kelimeye terim olarak kimsenin hoşlanmayıp yüz çevirdiği zararlı ve kötü şey; zararlı şeylerin yayılması; bir şeyin kendi tabiatıyla örtüşmemesi gibi manalar verilmiştir. Dinî literatürde Allah’ın yasakladığı, karşılığında ceza tertip edilen inanç ve davranışlar şer diye nitelenir.

Kötülük felsefe ne demek?​

Kötülük genellikle bencillik, cahillik, menfaatçilik ve ihmalkarlıkla ilişkilendirilir. Genel ve kısa bir tanım yapmak gerekirse “çevreyi ihmal etmektir.” Etraftakilerden bağımsız olduğunu düşünmek, ötekileri fark edememek, kötülüktür. Aslında kişi önce kendisine kötüdür.
Allah iyi olmak zorunda mı?
Dünya üzerinde kötülük varsa (ki var) ya tanrı kötülüğü önlemek istediği halde önleyemiyordur (yani buna gücü yetmiyordur) ya da tanrı kötülüğü önlemek istemiyordur (yani iyi niyetli değildir). Pek çoğumuza göre tanrı, tanımı gereği iyi ve kadir-i mutlak olmak zorundadır.
Iyilik kötülük nedir felsefe?
Fârâbî’ye göre kötülük, insana bağlı bir değer olmasına karşın iyilik her şeyin kendisine bağlı olduğu ilk sebeptir ve insana bağlı olmaksızın da realitede vardır. Bu durumda kötülük ve iyilik birbirlerine zıt değerler gibi görünüyorsa da aralarında, varlık bakımından fark vardır.

Allah kötülük yaratır mı?​

“Ne yani, kötülüğü veya şerri Allah mı yarattı demek istiyorsun?” diye soranlar olacaktır. Bu sorunun cevabını verecek olursak; şerri veya kötüyü, iyiyi ya da hayrı ne varsa tüm yaratılışın sebebi Allah’tır.

Şerli insan ne demek?​

En şerli insan: “İnsanların en şerlisi tek başına yiyen, iyiliğini esirgeyen, yolculukta arkadaşlarını terk eden, hizmetçisini döven kimsedir.
Kötülük ne anlama geliyor?
İstenilen, beğenilen nitelikte olmayan, fena, iyi karşıtı. Zararlı, tehlikeli. Hoşa gitmeyen. Kişi veya toplum üzerinde olumsuz etkileri olan.
Allahın duygusu var mı?
Mesela Allah, kulunun bir tavrına sevinir, gerektiğinde de bir tavrından dolayı kızar, küser, darılır, öfkelenir, üzülür, kuluna gazap eder. Bu duyguları kendi üzerimizden biliriz.

Allah bir mi tek mi?​

Allāh (yardım·bilgi), Arapça telaffuz: [ɑɫˈɫɑː(h)]), İbrahimî dinlerde geçen tek Tanrı’yı ifade eden Arapça sözcüktür.

Felsefede iyilik ne demek?​

Bu düşünceye “teodise” denir. İyilik kapsayıcı bir anlatımla: Belli insan gereksinmesini karşılayan, insan çıkar ve dileklerine uygun düşen, kişiye, topluma, bir sınıfa ya da başka bir kümeye, yararlar sağlayan; özdeksel ya da tinsel olgunun niteliğidir. Kısaca “özneye faydalı olma” durumudur denilebilir.
Iyilik ve kötülük neye göre belirlenir?
O halde, iyilik ve kötülük açıkça belirlidir. Bunun ölçüsü de, genel insan menfaati ve varlığın devamlılığıdır. Mutlak iyilik daima teşvik edilir; mutlak kötülük ise, yasakların konusudur; kötülüğe götüren şeylerden de sakınmak gerekir, çünkü onlar da yerginin konusudur.
Allah şer yaratır mı?
Müslüman, hayır ve şer her şeyin Allah’ın yaratmasıyla olduğuna inanır. Allah kullarına hayrı da, şerri de serbestçe seçebileceği bir irade vermiştir. İnsan, iyiliği de, kötülüğü de kendi seçer. Hiç şüphesiz, Allah kulunun kötülüğü seçmesine rıza göstermesin.

Başımıza ne gelirse allahtan?​

İyice bellemek lazımdır ki başımıza ne iyilik gelirse yaratan Allah, ne kötülük gelirse de yaratan Allah’tır.

Hayırlı insan ne demek?​

En hayırlı insan: “İnsanların en hayırlısı, en iyi okuyanları, en takvalı olanları, iyiliği en çok emredip kötülükten en çok alıkoyanları ve akrabasıyla en çok ilgilenenleridir” (Müsned).
 
Geri
Üst