AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Islam hukuku nedir temel ilkeleri?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islam hukuku nedir temel ilkeleri?​

İslam hukukunun temel ilkesi Kuran-ı Kerim ve peygamberlerin söylemleridir. Hukuk, hak kelimesinin çoğuludur. Hak, yasanın bireye tanıdığı şey veya kazanım anlamına gelir. Hukuk ise, yaptırım gücü olan ve toplumu düzenlemek amacıyla konulan kurallara denir.

Islam hukuku konuları nelerdir?​

Fıkıh ilmi olarak bilinen islam Hukunun ana konuları da şu başlık altında toplanır;
- ibadetler (namaz,oruç,zekat vb)
- şahıs ve aile hukuku,
- medeni ve borçlar hukuku,
- teşkilat ve idare hukuku,
- ceza hukuku,
- devletler hukuku,
- ahlak ve adabı muaşeret.

Islam hukukunun konusu nedir?​

Islam hukukunun konusu nedir?
İslam hukuku dinsel kökenli (İslam dininden kaynaklanan) hukuk kurallarını ve bunların uygulanma esaslarını tanımlar. Kimi zaman Fıkıh bilimi ile aynı anlamda kullanılır. Bazen de Şeriat kavramı kastedilmektedir.

Münakehat ın konuları nelerdir?​

Münakehat ın konuları nelerdir?
Nafaka, boşandıktan sonra erkeğin kadına ödeme gereken aylık. Bunun dışında evlilik, boşanma, velayet gibi konuların tamamı münakehat kapsamında değerlendirilip hükme bağlanır.

Islam hukuku kaça ayrılır?​

Hukuk dalları İbadat (ibadetler) alanı ayrı tutulduğunda İslam Hukuku iki ana dala ayrılır: Muamelat (İşlemler) ve Ukubat (Yaptırımlar / Cezalar). İbadat (ibadetler) alanı Fıkıh içerisinde yer almakla birlikte hukukun ilgi alanı içerisine girmediği için ayrı bir kategori olarak değerlendirilir.

Türk İslam devletlerinde hukuk kaça ayrılır?​

Türk İslam devletlerinde hukuk, şerî ve örfî hukuk olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Nassa dayalı hüküm nedir?​

Nassa dayalı hüküm nedir?
İslam fıkhında önemli bir yer tutan nas, açık ve sarih hüküm anlamına gelir. Herkesin fikir birliğine vardığı hükümler için de aynı kavram kullanılır. Aşikar ve ayan kelimeleriyle eş anlamlı olan nas kelimesi ”Nass” şeklinde de yazılır.

Islam hukukunun 4 temel kaynağı nelerdir?​

Islam hukukunun 4 temel kaynağı nelerdir?
İslâm hukukunun dört kaynağı Kur‟ân, Sünnet, icmâ‟ ve ictihâda göre hükümler vazedilirken, toplumun örf ve adetlerinin Kur‟ân‟ın koyduğu temel ilkelere aykırı olmaması şartıyla göz önünde tutulması hukukî bir zorunluluktur.
 
İslam hukukunun temel ilkeleri ve konularıyla ilgili bilgiler verilmiştir. İslam hukuku, Kur'an-ı Kerim ve peygamberlerin sözlerinden oluşan dinsel kaynaklara dayanan hukuk kurallarını ve uygulanma esaslarını tanımlar. Hukukun temel amacı toplumu düzenlemek ve adaleti sağlamaktır.

İslam hukukunun ana konuları farklı başlıklar altında toplanmıştır. Bunlar arasında ibadetler (namaz, oruç, zekat vb.), şahıs ve aile hukuku, medeni ve borçlar hukuku, teşkilat ve idare hukuku, ceza hukuku, devletler hukuku, ahlak ve adabı muaşeret gibi konular bulunmaktadır.

Hukuk dalları incelendiğinde, İslam Hukuku Muamelat (İşlemler) ve Ukubat (Yaptırımlar/Cezalar) olmak üzere iki ana dala ayrılmaktadır. Ayrıca ibadetler alanı Fıkıh içerisinde yer almasına rağmen, hukukun ilgi alanına girmemesi sebebiyle ayrı bir kategori olarak değerlendirilir.

Türk İslam devletlerinde ise hukuk, şerî ve örfî hukuk olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Şerî hukuk, dini hükümlere dayalı hukuku ifade ederken, örfî hukuk ise yerel geleneklere dayalı hukuku ifade etmektedir.

İslam hukukunun temel kaynakları dört ana başlık altında toplanmaktadır; Kur'an, Sünnet, icmâ ve ictihâd. Bu kaynaklar üzerinden hükümler oluşturulurken, toplumun örf ve adetleri de dikkate alınarak hukuki kararlar verilir.
 
Geri
Üst