AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islah icin kesin sure verilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islah için kesin süre verilir mi?​

Islah ettiğini bildiren tarafa ıslah dilekçesini vermesi için kesin süre verilebilir. Ancak taraf ıslah yapmak için süre istemişse henüz ıslah yapmadığından kesin süre verilemez. Zira ıslah tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.

Islah yeni bir dava mıdır?​

Tamamen ıslahta, Davacı, davasını baştan (dava dilekçesinden) itibaren ıslah eder ve bir hafta içerisinde yeni bir dava dilekçesi verir (HMK m. 180). Başka bir anlatımla davacı tamamen ıslah ile yeni bir dilekçe vererek davasını baştan itibaren usule müteallik bütün işlemlerini değiştirebilir.

Islah ne zamana kadar yapılır?​

Islah ne zamana kadar yapılır?
ISLAH ZAMANI 6100 sayılı HMK ıslahın tahkikatın sona ermesine kadar her aşamada yapılabileceğini belirtmektedir. Tahkikat aşaması ön inceleme duruşmasından başlayan ve sözlü yargılama aşamasına kadar geçen delillerin toplanması ve değerlendirilmesi aşamasını ifade eder. Kanun yolu aşamalarında ıslah yapılamaz.

Islah ne zaman yapılır?​

Islah, tahkikata tabi olan davalarda tahkikat bitinceye kadar ve tahkikata tabi olmayan davalarda ise yargılamanın bitimine kadar yapılabilecektir.

Islah harcı ne kadar?​

Kısaca, Islah edeceğimiz toplam miktarı tespit etmeliyiz. Sonra, bu meblağın 2021 yılı için binde 68,31 ‘in dörtte biri ıslah harcı olarak mahkemeye ödenmelidir.

Islah ile davaya taraf eklenebilir mi?​

Islah ile davaya taraf eklenebilir mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre iradi taraf değişikliği, karşı tarafın rızasıyla veya hakimin izniyle olmak üzere iki şekilde söz konusu olabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunun 124. maddesinde öngörülen bu imkan dışında, ıslah yoluyla iradi taraf değişikliği mümkün değildir.
Islah süresi nedir?​
Islah, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (“HMK”) 176. ve devamı maddeleri ile düzenlenen, yargılama sırasında tarafların yapmış olduğu usuli işlemleri tamamen veya kısmen düzeltmelerine imkân veren bir yoldur. Islah, iddia ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağının da bir istisnasıdır.
Islah yapılmazsa ne olur?​
6100 Sayılı HMK’nun 181. maddesinde, “(1) Kısmen ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verilir. Bu süre içinde ıslah edilen işlem yapılmazsa, ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.” hükmü bulunmaktadır.

Davanın ıslah edilmesi ne demek?​

Davanın ıslah edilmesi ne demek?
Davada iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı sebebiyle tarafların yapamadıkları işlemleri yaparak verdikleri dilekçeleri tamamen veya kısmen düzeltmelerine ıslah denilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; davacı taraf bir malın teslimini talep ederken davasını ıslah ederek malın bedelini talep edebilir.
 
Islah işlemi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenen ve yargılama sırasında tarafların yapmış oldukları usuli işlemleri tamamen veya kısmen düzeltebilmelerine olanak tanıyan bir yoldur. Islah, iddia ve savunmanın genişletilmesine ve değiştirilmesine izin veren bir işlemdir. Islah dilekçesi verilen tarafın, ıslah ettiği usul işlemini belirli bir süre içerisinde yapması gerekmektedir. Eğer bu süre içerisinde ıslah edilen işlem yapılmazsa, ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.

Islah işlemi, davada iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı sebebiyle tarafların yapamadıkları işlemleri yaparak verdikleri dilekçeleri tamamen veya kısmen düzeltmelerini ifade eder. Örneğin, bir davacı tarafın talebi mal teslimi ise, bu talebi ıslah ederek malın bedelini talep edebilir.

Islah sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi verilen açıklamalara ek olarak, ıslah işlemi genellikle yargılama sürecinin devam ettiği aşamalarda yapılabilmektedir. Islah, tahkikatın sona ermesine kadar her aşamada yapılabilir ve tahkikata tabi olmayan davalarda yargılamanın bitimine kadar ıslah işlemi gerçekleştirilebilir.

Islah işlemine ilişkin detaylı açıklamalar ve sürece dair bilgiler verilmiştir. Islah işlemi ile ilgili olarak Kanunun ilgili maddelerine ve gerekliliklerine dikkat edilmesi önemlidir. Bu sayede tarafların yasal hakları doğru bir şekilde korunmuş olacaktır.
 
Geri
Üst