AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islam oncesi Turk destanlarinin ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islam öncesi Türk destanlarının özellikleri nelerdir?​

Şiirler; sığır (av törenleri), şölen (dinî ayinler), yuğ (ölen kişinin ardından yapılan törenler) adı verilen toplantılarda oluşmuştur. Şiirler kopuz adı verilen bir tür saz eşliğinde söylenmiştir. Dilde yabancı dillerin etkisi yoktur, saf bir Türkçe vardır. Bu dönemin asıl ürününü doğal destanlar oluşturur.

Islamiyetin kabulünden önceki Türk Edebiyatı Nedir?​

İslamiyet öncesi Türk edebiyatı ya da Destan dönemi Türk edebiyatı, Türklerin İslamiyeti kabulünden önceki dönemlerde oluşturdukları edebiyata verilen isimdir. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı M.Ö 4000’li yıllardan başlayarak Türklerin İslamiyeti kabul ettiği XI. yüzyıla kadar sürmektedir.

Av törenlerine ne ad verilir?​

Av törenlerine ne ad verilir?
Bu yönüyle şeylanlar, Oğuz boylarında tarih ve toplum bilincinin gelişmesine katkı yaptığı gibi Türk halk şiirinin icra edildiği alanlar halini gelmiştir. Oğuzların av törenlerine “sıgır” adı verilmiştir. Eski Türklerin yaşam biçimi dikkate alındığında avın toplum içindeki konumu daha açık olarak anlaşılabilir.

Sığır şölen toy nedir?​

Türkmen boyları Bursa yöresine, kendilerine özgü birtakım geleneklerini de birlikte getirmişlerdir. Bunlar arasında “sığır” adı verilen sürek avı törenleri ile “şölen/toy” denilen ve kökeninde eski “şaman” geleneklerinin bulunduğu, nitelik değiştirerek İslamlaşmış dinsel törenler de bulunmaktaydı.

Türk destanları ve Özellikleri Nelerdir?​

Türk Destanlarının Özellikleri: -Türk toplumlarının milli karakteri, gelenek ve görenekleri yansıtılır. -Türk toplumları için önemli nesneler ve olaylar kullanılır. -Türk boyları hakkında bilgi veren kaynakları oluştururlar. -Konu aldıkları toplumun kaynağı hakkında bilgi verirler.

Islamiyet öncesi destanlar nelerdir?​

Islamiyet öncesi destanlar nelerdir?
İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünüoluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila),Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Destan kimin eseri?​
Rus Türkolog Vasili Radlof tarafından saptanıp yazıya geçirilmiştir. İslâmiyet’ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri’ne aittir. Bu destan zinciri içinde Alp Er Tunga ve Şu Destanı parçaları bulunur. Bunlar Kaşgarlı Mahmut’un Divân-ı Lügati’t-Türk adlı eserinde yer almaktadır.
Timur Destanı ne anlatır?​
Edige destanında, XIII. yüzyılda Hazar denizi kıyısında kurulan Altınordu Hanlığının XV. yüzyılda Timurlular tarafından yıkılışı anlatılmaktadır. Destanın adı, Altınordu Hanı ve bu destanın kahramanı Edige Mirza Bahadır’a atfen verilmiştir.

Islamiyet öncesi Türk şiirleri nelerdir?​

Islamiyet öncesi Türk şiirleri nelerdir?
Genellikle yedili, sekizli, on birli hece ölçüsü kalıpları kullanılmıştır. Nazım birimi dörtlüktür. Şiirlerde doğa, aşk, kahramanlık, cesaret, at sevgisi, askerlik, ölüm en çok işlenen konulardır. Bu dönemin şiirleri yaygın olarak anonim özellikler taşır.

Islami Dönem Türk edebiyatı nelerdir?​

Geçiş Dönemi Türk Edebiyatı Eserleri (İlk İslamî Ürünler) şunlardır:
- Kutatgu Bilig ve Özellikleri- Yusuf Has Hacip.
- Atabetü’l Hakayık ve Özellikleri – Edip Ahmet Yükneki.
- Divan-ı Lügat’it Türk ve Özellikleri – Kaşgarlı Mahmut.
- Divan-ı Hikmet ve Özellikleri – Ahmet Yesevi.
- Dede Kotkut Hikayeleri ve Özellikleri.

Sığır ve şölen nedir?​

Sığır, Orta Asya Türk edebiyatında hasıl olan mili av törenleri. Törenlerde milli menkıbeler anlatılırken, diğer yandan yeni zuhur eden hadiseler saz eşliğinde söylenen kahramanlık hikayeleri ile destanlaştırılırdı. Sözlü edebiyat kültürünün gelişimindeki yeri çok önemlidir.

Şölen törenleri nedir?​

Şölen törenleri nedir?
Şeylan / Şölen Oğuz Türklerinin kurban törenlerine şeylan veya şölen adı verilmiştir. Dini içerikli bir tören olmanın ötesinde şeylan, sosyal içerikli bir törenin de adıdır. Kurban, Tanrı’yı memnun etmek veya dini bir yükümlülüğü yerine getirmek amacıyla kesilse de kurbanın dağıtım şeklinde bir hiyerarşi vardır.

Şölen ve toy aynı şey mi?​

 
Şölen ve toy kavramları genellikle birbirine benzer şekilde kullanılsa da aslında farklı anlamlara gelmektedir. Şölen, Oğuz Türklerinin kurban törenlerine verilen isimdir. Bu törenlerde dini ve sosyal içerik bir arada bulunur ve genellikle Tanrı'yı memnun etmek veya dini bir yükümlülüğü yerine getirmek amacıyla gerçekleştirilir. Şölen aynı zamanda bir toplumsal etkinlik olarak da kabul edilir.

Toy ise daha geniş kapsamlı bir etkinlik olarak düşünülebilir. Genellikle Türk kültüründe toplumsal birlik ve dayanışmayı sağlamak amacıyla düzenlenen, bir araya gelinerek çeşitli etkinliklerin yapıldığı organizasyonlardır. Toylar, düğünler, bayramlar, kutlamalar gibi çeşitli vesilelerle gerçekleştirilebilir ve sadece dinî veya dini unsurlar taşımak zorunda değildir.

Kısacası, şölen daha çok dini ve kurban odaklı bir törenken, toy genel anlamda toplumsal bir birlikteliği ve dayanışmayı ifade eden etkinliklerdir.
 
Geri
Üst