AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islah ile neler yapilamaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islah ile neler yapılamaz?​

ISLAH İLE TARAF DEĞİŞİKLİĞİ Kişileri dahil edemez ve davalı değişikliğine gidemez. Davacı, davayı davalı sıfatı olmayan kişiye karşı açmış ise, bu kişiyi değiştirerek, davaya gerçek davalı sıfatına sahip ve fakat davada davalı olarak gösterilmemiş olan üçüncü kişiye karşı devam edilmesini isteyemez.

Islah dilekçesinden sonra ne olur?​

Islah dilekçesinden sonra ne olur?
(1) Davasını tamamen ıslah ettiğini bildiren taraf, bu bildirimden itibaren bir hafta içinde yeni bir dava dilekçesi vermek zorundadır. Aksi hâlde, ıslah hakkı kullanılmış sayılır ve ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.

Islah süresi ne zaman başlar?​

Islah süresi ne zaman başlar?
HMK`nın 177/1. maddesine göre ıslah, tahkikat tamamlanıncaya kadar her zaman yapılabileceğinden, hakimin kanuni süreyi kısaltması mümkün değildir. Bu nedenle kanuni süresi içinde yapılan ıslaha değer verilerek karar verilmesi yerinde olup, bu durum usul ekonomisine de uygundur.

Sadakat yükümlülüğü ne zaman sona erer?​

Sadakat, evlilik birliğinin getirdiği en önemli yükümlülüklerden biridir. Sadakat yükümlülüğü ancak evlilik birliğinin sona ermesiyle son bulacaktır. Evlilik birliği ise iki şekilde olmak üzere ölüm halinde ve resmi olarak boşanmanın gerçekleşmesiyle sona ermektedir.

Boşanma davası bittikten sonra tekrar dava açılabilir mi?​

Boşanma davası bittikten sonra tekrar dava açılabilir mi?
Boşanma davası reddilen taraf, aynı nedenlere dayanarak tekrar boşanma davası açamaz. Ancak, ilk boşanma davasının açılmasından sonra meydana gelen yeni olaylara dayanarak tekrar boşanma davası açabilir. İkinci kez açılan boşanma davasının, kanunda sayılan başka bir boşanma nedenine dayanması şart değildir.

Islah Harcı yatmazsa ne olur?​

Islah Harcı yatmazsa ne olur?
İhbar tazminatı talebi ıslahen artırıldığına göre artırılan miktar kadar ıslah harcı yatırılması zorunludur. Islah harcı yatırılmadığına ve Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre bozma sonrasında ıslah yapılamadığından artık tamamlanmasının da mümkün olmamasına göre davacının ıslahına değer verilmez.

Mahkeme ıslah için süre vermek zorunda mı?​

6100 Sayılı HMK’nun 181. maddesinde, “(1) Kısmen ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verilir. Bu süre içinde ıslah edilen işlem yapılmazsa, ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.” hükmü bulunmaktadır.

Islah mahkemenin kabulüne bağlı mı?​

Islah mahkemenin kabulüne bağlı mı?
HMK’nun 176. maddesine göre; taraflardan her biri, yapmış olduğu usul işlemlerini, kısmen veya tamamen ıslah edebilir. Islahın, bir tarafın tek taraflı ve açık bir irade beyanı ile yapılması mümkün olup, karşı tarafın veya mahkemenin kabulüne bağlı değildir.

Islah süresi kesin süre midir?​

Islah süresi kesin süre midir?
Islah ettiğini bildiren tarafa ıslah dilekçesini vermesi için kesin süre verilebilir. Ancak taraf ıslah yapmak için süre istemişse henüz ıslah yapmadığından kesin süre verilemez. Zira ıslah tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.

Boşanma davası Actiktan sonra ne olur?​

ÖZET : 1 )Boşanma davası açıldıktan sonra gerçekleşen olaylar mevcut boşanma davasında verilecek olan karara esas alınamaz. Medeni Kanuna göre, boşanma davası açabilmek için tamamen kusursuz ya da az kusurlu olmaya gerek olmayıp, kusur oranı daha yüksek olan tarafın da dava açma hakkı vardır.

3 yıl geçmeden boşanma davası açilabilir mi?​

3 yıl geçmeden boşanma davası açilabilir mi?
Ayrı yaşama nedeniyle açılacak boşanma davasının şartları Açılmış olan boşanma davasından feragatle sonuçlanmış olması halinde de feragatin kesinleşmesinden itibaren üç yıl geçince MK 166’ya göre boşanma davası açılabilir.

Ret olan dava yeniden açılır mı?​

Ret olan dava yeniden açılır mı?
DAVANIN USULDEN REDDİ HALİNDE ZAMANAŞIMI Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.
 
Islah ile neler yapılamaz konusunda belirli sınırlamalar bulunmaktadır. Örneğin, davalı değişikliği yapılamaz. Davacı davayı, aslında davalı sıfatı olmayan bir kişiye karşı açmışsa, bu kişiyi değiştirerek, davaya farklı bir davalı ekleyemez ve davaya devam edemez.

Islah dilekçesinden sonra davacı, tamamen ıslah ettiğini belirttiyse, bir hafta içinde yeni bir dava dilekçesi vermek zorundadır. Aksi takdirde, ıslah hakkı kullanılmış sayılır ve davaya ıslah yapılmamış gibi devam edilir.

Sadakat yükümlülüğü, evlilik birliğinin devam ettiği sürece geçerlidir ve evlilik birliğinin sona ermesiyle son bulur. Evlilik birliği, ölüm veya resmi boşanma ile sona erebilir.

Boşanma davası sonuçlanıp reddedilirse, aynı nedenlerle tekrar boşanma davası açılamaz. Ancak, ilk davadan sonra ortaya çıkan yeni gelişmelere dayanılarak tekrar boşanma davası açılabilir. Bu durumda, ikinci bir boşanma davası farklı nedenlere dayanabilir.

Islah harcı yatırılmadığında, ihbar tazminatı talebi ıslahen artırılmışsa artırılan miktar kadar ıslah harcı yatırılması gerekir. Aksi takdirde, davacının ıslahı dikkate alınmaz ve davaya devam edilir.

Mahkeme, kısmi ıslaha başvuran tarafa, ıslah işlemini yapması için bir haftalık süre verebilir. Bu süre içinde ıslah yapılmazsa, davaya ıslah edilmemiş gibi devam edilir.

Islah, taraflardan birinin tek taraflı irade beyanıyla yapılabilen bir işlemdir ve mahkemenin veya karşı tarafın kabulüne bağlı değildir.

Islah süresi kesindir ancak ıslah ettiğini bildiren tarafa ıslah dilekçesini vermesi için kesin süre verilebilir. Islah, tahkikatın tamamlanmasına kadar her zaman yapılabilir ancak ıslah için süre istenmişse henüz ıslah yapılmadığından kesin süre verilemez.

Davanın usulden reddedilmesinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı davayı tekrar açmak mümkündür. Ancak, sürenin dolmasından sonra aynı dava tekrar açılırsa itiraz ile reddedilecektir.
 
Geri
Üst