- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 128.277
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Islam dininde haraç nedir?
Haraç, Osmanlı Devleti’nde daha ziyade gayrimüslim halkı ilgilendiren vergilerden biridir. İslâm vergi hukukunda olduğu gibi Osmanlılarda da Haraç iki kısma ayrılmaktadır. Bunlar Haraç-i Muvazzaf (yüzölçümüne göre) ve Haraç-i Mukasem (toprağın verimine göre) adını taşımaktadırlar.Cizye ve haraç ne demek?
Özellikle Kur’an-ı Kerim ve hadis kaynaklarında baş vergisi olarak tanımlanan cizye vergisi aynı zamanda arazi için ödenen vergi olarak da kullanılmaktadır. İslamiyet sonrası dönemlerde ise arazi için ödenen vergilere haraç adı verilmeye başlamıştır.Haraç Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Haraç: Ücret, mükâfat. 2. Ticari mallardan alınan gümrük veya pazar vergisi. 3. Tarihte gayrimüslimlerden alınan ve miktarı şartlara göre belirlenen toprak vergisi.
Cizyeyi kim verir?
O dönemde farklı gayrimüslim gruplardan Hristiyan, Yahudi ve Mecusilerden cizye alınmasını öne sürmüştür. Müslüman olan kimseden cizye alınmaması gerektiği konusunda fikir birliği vardır. Gayrimüslim grup ile zimmet sözleşmesi gerçekleştirilir. Bu sözleşme kapsamında cizye vergisinin tahsisi sağlanır.
Osmanlı Devleti’nde toprağı işleyen köylünün bölgeye ve toprağın verimli durumuna göre devlete ödediği vergi nedir?
Fıkıh ve kamu maliyesi literatüründe haraç kelimesinin biri genel (vergi ya da devlet gelirleri), diğeri özel (toprak vergisi) olmak üzere iki teknik anlamı vardır. Mutlak olarak ve öşür veya cizye terimlerinin zıttı düşünülerek kullanıldığında üretken arazilerden alınan nakdî yahut aynî toprak vergisini ifade eder.