Islahla taraf degistirilebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Islahla taraf değiştirilebilir mi?​

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre iradi taraf değişikliği, karşı tarafın rızasıyla veya hakimin izniyle olmak üzere iki şekilde söz konusu olabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunun 124. maddesinde öngörülen bu imkan dışında, ıslah yoluyla iradi taraf değişikliği mümkün değildir.

Davalı nasıl değiştirilir?​

Karşı tarafın rızasıyla da değiştirme yapılabilir. Davalının açık iznini alarak taraf değiştirebiliriz. İlk görüşe dönersek; tarafta iradi değişiklik dava değiştirmedir. Dolayısıyla dava değiştirme hükümleri uygulanır diyor.
Islah ile davalı eklenir mi?
ISLAH İLE TARAF DEĞİŞİKLİĞİ Kişileri dahil edemez ve davalı değişikliğine gidemez. Davacı, davayı davalı sıfatı olmayan kişiye karşı açmış ise, bu kişiyi değiştirerek, davaya gerçek davalı sıfatına sahip ve fakat davada davalı olarak gösterilmemiş olan üçüncü kişiye karşı devam edilmesini isteyemez.
Islah ile tanık deliline dayanılabilir mi?
Ancak Dairemiz yerleşik kararlarına göre ek dava niteliğinde olduğundan 6100 sayılı HMK’nın 177. maddesi uyarınca ıslah dilekçesinin karşı tarafa tebliği gereklidir. Islah ile; vakıalar, dava konusu ve talep sonucu değiştirilebilir. Islah yoluyla tanık listesi verilemez.

Islah ile dava değeri düşürülebilir mi?​

Doktrinde, talep sonucunun azaltılması davayı genişletme ya da değiştirmesi anlamını taşımadığı kabul edilmekte ve Yargıtay tarafından dava miktarının azaltılması ıslah müessesi kapsamı dışında tutularak, feragat hükmünde sayılmaktadır.

Davada taraf değişikliği nasıl yapılır?​

(1) Bir davada taraf değişikliği, ancak karşı tarafın açık rızası ile mümkündür. (2) Bu konuda kanunlarda yer alan özel hükümler saklıdır. (3) Ancak, maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hâkim tarafından kabul edilir.
Iddianın ve savunmanın genişletilmesi yasağı nedir?
HMK madde 141- (1) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler. Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.
Islah Harcı yatmazsa ne olur?
İhbar tazminatı talebi ıslahen artırıldığına göre artırılan miktar kadar ıslah harcı yatırılması zorunludur. Islah harcı yatırılmadığına ve Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre bozma sonrasında ıslah yapılamadığından artık tamamlanmasının da mümkün olmamasına göre davacının ıslahına değer verilmez.
Dava dosyası açıldıktan sonra dava konusu olan ihtilafın tarafınız ile ilgili olduğu tespit edilip, mahkeme üzerinden resen ya da talep üzerine davaya dahil edilme durumudur. Dahili davalı ise, dava dilekçesi içinde yer almaz. Çünkü dosyaya sonradan eklenmiştir. Yargıtay kararları kapsamında taraf olarak kabul edilmez.
not: taraf sıfatı dava şartı değildir. çünkü bir kimsenin hak veya borç sahibi olup olmadığı davanın esasına girilince anlaşılabilir.
Dahili davalı ne yapmalı?
Dahili davalı, dava dilekçesinin içinde yer almaz. Dosyaya daha sonradan dahil edilmiştir. Davalıya tebligat gönderilerek mahkemeye davet edilir ve savunmasını yapması talep edilir. Ardından yapılan savunmalara göre mahkeme tarafından gerekli değerlendirmeler sonucunda karar verilir.
Dahili davalı hakkında hüküm kurulur mu?
Dahili Davalı Hakkında Hüküm Kurulur Mu? Aşağıda yer vermiş olduğumuz Yargıtay içtihatlarında da bahsedilmiş olduğu üzere dava dosyasının tarafı değildir. Bu sebeple dava dosyası neticesinde hakkında hüküm kurulmaz.

Davalı dosyayı yenileyebilir mi?​

(4) Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte 0 taraflara tebliğ edilir.

Davanın açılmamış sayılması ne demek?​

İşlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilenmeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılırsa dava açılmamış sayılır.
Derdestlik itirazı ne demek?
Derdestlik itirazı, öğretide çeşitli yazarlar tarafından tanımlanmıştır1. Bu tanımlardan hareketle derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın,aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir.
Derdestlik itirazı nasıl yapılır?
DERDESTLİK İTİRAZI
- Aynı davanın iki kere açılmış olması,
- Birinci davanın görülmekte olması,
- Birinci dava ile ikinci davanın taraflarının, konusunun, müddeabihlerinin ve dava sebeplerinin aynı olması ve derdestlik itirazının ikinci açılan davada ilk itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir.

Islah ile talep azaltılabilir mi?​

Dava dilekçesinde talep edilen alacak miktarının ıslah talebinde azaltılması davayı kısmen geri alma mahiyetinde olup ancak davalının açık rızası ile yapılabilir.

Kaybedilen bir dava tekrar açılabilir mi?​

İşlemden kaldırılan bir dosya ile ilgili olarak, dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde yenileme dilekçesi ile başvurulması halinde dava dosyası yenilenir. Bu yenileme işlemini dosya işlemden kaldırılmasından itibarın bir ay içinde yapılması durumunda harç alınmaz.
Dosya işlemden kaldırılırsa ne olur?
Taraflardan birinin duruşmaya gelip diğerinin gelmemesi halinde, duruşmaya gelen taraf davayı takip etmeyeceğini bildirirse dava dosyası işlemden kaldırılır. Her iki taraf da duruşmaya katılıp davayı takip etmeyeceklerini bildirirlerse bu durumda da dava dosyası işlemden kaldırılır.
Dosyanın açılmamış sayılması durumunda ne yapılır?
Davanın açılmamış sayılması halinde davanın bütün usuli sonuçları ortadan kalkar ve yeni bir dava açılabilir. Nitekim HMK’nın 150/7.
 
Geri
Üst