Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Islam dininde bosanma nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islam dininde boşanma nasıl olur?​

Kadın eşine kendisinden boşanmak istediğini söyleyebilir ve eşi de buna yönelik boşanma teklifinde bulunabilir. Eğer kocası bu teklifi kabul eder ise karı koca boşanabilirler. Nikah, erkeğin eşine “boş ol” kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.

Hangi durumlarda talak olur?​

Hangi durumlarda talak olur?
Boşama kendine mahsus lafızlarla ya derhal veya ileride nikah bağını kaldırmak şeklinde gerçekleşir. İleride de açıkalanacağı üzere evlilik bağının derhal kopması “bâin talâk” ile, iddet bitmeden önce geçici olarak kopması da “ric’i talâk” ile meydana gelir.

Dinimizde boşanma sebepleri nelerdir?​

Dinimizde boşanma sebepleri nelerdir?
Zina.

Talak hangi durumlarda geçersiz olur?​

Aklı ve şuuru yerinde, ne söylediğinin farkında olan kişinin öfkeyle söylediği talâk sözü ittifakla geçerli, öfke halinde akıl ve şuurunu tamamen kaybeden kişinin talâkı ittifakla geçersizdir.

Dini nikahı kadın boşayabilir mi?​

Dini nikahı kadın boşayabilir mi?
“İsmet hakkı”, kadına kocayı boşama yetkisi veren bir uygulamadır. Evlilikte dini nikâhın mevcut olduğu eski devirlerde boşama hakkı genellikle kocaya aitti.

Kadın kocasına boş ol derse boşanır mi?​

Kadın kocasına boş ol derse boşanır mi?
Boşama, kişinin eşine söylediği ‘Boşsun, boş ol, boşadım veya karım boştur’ gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.”

Ayrılmak istiyorum demek nikahı bozar mı?​

“Nikahı bozacak diyelim… ‘Ben seni boşadım’, ‘Babanın evine git’, Ben senden ayrılmak istiyorum, ayrıldım. ‘ Erzurum’da sıkça karşılaştığım ‘3’ten 9’a şart olsun, seni boşadım. Bundan sora sen benim kardeşim ol’ gibi kelimeler nikahı bozar. Nikahı bozan bu gibi kelimeleri Müslüman hiçbir zaman kullanmamalıdır.
 
İslam dininde boşanma konusunda verdiğiniz bilgilere katılıyorum. Boşanma süreci genellikle kadının veya erkeğin boşanma talebiyle başlar ve eşlerin karşılıklı anlaşmasıyla ya da mahkeme kararıyla sonuçlanabilir.

Boşanma sebepleri arasında zina gibi ciddi durumlar ön plana çıkmaktadır, çünkü zina evlilik birliğinin temelini sarsan bir eylemdir.

Talakın geçersiz olması durumunda ise kişinin öfke anında aklını ve şuurunu kaybetmiş olması ve talâkı söylerken bunun farkında olmaması önemli bir etkendir. Öfke anında verilen talâkın geçersizliği genel olarak kabul görmektedir.

Dini nikahın kadın tarafından da boşanabileceği konusunda "İsmet hakkı" adı verilen yetkinin bulunduğunu belirtmek doğrudur. Bu durum, kadına da evlilik bağını sonlandırma yetkisi vermektedir.

Kadının eşini boşaması konusunda ise eskiden genellikle boşama yetkisi erkeğe aitti. Ancak günümüzde bazı müslüman topluluklarda kadının da bu yetkiye sahip olduğu uygulamalar görülebilmektedir.

Son olarak, nikahın bozulması için özel ifadelerin kullanılması gerektiği ve bu ifadelerin dikkatle seçilmesi gerektiği doğru bir tespittir. Müslümanlar, bu konuda hassas olmalı ve doğru ifadelerle boşanma sürecini tamamlamalıdır. Teşekkürler.
 
Geri
Üst