AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Islam Hukuku nun diger adi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islam Hukuku nun diğer adı nedir?​

“İslâm hukuku” terimi, “fıkıh” terimine göre yeni bir terim olsa da [5], Türkiye’de son yıllarda “İslâm hukuku” teriminin “fıkıh” terimine nazaran daha yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.

Münakehat ın konuları nelerdir?​

Münakehat ın konuları nelerdir?
Nafaka, boşandıktan sonra erkeğin kadına ödeme gereken aylık. Bunun dışında evlilik, boşanma, velayet gibi konuların tamamı münakehat kapsamında değerlendirilip hükme bağlanır.

Mebie nedir?​

Mebie nedir?
Mislî Mal. Mübadelelerde semeniyete elverişlilik açısından kıyemî mala nisbetle paraya daha yakın olduğundan para dışındaki mislî malların para ile kıyemî mal arasında yer aldığı kabul edilir. Buna göre mislî malın para ile mübadele edilmesi halinde para her zaman semen, mislî mal ise mebî’ olur.

Islam hukukunun dinî literatürdeki adı nedir?​

Fıkıh” adı verilen İslam Hukuk Bilimi’nin gelişmesiyle ortaya çıkmıştır. Fıkıh, kanunların teorik ve pratik uygulama çalışmalarına verilen isimdir. Fıkıh bilginlerine “Fakih” denir.

Islam hukukunun nelerdir?​

Islam hukukunun nelerdir?
İslam hukuku, ana kaynakları olan Kuran ve Sünnetten elde edilen temel ilkeler ışığında sivil kişilerin elinde ortaya çıkıp gelişimini devam ettiren bir hukuktur. Her hukuk sisteminin arka planında felsefi, ahlaki ve inanca dayanan kökler bulunur.

Icare caiz mi?​

Icare caiz mi?
Fıkıh literatüründe icâre akdinin, akid anında henüz mevcut olmayan menfaat üzerine kurulması sebebiyle kıyasın hilâfına sabit bir muamele olduğu, bu sebeple de zarurete, teamüle veya sünnete dayalı istihsan yoluyla câiz görüldüğü belirtilmektedir.

Ukubat hangi konuları içerir?​

-Ukubat: Şeriata göre suç kabul edilen eylemlere/fiillere verilecek cezalar. Yani şeriatın ceza hukuku!.. Toplu olarak baktığınızda; muamelat, ibadetler dışında şeriat düzeninin iş ve pratiğe yönelik hukuki, idari, mali, evlenme, boşanma, miras gibi tüm münasebetleri düzenleyen bölümü…

Fıkhi konularda yazılan eser türleri nelerdir?​

Fıkhi konularda yazılan eser türleri nelerdir?
IV. yüzyıldan itibaren hadis literatürüne fıkhü’l-hadîsle ilgili iki ayrı telif türü girmiştir. Bunlardan biri, sahih hadis kaynaklarından derlenen ahkâm hadislerini tahlil eden eserler, diğeri de “el-fetâva’l-hadîsiyye” türü kitaplardır.

Semenin indirilmesi ne demek?​

Semenin indirilmesi ne demek?
1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. 2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme.

İslam hukukçuları kimlerdir?​

Müslümanların tarihinde fukahâ (fıkıh alimleri ki İslam hukuku da fıkha dahildir veya ğalat-ı meşhur olarak fıkhın bütününe de bu ad verilmiştir) medreselerden yetişirdi; fıkıh öğretimi medreselerde yapılır, iftâ (fetva vermek, müftülük) ve kazâ (yargı) adamları da bu medreselerden mezun olurlardı; yani icazet …

Fıkıh ilimleri nelerdir?​

Fıkıh ilimleri nelerdir?
Fıkıh dinin fürûuna, amelî hayata ait bilgileri ve hükümleri ihtiva eden ilim dalının adı olduktan sonra da kapsamı geniş kalmış, çağımıza kadar ilmihal, hukuk ve hukuk metodolojisi, ekonomi, siyaset, idare bilimleri ve bu bilimlerle ilgili kurumlar İslâmî ilimler sayımında fıkıh dalı içinde görülmüş ve incelenmiştir.

Islam hukukunun temel kavramları nelerdir?​

Islam hukukunun temel kavramları nelerdir?
İslam hukukunun temel ilkesi Kuran-ı Kerim ve peygamberlerin söylemleridir. Hukuk, hak kelimesinin çoğuludur….Bu ilkelerden bazıları şunlardır:
- Tekliflerde kolaylık.
- Helallerde genişlik (Haramlarda sınırlılık)
- Adaletin gözetilmesi.
- Cezalarda bireysellik.
- Suç ve ceza arasında denge.
- Kamu yararının gözetilmesi.
 
İslam hukuku ayrıca "fıkıh" olarak da bilinmektedir. Fıkıh, İslam Hukuk Bilimi'nin gelişmesiyle ortaya çıkmış ve kanunların teorik ve pratik uygulama çalışmalarına verilen isimdir. Fıkıh Bilginlerine "Fakih" denir.

Münakehat konuları genellikle Nafaka, evlilik, boşanma, velayet gibi konuları içermektedir. Boşandıktan sonra erkeğin kadına ödemesi gereken aylık miktarı belirleyen nafaka gibi konular da münakehat kapsamında değerlendirilir ve hükme bağlanır.

Mebie, mislî mal olarak da adlandırılan bir kavramdır. Mübadelelerde semeniyete elverişlilik açısından kıyemî mala nisbetle paraya daha yakın olduğundan, para dışındaki mislî malların para ile kıyemî mal arasında yer aldığı kabul edilir. Mislî malın para ile mübadele edilmesi halinde para her zaman semen, mislî mal ise mebî olur.

İcare konusu fıkıh literatüründe ele alınmış ve icâre akdinin menfaat üzerine kurulması sebebiyle sabit bir muamele olduğundan, zarurete, teamüle veya sünnete dayalı istihsan yoluyla caiz görülmektedir.

Ukubat ise şeriatın suç kabul ettiği eylemlere verilen cezaları kapsayan bir kavramdır. Şeriatın ceza hukuku olarak da nitelendirilebilir. İbadetler dışında şeriat düzeninin hukuki, idari, mali konularını içeren bölümü olarak da bilinir.

Fıkhi konularda yazılan eserler farklı türlerde olabilir. Örneğin hadis literatürüne fıkhü'l-hadîsle ilgili eserler ya da ahkâm hadislerini tahlil eden eserler bulunmaktadır.

Semenin indirilmesi, satılan bir malın geri verilmeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme veya ayıp oranında satış bedelinde indirim talep etme anlamına gelmektedir.

İslam hukukçuları genellikle fukahâ olarak adlandırılır. Fıkıh alimleri genellikle medreselerde eğitim alır ve fıkıh öğretimi bu eğitim kurumlarında yapılır. İftâ (fetva verme) ve kazâ (yargı) konularında da uzmanlaşabilirler.

Fıkıh ilimleri genelde dinin amelî hayata ait bilgilerini ve hükümlerini içeren bir ilim dalı olarak kabul edilir. Bu ilim dalı içinde farklı konuları içeren alt kollar bulunabilir ve geniş bir kapsama sahip olabilir.

İslam hukukunun temel kavramları genellikle Kuran-ı Kerim'den ve peygamberlerin sözlerinden alınan ilkelerle oluşturulur. Adalet, tekliflerde kolaylık, cezalarda bireysellik, kamu yararının gözetilmesi gibi temel ilkelere dayanır ve İslam hukukunun ana prensiplerini oluşturur.
 
Geri
Üst