AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islam dininde kolelik var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.124
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islam dininde kölelik var mı?​

Şeriat hukuku, köleliği yasaklamamakla birlikte, ancak Müslüman olmayan bir bireyin, Müslüman olmayan topraklarda tutsak edilmesi veya satın alınması, veya annesi veya babasının bir köle olması koşulları ile köleleştirilebileceğini belirlemiştir. Köleler, dini konularda özgür insanlar ile eşdeğer görülmüşlerdir.

Türklerde kölelik var mı?​

Eski Türklerde kölelik ile câriyelik yoktu. Türkler, kendi toplumlarında köle yahut câriye olamazlardı. Hepsi hür (ET ozgu kurtulgu) ve savaşcıydılar (ET urungu). Küçük yaşlarda ok atmak başta gelmek üzre, silâh kullanmak ile ata binmeği öğrenirlerdi.

Kuran’da kölelik var mi?​

Kuran’da kölelik var mi?
Hem Mekke hem de Medine döneminde Kuran kölelik ve cariyelik kurumunu meşru görmüştür. Kuran’da cariye, eme, vasîfe, memluke, ğurre gibi sözcüklerle ifade edilmektedir ve köle kavramından daha az geçmektedir.

Kuranda kölelik var mı?​

Kuranda kölelik var mı?
Kurana göre kölelik meşrudur, ama sınırları vardır. Köleleri azat ederseniz Allah bazı günahlarınızı affeder, size sevap yazar.

Kölelik sistemi ne zaman kaldırıldı?​

1859 yılında Virjinya eyaletinde John Brown önderliğinde köleliğin kaldırılması için başkaldırı başladı. ABD’de 1861 ile 1865 yıllarını kapsayan iç savaş sona erdikten sonra tüzel olarak kölelik kaldırıldı. ABD’de Köleliğin kaldırılmasında 16.

Islamda kölelik kaldırıldı mı?​

Hz. Peygamber savaş durumu dışında, hür bir insanı yakalayarak köleleştirmeyi yasaklamıştır. İslâm dini, savaş veya doğum yoluyla süren köleliğin hafifletilmesini ve zamanla ortadan kaldırılmasını sağlamaya yönelik olarak da tedbirler almıştır.

Köle isimleri nelerdir?​

Köle isimleri nelerdir?
Hürriyetine sahip olmayan, başkalarının hükmü altında bulunan ve para ile alınıp satılan kişiler köle olarak adlandırılmıştır. Köle kelimesi yerine Türkçede bazen kul, bende, halayık, esir ve kadın köle için de cariye veya odalık tabirlerinin kullanıldığı görülmektedir.

Cariye ile ilişki caiz midir?​

Cariye ile ilişki caiz midir?
nisa/24teki “cariye”yi mercek altına alırsak, farklı yorumları da görmek,yok saymamak gerek.. diyanet meali : “(savaş esiri olarak) sahip olduklarınız hariç, evli kadınlar (da size) haram kılındı.” muhammed esed meali: “meşru şekilde [nikah yoluyla] sahip olduklarınız dışında bütün evli kadınlar [size haramdır]. “
 
İslam dininde kölelik konusu oldukça geniş bir tartışma konusudur. Kuran'da da kölelik ile ilgili bazı hükümler bulunmaktadır. Kölelik konusu genellikle savaş esirleri veya köle olarak doğan insanlar üzerinde yoğunlaşır. İslam tarihinde kölelik uygulamaları zaman içinde değişiklik göstermiş ve kölelik kurumu kademeli olarak kaldırılmaya çalışılmıştır.

Eski Türk toplumunda ise kölelik kavramı farklı bir şekilde ele alınmaktaydı. Eski Türklerde kölelik yerine câriyelik uygulaması görülmemiştir. Türklerin genel prensibi hürriyet üzerine kuruludur ve kölelik bir uygulama olarak kabul edilmemiştir.

Öte yandan, kölelik sistemi tarihsel olarak birçok toplum ve medeniyette var olmuştur ve çeşitli şekillerde icra edilmiştir. Kölelik uygulamaları toplumdan topluma farklılık gösterebilir ve zaman içinde değişiklik gösterebilir.

Günümüzde ise kölelik herhangi bir dine ya da topluluğa özgü bir uygulama değildir. Uluslararası insan hakları normları ve yasalar köleliği açıkça yasaklamıştır ve kölelik, modern toplumlarda ciddi bir insan hakları ihlali olarak görülmektedir. Bu nedenle kölelik, çağdaş dünya toplumlarında kabul edilemez bir uygulama olarak değerlendirilir.
 
Geri
Üst