Iskandan sonra muteahhit sorumlulugu kac yil?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iskandan sonra müteahhit sorumluluğu kaç yıl?​

Müteahhit tarafından inşa edilmiş ve iskanı alınmış binalarda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre müteahhittin sorumlulukları konutun teslim tarihinden itibaren sıfır olanlarda 5 yıl, ikinci el olanlarda ise 3 yıl devam etmektedir. Konut sahibi olmak belki de hepimizin hayallerinden biridir.

Müteahhit inşaattan ne kadar sorumludur?​

Müteahhidin gizli ayıptan doğan sorumluluğunda zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesinin konusu taşınır bir yapı olması halinde teslimden itibaren iki yıl, taşınmaz ise 5 yıl olarak düzenlenmiş olup ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak belirlenmiştir.
Müteahhit sözleşmeye uymazsa ne olur?
Müteahhidin sözleşmeye aykırı davranması halinde, sözleşmeye uyan tarafın sözleşmeyi fesih hakkı bulunuyor. Sözleşmenin feshedilmesi halinde dairenin teslim edilmemiş olmasından kaynaklanan tazminatı talep edilebiliyor. Ancak taraflar arasında yapılan sözleşmede hüküm varsa bile cezai şart talep edilemiyor.
Müteahhit yeni binadan kaç yıl sorumlu?
İmar mevzuatına uygun olarak yapılmayan ayıplı mallar için ise zamanaşımı sınırlaması sona eriyor. Yani müteahhit tarafından satılan sıfır konutun kullanımı sırasında ortaya çıkan çatı akması, bina tesisatı gibi tüm sorunlarda müteahhit sorumluluğu 5 sene boyunca sürüyor.

Müteahhit evden ne kadar sorumlu?​

Müteahhit yaptığı binadan 5 yıl boyunca sorumlu tutulabiliyor. Sattığı dairelerden de 5 yıl boyunca müteahhit sorumlu oluyor. Eğer müteahhitten kaynaklanan hile veya mal hakkında bir gizleme var ise zamanaşımı işlemiyor.

Yeni evin kaç yıl garantisi olur?​

Yani müteahhit tarafından satılan sıfır konutun kullanımı sırasında ortaya çıkan çatı akması, bina tesisatı gibi tüm sorunlarda müteahhit sorumluluğu 5 sene boyunca sürüyor. Üretilen konut projesinde binanın kaba yapısı ile alakalı tüm sorunlarda müteahhit garantisi 5 sene ile sınırlı tutuluyor.
Yeni yapılan binalar kaç yıl garantili?
Müteahhitlerin konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
Müteahhit topraktan evi bitirmedi ne yapmali?
Yaptığınız sözleşmeye müteahhit tarafından uyulmadığını, binayı eksik veya hiç yapmadığını tespit ettiğinizde ilk olarak yapmanı gereken ihtarname göndermek olmalıdır. Noter aracılığıyla sözleşmede yar alan ve yerine getirilmeyen müteahhit yükümlülüklerini tespit ederek müteahhite ihtar gönderebilirsiniz.
Noterlikçe resen düzenlenmiş kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi ancak tarafların notere giderek bir fesih sözleşmesi düzenlemesi yahut dava açarak mahkeme kararı ile sözleşmenin feshettirilmesi suretiyle olur.

Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak kanunda düzenlenmiştir. Ayının ortaya çıkması durumunda iş sahibinin birtakım hakları mevcuttur.
Müteahhit apartmandan kaç yıl sorumludur?
Peki, müteahhit apartmandan kaç yıl sorumludur? Müteahhitin ayıplı mal teslimi sorumluluğu ve müteahhit sorumluluk süresi ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde müteahhitin ayıplı mal teslimi sorumluluğu 5 yıl oluyor.
Müteahhit binadan kaç yıl Sorumlu 2021?
Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir. Dolayısıyla arsa sahipleri, bu sürelerin geçmesiyle birlikte müteahhitlerden herhangi bir hak talep edemeyeceklerdir.

Müteahhit Garanti süresi ne kadar?​

Peki, müteahhit garanti süresi nedir? Söz konusu kanun gereğince, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde müteahhitin ayıplı mal teslimi sorumluluğu 5 yıl oluyor.

Müteahhit nasıl mahkemeye verilir?​

1-) GÖREVLİ MAHKEME Kat karşılığı inşaat sözleşmesine dayanılarak arsa sahibi ile müteahhit arasındaki davalara genel yetkili mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinde bakılır. Tacir olmayan arsa sahibi ile tacir sıfatını taşıyan yüklenici arasındaki dava ticari mahiyette değildir.
Müteahhit hangi durumlarda şikayet edilir?
Inşaat ile ilgili şikayetler nereye yapılır? Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
Bina garantisi kaç yıl?

Yeni bina çatı garantisi ne kadar?​

Müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım?​

Bu durumda “Müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım?” diyorsanız, hemen yanıtlayalım. Müteahhite karşı dava açılabiliyor. Yüklenici, sözleşmeye uygun olarak binayı iskan izni alınmış şekilde tamamlamadığı sürece, iş bedeli olarak kararlaştırılan arsa tapusunu istemeye haklı kabul edilemiyor.
 
Geri
Üst