AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islah hangi asamaya kadar yapilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Islah hangi aşamaya kadar yapılabilir?​

Islah hakkı taraflarca tahkikatın sona ermesine kadar ve yalnızca bir kez kullanılabilir (HMK md. 176-177). HMK’nın 177/2 fıkrasına göre ıslah, sözlü veya yazılı olarak yapılabilir.

Belirsiz alacak davası açıkça belirtilmeli mi?​

Belirsiz alacak davası HMK m. 119/1-(ğ) ‘de düzenlenen talep sonucunun açık şekilde belirtilmesi zorunluluğunun istisnasını teşkil eder. HMK m. 107’de düzenlenen belirsiz alacak davası, talep sonucunu kesin olarak belirleyemeyen davacının, hak kaybına uğramasını veya yüksek yargılama giderine mahkum olmasını engeller.

Tam ıslah ile dava türü değiştirilebilir mi?​

Tam ıslah ile dava türü değiştirilebilir mi?
Öncelikle ıslah ile dava türü değiştirilemez ve Mahkemece ıslaha ancak arttırım yapılan alacak kalemleri açısından değer verilebilir. Mahkemece kısmi dava olarak açılan davanın türünün bu şekilde değiştirilmesi hatalıdır.

Dava değerinin artırılması ne demek?​

Dava değerinin artırılması ne demek?
Dava değerini arttırma davada talep edilen alacak veya tazminat miktarının yükseltilmesi anlamına gelmektedir.

Islah Ne zamana kadar?​

Dava dilekçesinden itibaren yapılan ıslah davanın tamamen ıslahı olarak adlandırılır. Dolayısıyla davanın tamamen ıslahını davacı ya da karşı dava açmış olması halinde davalı yapabilmektedir. Dava dilekçesinden sonra yapılan herhangi bir usul işleminin ıslah edilmesi ise kısmen ıslah olarak nitelendirilir.

Islahla neler yapılabilir?​

ISLAH İLE NELER YAPILABİLİR
- Islahla davacı dava dilekçesinde belirtmiş olduğu dava sebebini değiştirebilir.
- Eksik bildirilen vakıalar ıslah yolu ile tamamlanabilir.
- Islahla dava konusu değiştirilebilir.
- Davalı ıslah yolu ile cevap dilekçesini değiştirebilir.
- Tamamen ıslah yolu ile dava değiştirilebilir.

Belirsiz alacak davasında fazlaya ilişkin haklar saklı tutulur mu?​

Belirsiz alacak davasında fazlaya ilişkin haklar saklı tutulur mu?
FAZLAYA İLİŞKİN HAKLAR SAKLI TUTULMUŞ İSE DAVA BELİRSİZ ALACAK DAVASI OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ.

Belirsiz alacak davası dilekçede belirtilmeli mi?​

Belirsiz alacak davası dilekçede belirtilmeli mi?
Belirsiz alacak davası dilekçesinde diğer dava dilekçelerinden farklı olarak özellikle talepler konusunun taraflar arasında tartışmalı olması gerekmektedir. Davaya konu olan talep miktarı veya değerinin tam olarak taraflar arasında belirlenemediği dilekçede açıkça belirtilmelidir.

Tanık Listesi ıslah edilebilir mi?​

ISLAH İLE TANIK BİLDİRME Tanık listesi verilemez. Bu halde, ikinci tanık listesi verilemeyeceğine ilişkin yasağa ( HMK. m. 240/2 ) dayanılarak, gösterilen tanıkların dinlenmesinden kaçınılamaz.

Bir davada iki kere ıslah olur mu?​

6100 Sayılı Kanun’un 176. maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği düzenlenmiştir. Aynı davada ikinci kez ıslah yoluna başvurulması halinde bu yöndeki talebin reddi gerekir.

Dava değerinin artırılması ıslah mıdır?​

Dava değerinin artırılması ıslah mıdır?
Dava konusu- nun artırılması durumunda, davanın temelinde bir değişiklik meydana gelme- mektedir. Bu nedenle, ıslahla dava konusunu artırma yönündeki işlemi kısmi ıslah olarak kabul etmek gerekir. Bir görüşe göre ise, dava değerinin artırılması bir usul işlemi olup ıslah dahi değildir.

Islah ne zamana kadar yapılır?​

Islah ne zamana kadar yapılır?
6100 sayılı HMK’nın 181. maddesinde “Kısmen ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verilir. Bu süre içinde ıslah edilen işlem yapılmazsa, ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir” şeklinde kurala yer verilmiştir.
 
Islah işlemi, dava sürecinde tarafların hatalı ya da eksik işlemlerini düzeltmek amacıyla gerçekleştirdikleri bir işlemdir. Islah işlemi, genellikle dava dilekçesinin ya da diğer usul işlemlerinin düzeltilmesi, eksikliklerin giderilmesi veya taleplerin değiştirilmesi gibi durumları kapsar. Islah işlemi genellikle davanın başlangıcından itibaren gerçekleştirilir ve dava sürecinin sona ermesine kadar devam edebilir.

İslah işlemi sırasında yapılabilen bazı değişiklikler şunlardır:
- Davacı dava dilekçesinde belirttiği dava sebebini değiştirebilir.
- Eksik bildirilen vakıalar ıslah yolu ile tamamlanabilir.
- Dava konusu değiştirilebilir.
- Davalı cevap dilekçesini değiştirebilir.
- Dava değeri arttırılabilir.
- Tamamen dava ıslah edilebilir.

Islah işlemi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ilgili maddelerinde düzenlenmiştir ve tarafların dava sürecinde bazı hataları düzeltmelerine imkan tanır. Islah işlemi dava sürecinde önemli bir adımdır ve dava açısından olumlu sonuçlar doğurabilir.
 
Geri
Üst