Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Islam dininde kalamar haram mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islam dininde kalamar haram mı?​

Diyanet’ten ‘yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa yemek helal değildir’ fetvası – Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber.

Kalamar neden caiz değil?​

Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Karides kalamar yemek caiz mi?​

Karides kalamar yemek caiz mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının ‘helal olmadığını’ belirtti.

Kalamar midye helal mi?​

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetvada “Balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal değildir” dedi.

Hanefiler kalamar yiyebilir mi?​

Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Karides ve kalamar neden haram?​

Karides ve kalamar neden haram?
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Diyanete göre kalamar haram mı?​

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun internet sitesinde yer alan fetvada, kabuklu deniz canlılarının ve kalamar, kurbağa gibi hayvanların balık sınıfına girmediği, bu nedenle helal olmadığı ifade edildi.

Midye hangi mezhebe göre haram?​

Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır.

Kalamar balık mıdır değil midir?​

Kalamar balık mıdır değil midir?
Kalamar, yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımını oluşturan uzunca, ovalimsi bedenli kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar tıpkı ahtapot gibi büyük bir kafası olan ve bacakları kafasından çıkan bir deniz canlısıdır. Kalamar balık değildir.
 
Kalamarın helal olup olmadığıyla ilgili yapılan açıklamalar genellikle Hanefi mezhebine dayanmaktadır. Hanefi mezhebi, zikredilen dinî kaynaklarda geçen "deniz hayvanları" ifadesinin balık türlerini kastettiğini savunur. Dolayısıyla balık kategorisine girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu da benzer şekilde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığını belirtmişlerdir. Kalamarın balık sınıfına girmediği ve dolayısıyla caiz olmadığı vurgulanmıştır.

Kalamarın haram olmasının temel nedeni, Hanefi mezhebine göre balık türüne girmemesi ve dini metinlerde belirtilen helal hayvanlar listesinde yer almamasıdır. Bu nedenle kalamarın tüketimi dinen sakıncalı olarak kabul edilmiştir.

Midye ise Hanefi mezhebine göre haram kabul edilen deniz canlıları arasındadır. Balık suretinde olmayan ve balık kategorisine girmeyen midyenin eti yenmemelidir.

Sonuç olarak, kalamarın balık olmayan bir deniz canlısı olduğu ve Hanefi mezhebine göre helal olmadığı belirtilmektedir. Dinen uygun ve helal gıdaları tüketmeye özen göstermek her Müslüman için önemli bir konudur.
 
Geri
Üst