Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Islam dininde at eti yenir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Islam dininde at eti yenir mi?​

Kur’an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife’den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
At eti sağlığa zararlı mı?
Yenmesinde sakınca yoktur. Et dokusu diğer etlere benzer. Protein, yağ, karbonhidrat, diğerlerinde olduğu gibi at etinde de vardır.

At haram mı?​

Bazıları helal, bazıları haram, bazıları ise mekruh diyor. Yani yasak değildir ama tüketilmesi önerilmez. Mezhepler de bu konuda ayrı inanış içindeler. Şafii, Hanbeli, Zahiri mezhepleri, at etinin helal olduğu konusunda birleşirken, Zeydiye mezhebi haram, Hanefi mezhebi ise mekruh diyor.
Eski Türkler at eti yer mi?
Buradan at eti yemenin atın önemsenmediği için yenildiği sonucu çıkmasın; aksine, çok eski tarihlerde Türkler, atı kutsal ve değerli gördükleri için tanrılara hediye olarak sunmuşlar, dini törenlerde at etini tercih etmişlerdir (Doğan, 2006: 136).
At eti, Fransa, Belçika, Almanya ve İtalya gibi farklı Avrupa ülkelerinde tüketilir. Kasaplık olarak beslenen atlar, uzmanlaşmış kasaplarda satışa sunulur. Bunun dışında Meksika, Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan da at eti yiyen ülkeler arasında yer alır.
Türkiye’de at eti serbest mi?
AB uyum yasaları kapsamında yürürlüğe giren Hayvan Sağlığı Zabıtası Yasası’yla artık özel mezbahalarda at kesilebilecek, at etinden elde edilen ürünler satılabilecek.

At ve eşek neden haram?​

Hanbel, I, 147, 244, 289; IV, 89, 90, 127) hadisini esas alarak at etini haram saymıştır. Ebu Hanife ve İmam Malik’in at etini helal kabul etmeyişlerine diğer bir delilleri de; “O, atı, katırı ve eşeği bunlara binmeniz ve süs için yarattı” (en-Nahl, 16/8) ayet-i kerimesidir.
Türkiye’de at eti neden yasak?
Ancak Türkiye’de at eti tüketilmiyor. Bunun ilk nedeni, ülkemizde at eti kesiminin ve satışının yasak olmasından kaynaklanıyor. İkinci nedeni ise, atın Türk tarihindeki önemli yerinden kaynaklanıyor. At, Türkler için savaşların kazanılmasında, ulaşım ve taşımacılık alanında önemli bir rol oynamaktadır.

At et yer mi?​

Birçok çiftçi atlarına sık sık et verdiklerini ve atların sağlıklı göründüklerini iddia etmektedirler. Onlara göre, atlarda problemsiz eti sindirebilirler. Fakat, at otoburdur, iyi bakıldığı sürece hiç et yemeden yaşayabilir ve atlara et vermek kaynak israfıdır.
Türk Kültüründe at eti yenir mi?
Türkiye’de at eti yiyen kişiler genellikle Altay Türkleri, Tatarlar ve Kırgızlar olduğu biliniyor. Bunun yanında Türk coğrafyasında yaşayıp Orta Asya kültüründen etkilenenlerin sayısı da az değildir. Orta Asya kültüründe bahar ayının gelmesi ile birlikte at kesme geleneği bulunuyor.
Türk Gıda Mevzuatı et ve et ürünleri tebliğine göre mevzuatta atın kasaplık hayvan tanımında yer aldığını belirten Durmuş, “Ülkemizde at etinin tüketimi ile ilgili olarak herhangi bir yasak mevcut değildir.
Türkiye’de at kesmek yasak mı?
 
Geri
Üst