AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islam Kulturunde egitimin karsiligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.970
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islam Kulturunde egitimin karsiligi nedir?​

İslâm kültüründe genellikle öğretimin karşılığı olarak tâlim, eğitimin karşılığı olarak terbiye kullanılmaktadır. Ayrıca öğrenim için tahsil ve daha çok eğitimi ifade etmek üzere tedris, te’dîb, tehzîb, siyaset, tezkiye, irşad gibi kelimelere yer verilmektedir.

Terbiye dinde ne demek?​

Terbiye dinde ne demek?
“Terbiye” denildiğinde dini manada anlatılmak istenen; Rabb’in rızasına uygun gidişatta bulunmak ve Rabb’e doğru yönelmektir. Terbiye “Rab” kökünden gelir ve Rabb’e doğru, Rabb’in rızasına uygun şekle doğru, bir insana bir şeyin tatbik edilmesidir.

Terbiye kavramı nedir?​

Terbiye kavramı nedir?
Terbiye kavramı sözlük anlamı olarak ilim öğretme, ahlak öğretme, ceza verme, bes-leyip büyütme gibi anlamları taşımaktadır.

Maarif terbiye nedir?​

Maarif, Osmanlı intelijansıyası tarafından 18. asırda ilim/talim/terbiye hayatımıza kazandırılmış bir kavramdır. Tahsil, tedris, talim, teallüm, meşk ve terbiyeyi içine alan ve aşk ile yapılan ulvi bir insan yetiştirme sanatıdır. Çok geniş ve zengin bir anlam ve anlama alanı mevcuttur.

DKAB öğretiminin amaçları nelerdir?​

DKAB öğretiminin amaçları nelerdir?
Dersimizin amacı; evrensel, insani, ahlaki değerlerin, dinlerin insani ve ahlaki değerleriyle örtüştüğü bilincine aklın ve bilimin ışığında ulaşan nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır. Dersimizde, Atatürk’ün “Her kişi dinini, din işlerini, imanını öğrenmek için bir yere muhtaçtır.

Terbiye ne anlama gelir ve ahlak üzerinde nasıl bir etkisi vardır?​

Terbiye ne anlama gelir ve ahlak üzerinde nasıl bir etkisi vardır?
Terbiye ile ahlak, birbirini tamamlayan iki kavramdır. Güzel ahlaklı biri için “terbiyeli”, terbiyeli biri için de “ahlakı güzel” denilmesinin sebebi budur. Terbiye; hoşgörü, sevgi, şefkat ve merhametle verilebilir. Bunu da en güzel şekilde anneler ve babalar yapabilir.

Milli terbiye nedir?​

Milli terbiye, mektepler ve öğret- menler aracılığıyla, gelişen ve büyüyen yeni nesle, içinde yaşadığı toplumunun kendi dilini, dinini, ailevi özelliklerini, tarihini, edebiyatını doğru, tutarlı ve şuurlu bir şekilde öğretmektir.

Islam ahlakında terbiyenin önemi nedir?​

Islam ahlakında terbiyenin önemi nedir?
Hayra yöneltilip alıştırılırsa hayır üzere gelişir ve hem dünyada, hem ahirette mutlu olur. Çocuk şerre alıştırılır, onu adet edinir ve hayvanlar gibi ihmal edilirse, azıp sapıtır ve yok olup gider. Çocuğun korunması, iyi edep ve terbiye verilmesiyle, güzel ahlâk örnekleri işlenmekle gerçekleşir.”

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi eğitim sisteminin hangi tür hedeflerini gerçekleştirmektedir?​

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi eğitim sisteminin hangi tür hedeflerini gerçekleştirmektedir?
Dolayısıyla din öğretiminin amacı, öğrencilerin manevi ve kültürel farkındalık ve sosyal bütünleşmesini gerçekleştirerek kendi inanç gelişimini sağlamaktır.

İslam dininde ilk eğitim kurumu neresidir?​

İslam’da İlk Eğitim Müessesi Ashab-ı Suffe.

Ilk eğitim yeri neresidir?​

Ilk eğitim yeri neresidir?
Peygamber dönemindeki ilk eğitim ve öğretim müesseseleri. Mekke döneminde Hz. Peygamber (s.a.v), ashabına nazil olan ayetleri öğretmek, onlara dini esasları anlatmak için ilk eğitim ve öğretim müessesi olarak El-Erkam ın evini seçmişti.
 
İslam kültüründe eğitimin karşılığı olarak genellikle "tâlim" ve eğitimin karşılığı olarak da "terbiye" kullanılmaktadır. Bununla birlikte öğrenim için kullanılan diğer kelimeler arasında tahsil, tedris, te'hil, te'dîb, tehzîb, siyaset, tezkiye, irşad gibi kelimeler de bulunmaktadır.

"Terbiye" dini manada Rabb'in rızasına uygun gidişatta bulunmak ve Rabb'e doğru yönelmek anlamına gelmektedir. Terbiye kavramı sözlük anlamı olarak ise ilim öğretme, ahlak öğretme, ceza verme, besleyip büyütme gibi anlamları taşımaktadır. Terbiyenin ahlak üzerinde önemli bir etkisi vardır; güzel ahlaklı biri için "terbiyeli", terbiyeli biri için de "ahlakı güzel" şeklinde ifade edilir. Terbiyenin güzel yapılabilmesi için hoşgörü, sevgi, şefkat ve merhamet önemlidir.

"Maarif terbiye" kavramı ise Osmanlı intelijansıyası tarafından 18. asırda ilim/talim/terbiye hayatımıza kazandırılmış bir kavramdır. Tahsil, tedris, talim, teallüm, meşk ve terbiyeyi içine alan bir insan yetiştirme sanatını ifade eder.

Ayrıca "milli terbiye" kavramı, mektepler ve öğretmenler aracılığıyla yeni nesle, içinde yaşadığı toplumunun dilini, dinini, ailevi özelliklerini, tarihini, edebiyatını doğru ve şuurlu bir şekilde öğretmeyi amaçlar.

"Islam ahlakında terbiyenin önemi" ise çocukların hayra yönlendirilmesi ve güzel ahlakın kazandırılmasıyla dünya ve ahirette mutluluklarının sağlanması gerektiğini vurgular. Çocuğun terbiyesi ve iyi edep kazanması, güzel ahlak örnekleriyle yetiştirilmesi gerekmektedir.

Son olarak, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi eğitim sisteminin hedefleri" arasında öğrencilerin manevi ve kültürel farkındalıklarını arttırarak kendi inanç gelişimlerine katkıda bulunmak ve sosyal bütünleşmeyi sağlamak yer almaktadır. Bu ders, öğrencilerin manevi yönden gelişimlerine katkı sağlamayı hedefler.

"Islam dininde ilk eğitim kurumu" olarak Ashab-ı Suffe gösterilirken, Peygamber dönemindeki ilk eğitim ve öğretim müessesesi olarak ise El-Erkam'ın evi öne çıkar.Hz. Peygamber'in (s.a.v) mekkenin döneminde ashabına dini esasları öğretmek için El-Erkam'ın evini eğitim yeri olarak seçtiği kaydedilir.
 
Geri
Üst