AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iskenderiye Kutuphanesi simdi nerede?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.784
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İskenderiye Kütüphanesi şimdi nerede?​

Antik Çağ’ın bilim feneri Kütüphane, Büyük İskender’in M.Ö. 332 yılında kurduğu Mısır’daki İskenderiye şehrindedir.

Iskenderiyeyi kim yaktı?​

Iskenderiyeyi kim yaktı?
İkinci iddiaya göre İskenderiye Kütüphanesi’ni paganlar ile Hıristiyanlar savaşı sırasında imparator I. Theodocius (250-350) yaktırdı. Üçüncü iddiaya göre ise Halife Ömer, Mısır fatihi komutan Amr İbn al-As’a yaktırdı (651).

İskenderiye Kütüphanesi nerede kuruldu?​

İskenderiye Kütüphanesi nerede kuruldu?
Mısır’ın ünlü İskenderiye Kütüphanesi, antik dünyanın en önemli bilgi depolarından biriydi. MÖ 4. yüzyılda inşa edilen kütüphane altı yüzyıl boyunca gelişti.

Ninova Kütüphanesi neden yakıldı?​

Bilime ve kültüre önem veren Asurbanibal kendi ülkesinde yazılmış bütün eserler ile Akadlar, Sümerler ve Babilliler tarafından yazılmış binlerce eseri kurduğu bu kütüphanede topladı. MÖ 612’de Ninova şehri Babilliler ve Medler tarafından işgal edilince kütüphane yakıldı.

İskenderiye Kütüphanesi hangi alimleri yetiştirdi?​

İskenderiye Kütüphanesi hangi alimleri yetiştirdi?
Matematik bilgini Öklides, mekanik bilimci Arkhimedes, tıp bilimci Herofilos, gök bilimci Eratosthenes, Batlamyus gibi isimler bu kütüphanede çalışmışlardır. Müzenin en önemli bölümü kütüphanesiydi.

Hz Ömer iskenderiye kütüphanesini yaktırdı mı?​

Hz Ömer iskenderiye kütüphanesini yaktırdı mı?
Ömer tarafından fethedildiğinde, Hz. Ömer komutanı Amr b. el-As’a “Kütüphanedeki kitaplar Kuran’la aynı şeyi söylüyorsa gereksiz, çelişkili şeyler söylüyorsa zararlıdır” diyerek İskenderiye Kütüphanesi’nin yakılmasını emretmiştir.
Iskenderiye hangi ülkeye ait?​
İskenderiye (Arapça: الإسكندرية, al-ʾIskandarīyah; Mısır Arapçası: اسكندرية, Eskendereyya; Yunanca: Αλεξάνδρεια, Alexándria; Kıptîce: ⲣⲁⲕⲟϯ, Rakodī), Kahire ve Giza’dan sonra Mısır’ın üçüncü, Afrika’nın ise yedinci büyük kenti ve ekonomik merkezi olan bir kenttir.

İskenderiye yi kim fethetti?​

İskenderiye yi kim fethetti?
Bizans’ın Mısır eyaletinin başkenti ve en büyük Akdeniz liman olan İskenderiye’nin, MS 7. yüzyılın ortalarındaki Râşidîn Halifeliğinin kuvvetleri tarafından kalıcı olarak (Doğu Roma veya) Bizans İmparatorluğu’ndan ele geçirildi.

Iskenderiye neden yakıldı?​

Iskenderiye neden yakıldı?
Genel kanı bu kütüphanenin, çıkan çeşitli fanatik görüşler nedeniyle, antik Pagan tapınakları ve yapıların imhası sırasında Hristiyanlar tarafından yakıldığı yönündedir.

Iskenderiye hangi halife?​

634’te Hazreti Ömer halife seçildi ve heterojen ve hızla genişleyen bir İslam imparatorluğunu miras aldı. 640’ların başlarında, ekonomik açıdan arzu edilen Mısır eyaletine ve başkent İskenderiye’ye gözlerini dikti.

Bağdat Kütüphanesini kim yaktı?​

Bağdat Kütüphanesini kim yaktı?
İdamı hakkında farklı rivayetler bulunmasına rağmen en yaygın olanı, Halifenin keçeye sarılarak Moğol atlarının ayakları altında ezilmek suretiyle can verişi yönündedir. Bağdat ise bu süre zarfında Moğollarca tahrip edilmiş, surları, binaları ve kütüphaneleri yıkılmış, halkın büyük bir kısmı kılıçtan geçirilmiştir.
 
İskenderiye Kütüphanesi, Antik Çağ'ın bilim feneri olarak kabul edilen bir merkezdir. M.Ö. 332 yılında Büyük İskender tarafından Mısır'daki İskenderiye şehrinde kurulmuştur. Islakta ele geçirilen verilere göre, İskenderiye Kütüphanesi'nin yok edilmesi ile ilgili çeşitli iddialar bulunmaktadır. İlk iddiaya göre, Kitab-ül Fihrist’e göre Paganlar ve Hıristiyanlar arasında çıkan savaş sırasında İmparator I. Theodosius'un yaktırdığı belirtilmektedir. İkinci iddiaya göre ise Halife Ömer'in, Mısır fatihi komutan Amr İbn al-As'a kütüphaneyi yaktırdığına dair rivayetler bulunmaktadır.

İskenderiye Kütüphanesi, Mısır'ın ünlü İskenderiye şehrinde inşa edilmiş ve antik dünyanın en önemli bilgi depolarından biri haline gelmiştir. Çeşitli bilim insanlarının yetiştiği bu kütüphanede, matematik bilgini Öklides, mekanik bilimci Arkhimedes, tıp bilimci Herofilos, gök bilimci Eratosthenes, Batlamyus gibi önemli isimler çalışmıştır.

İskenderiye, Mısır'ın üçüncü büyük ve Afrika'nın yedinci büyük kentidir. İskenderiye, Bizans İmparatorluğu döneminde Bizans'ın Mısır eyaletinin başkenti ve en büyük Akdeniz limanıydı. MS 7. yüzyılın ortalarında Râşidîn Halifeliği kuvvetlerince Bizans İmparatorluğu'ndan ele geçirilmiştir.

Bağdat Kütüphanesi ise ilim ve kültür merkezi olarak bilinmektedir. Halifenin trajik ölümüyle sonuçlanan Moğol istilası sırasında kütüphane ve çevresindeki yapılar tahrip edilmiş, halk büyük zarar görmüştür.

Bu bilgiler doğrultusunda, İskenderiye Kütüphanesi'nin tarihi ve nerede olduğu hakkında detaylı bilgi sağlamaya çalıştım. Başka sorularınız varsa lütfen belirtin!
 
Geri
Üst