AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islam sanatinda geometrik desenlere ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islam sanatında geometrik desenlere ne ad verilir?​

Dönemin sanatçıları, mükemmel bir şekilde birbirine kenetlenen karmaşık ve süslü şekil desenleri tasarlarken ‘Girih'( Farsça düğüm) adı verilen bir tarz kullanmışlardır. Girih, düzenli dizili noktalardan yayılan ve bu noktalarda kesişen çizgilerden meydana gelen geometrik (genelde yıldız ve çokgen) tasarımlardır.
Süreç standartı ne demek?
Süreç standartları ise -problem çözme, akıl yürütme ve ispat, iletişim, ilişkilendirme ve temsil- öğrencilere bu içeriği öğrenmeleri için mantıklı yolları tasvir etmektedir. NCTM tarafından yayımlanan ‘Okul Matematiği İçin İlkeler ve Standartlar’ a göre her öğretim programı belirtilen standartları karşı- lamalıdır.

Matematik öğretiminde ilişkilendirme neden önemlidir?​

Çünkü günlük hayat ve diğer derslerle ilişkilendirme sayesinde, öğren- cilerin matematiği daha rahat ve daha anlamlı öğrenmeleri sağlanacak, edinilen bilgilerin kalıcılıkları artacak ve matematiğe karşı öz güvenleri artarak olumlu tutuma sahip olabileceklerdir (Kaya, 2020).
Bezemede kullanılan geometrik motifler nelerdir?
Geometrik bezeme çember, üçgen, kare, çokgen çok köşeli yıldızların oluşturdukları bezeme grubudur. Türk süslemesinde olduğu kadar bütün İslam ülkelerinin bezeme sanatlarında da büyük yeri vardır.
Geometrik motifler nokta, çizgi ile kare, dikdörtgen, üçgen, daire, yıldız gibi birçok geometrik şeklin birleşmesinden oluşmakta ve anlam olarak evrenin sonsuzluğunu simgelemektedirler. Kırık, eğri ve düz çizgilerle geometrik şekillerin birleştirilmesinden geometrik kompozisyonlar doğar.
Süreç yönetimi ne anlama gelir?
Süreç yönetimi, bir kurumun performansının sürekli olarak iyileştirilmesini sağlayan ve süreçleri temel “varlık” kabul eden bir yönetim disiplinidir. Süreç, aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve hareketler dizisidir.

Sürecin amacı nedir?​

Müşterilerle yapılan birebir görüşmelerde, sürecin müşteri taleplerini karşılamada ne kadar yeterli oldugu, sürecin girdileri ve çıktıları arasındaki denge belirlenmeye çalışılır. Her bir sürecin amacı müşteri talep ve beklentilerini karşılayan bir çıktı üretmek olmalıdır.
Figüratif motifler nelerdir?
Figüratif motifler (insan, hayvan, eşya) • Geometrik motifler (üçgen, kare, daire, beşgen, altıgen vb.) Sembolik motifler ((kozmik)güneş, ay, yıldız vb.) Ayrıca motiflerde kaligrafik öğelerde sıklıkla görülmektedir.

Geometrik süslemede kullanılan motifler nelerdir?​

“Türk süsleme sanatında çok önemli olan geometrik motifler Anadolu Selçuklu dönemine ait bezemelerdede sıkça görülmektedir. Bu bezemeler kare, üçgen, dikdörtgen, beşgen, altıgen, yıldız, baklava, daire gibi geometrik motiflerin birleşmesiyle oluşmaktadır. Evrenin sonsuzluğunu, sürekliliğini simgelemektedir.
Bordür motifleri nelerdir?
Çokgen motifleri içinde üçgen, Türk üçgeni, yıldız, çok eksenli motifler; dairesel motifler içinde daire, yay ve enterlacs; bordür motifleri içinde çokgen, yıldız, zikzak, mekik, fırıldak, meander, enterlacs; geçme motifleri içinde geçme ve zencirek motifleri yer alır.
Bu tür desenlerle medrese, cami, saray, hamam ve kervansaray gibi Türk kültüründeki mimari eserlerin birçoğunda yer alan kapı, duvar, mihrap, pencere ve tavan süslemelerinde karşılaşılmaktadır.
Geometrik motifler en çok hangi dönemde kullanılmıştır?
Özellikle Selçuklular döneminde geometrik motifler sıkça kullanılmıştır (Kurtişoğlu, 2014:217-222).

Zengi düğümü nedir?​

Kaynağını İslâm öncesi Orta Asya Türk sanatında bulduğumuz bu düğüm şekli Zengi devrinde kapı, pencere ve mihrap kemerlerini sınırlayan silmelerin kemer kilit taşının üstünde daire şeklinde bir düğüm atmasıyla meydana gelmiştir. Bu düğümlerin içi boş olabildiği gibi, bir rozet veya kabarayı da kavrayabilmektedirler.
Çintemani ne anlama gelir?
Çintemani kelimesi Türkçe’de “dilek taşı” anlamına gelir. Sanskritçe çintāmani चिन्तामणि z “dilek taşı” sözcüğünden alıntıdır. Sanskritçe sözcük Sanskritçe çintā “dilek, kaygı” ve Sanskritçe mani “kristal, mücevher” sözcüklerinin bileşiğidir.
 
Geri
Üst