AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islam dunyasinda saglik kurumlari en yaygin olarak hangi adla anilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islam dünyasında sağlık kurumları en yaygın olarak hangi adla anılır?​

Osmanlılar dârüşşifâ ile birlikte daha çok dârüssıhha, şifâhâne, bîmârhâne ve tımarhane kelimelerini kullanmışlar, XIX. yüzyıldan itibaren de özellikle Avrupa’daki gibi modern sağlık kuruluşlarının tesisiyle buralara hastahane demeyi tercih etmişlerdir.

Darüssıhha ne anlama gelir?​

Kelime anlamı olarak baktığımızda ise “sağlık yurdu, şifa yurdu, şifa veren yer” anlamında olan darüşşifalar için farklı terimler de kullanılmıştır; Şifahane, Darussıhha, Darulafiye, Darürraha, Darüttıb, Bimaristan, Bimarhane, Tabhane, Nekahathane, Maristan, Me’menülistirahe” gibi.
İslam dünyasında sağlık kurumlarına ne ad verilir?
Hastalık insanın her zaman maruz kaldığı bir durum olduğundan bundan kurtulmak için hem tedavi yollarını hem de bu yolların gerçekleştirilebileceği kurumları araştırmış ve zaman içinde bu kurumları kurmuş ve oluşturmuştur. Bu tedavi kurumlarının başında hastahaneler gelmektedir.
Müslümanlar tarafından kurulan ilk hastane nerede?
Emevîler Devrinde iç karışıklıkların ve Emevi ailesinin uygulama ve tutumlarına karşı yapılan direniş ve isyanların bertaraf edilmesinden sonra Velid İbn Abdülmelik döneminde 88 (706) yılında ilk defa Dımaşk’ta büyük bir hastahanenin kurulduğunu görüyoruz.

Darüşşifa tarihte ne demek?​

Darüşşifa Osmanlı ve Selçuklu zamanında kullanılan bir kelimeydi. Anlamı ise o zamanın şifa verenlerini yetiştiren yerine verilen isimdir. Yani bir nevi günümüz tıp fakültelerinin o zamanki adı darüşşifa idi.

Maristan tarih ne demek?​

Bir Bimaristan ya da bimarhane (Farsça: بيمارستان; Arapça: بِيْمَارِسْتَان), aynı zamanda darüşşifa veya basitçe maristan, tarihi İslam dünyasında hastanedir.
İslam tarihinde hastanelere verilen isimler nelerdir?
Yazar, bu kısımda ilk olarak hastane karşılığı kullanılan bimâristan ve mâristan terimleri üzerinde durmaktadır.
İslam dünyası tarafından geçmişte hastanelere verilen nelerdir?
Emeviler Devrinde kurulduğu bilinen diğer bir hastahane de «Zukaku’l-Kanadîl» adını taşıyan hastahanedir. El-Kanadil bölgesi veya el-Kanadil mahallesi hastahanesi adıyla da anıldığı bilinmektedir.
 
Geri
Üst