AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Islam hukukunun konusu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islam hukukunun konusu nedir?​

İslam hukuku, ana kaynakları olan Kuran ve Sünnetten elde edilen temel ilkeler ışığında sivil kişilerin elinde ortaya çıkıp gelişimini devam ettiren bir hukuktur. Her hukuk sisteminin arka planında felsefi, ahlaki ve inanca dayanan kökler bulunur.

Islam hukuku ne anlama gelir?​

İslâm Hukuku, dinin pratik hayata ilişkin hükümlerini belirli delillere ve kaynaklara dayanarak ortaya koyan ve böylece ferdin dinî hak ve yükümlülüklerini bilmesini sağlayan bir bilimdir.
Islam hukukun temel kaynağı nedir?
İslam hukukunun dayandığı kaynaklara edille-i şer’iyye denir. İslam hukukunun ilk temel kaynağı, Allah’ın (c.c.) sözü olan Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim, bizzat Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını içerdiğinden, tabii olarak İslam hukukunun da temel kaynağı olmuştur.
Islam hukuku nasıl oluşur?
Devlet yetkisine dayalı bir yasama faaliyeti yoluyla konulmamıştır, bilimsel doktrin niteliğinde daha çok medreselerde oluşmuştur. Fakihlerin bilimsel öğretileri sonucu ortaya çıkmaktadır.

İslâm hukuku konuları nelerdir?​

Buna göre, toplumsal düzenin sağlanmasında katkısı bulunan ve sosyal hayatın ayrılmaz parçası olan değişik konular yanında; evlenme, boşanma, miras, alışveriş, vekâlet, kefâlet, cezalar gibi konular da İslâm hukukunun kapsamına girmektedir.

İslâm hukuku nedir temel ilkeleri?​

İslam hukukunun temel ilkesi Kuran-ı Kerim ve peygamberlerin söylemleridir. Hukuk, hak kelimesinin çoğuludur. Hak, yasanın bireye tanıdığı şey veya kazanım anlamına gelir. Hukuk ise, yaptırım gücü olan ve toplumu düzenlemek amacıyla konulan kurallara denir.
İslâm hukuku deyince aklınıza ne geliyor?
İslam hukuku deyince aklımıza ilk gelen dini kurallara göre sosyal hayatın düzenlenmesi anlamına gelmektedir. İslam hukuku, fıkıh olarak ortaya konur. Fıkıh, amellerin düzenlenmesi anlamına gelir. Amellerin düzenlenmesinde dayanak noktası ise Kur’an ve sünnettir.
İslâm hukuku ne zaman ortaya çıktı?
“İslâm hukuku” teriminin tam olarak ne zaman ilk defa kullanıldığını kesin olarak tespit etmek mümkün değilse de, bu kullanımın 1900’lerin başlarında başladığı genel olarak söylenebilir.

Islam hukukunun temel kavramları nelerdir?​

İslam hukukunun temel ilkesi Kuran-ı Kerim ve peygamberlerin söylemleridir. Hukuk, hak kelimesinin çoğuludur….Bu ilkelerden bazıları şunlardır:

İslâm hukuku kaça ayrılır?​

Hukuk dalları İbadat (ibadetler) alanı ayrı tutulduğunda İslam Hukuku iki ana dala ayrılır: Muamelat (İşlemler) ve Ukubat (Yaptırımlar / Cezalar). İbadat (ibadetler) alanı Fıkıh içerisinde yer almakla birlikte hukukun ilgi alanı içerisine girmediği için ayrı bir kategori olarak değerlendirilir.
Şura islam hukukunun temel ilkesi midir?
Şûra, İslâm’ın devlet yönetimiyle ilgili ortaya koymuş olduğu en önemli ilkelerden birisidir. Zira konuyla ilgili naslar ve Allah Resûlü’nün uygulamaları siyasi düzenin şûra esasına dayanması gerektiğini göstermekte ve onu, yönetimin en temel esaslarından birisi kabul etmektedir.
Nassa dayalı hüküm nedir?
İslam fıkhında önemli bir yer tutan nas, açık ve sarih hüküm anlamına gelir. Herkesin fikir birliğine vardığı hükümler için de aynı kavram kullanılır. Aşikar ve ayan kelimeleriyle eş anlamlı olan nas kelimesi ”Nass” şeklinde de yazılır.

Islam Hukuku nun diğer adı nedir?​

“İslâm hukuku” terimi, “fıkıh” terimine göre yeni bir terim olsa da [5], Türkiye’de son yıllarda “İslâm hukuku” teriminin “fıkıh” terimine nazaran daha yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.

İslam hukuku dinsel kökenli (İslam dininden kaynaklanan) hukuk kurallarını ve bunların uygulanma esaslarını tanımlar. Kimi zaman Fıkıh bilimi ile aynı anlamda kullanılır. Bazen de Şeriat kavramı kastedilmektedir.

İslam hukukunda neler var?​

İslâm hukukunun kaynakları arasında Kur’an, sünnet, icma ve içtihat şeklinde bir hiyerarşik sıralama vardır.
Hukukunun temel kaynaklarına ne denir?
Hukukun asıl kaynaklarından olan yazılı kaynaklar, devletin yetkili organları tarafından konulmuş olan bütün hukuk kurallarıdır. Devletin yetkili organları tarafından konulan ve yürürlükte bulunan hukuk kurallarının bütününe pozitif hukuk ya da mevzuat denir. Yazılı kaynakların ilki anayasadır.
İslâm hukuku Roma hukukundan etkilenmiş midir?
Müslümanlar Roma topraklarını ele geçirdikleri dönemde o topraklarda Roma hukuku eğitimi veren kurumların olmaması ve halkın da bunlardan bihaber olması sebebiyle Müslüman- lar bu hukukla tanışmış olamazlar. Bu İslam hukukunun Roma hukukundan etki- lendiği iddiasını çürüten en önemli kanıtlardan biridir.

Islam hukuku kaça ayrılır?​

 
Geri
Üst