AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isitme yetersizligi olan ogrenciler icin ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.556
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşitme yetersizliği olan öğrenciler için ne yapmalı?​

İşitme Engelli Öğrencinin Psikolojik Gereksinimleri Gerekli durumlarda dinleme, konuşma, soru sorma, okuma yazma becerilerinin geliştirebilmesi için cesaretlendirme, etkinlikler ve olanaklar sağlama, sınıfa tam katılımını sağlama. Başarılarını görüp ödüllendirme, ilgi duyduğu işler verme.

İşitme engellilerin eğitiminde nelere dikkat edilmeli?​

İşitme engellilerin eğitiminde nelere dikkat edilmeli?
İşitme engelli öğrencilerin işitme engeli nedeni ile dikkatleri çabuk dağılabilir. Bu nedenle derse ilgilerini canlı tutabilmek, aktif katılımlarını sağlamak gereklidir. Bilgi aktarımlarında yalnızca sözel ifadeler kullanmak yerine, görsel materyal ile birlikte eğitsel yaşantı ortamları hazırlanmalıdır.

İşitme engelli çocuğa nasıl davranmalı?​

İşitme engelli çocuğa nasıl davranmalı?
Ayrıca işitme engelli çocuğa kesinlikle ayrıcalıklı, kardeşlerinden farklı davranmayın. Aile mutlaka ev içerisinde çocukla etkinlikler yapmalı, oyunlar oynamalıdır. Oyun ortamları oluşturun , onunla sakin ve anlaşılır bir biçimde, ses tonunuzu çok iyi ayarlayarak konuşun ve sizinle konuşması için yönlendirin .

İşitme engelli bireylere nasıl davranmalıyız?​

Açık, anlaşılır kelimelerle, yavaşça konuşun. Böylece az duyan engelliler dudaklarınızı okuyabilirler. Bu nedenle konuşurken sakız çiğnemeyin, sigara içmeyin ya da elinizle ağzınızı kapatmayın. Sağır-işitme engelli ya da işitme güçlüğü çeken birine bağırarak konuşmanıza gerek yoktur.

İşitme engellilerin eğitiminde hangi yöntem dinleme becerilerini geliştirir?​

İşitme engellilerin eğitiminde hangi yöntem dinleme becerilerini geliştirir?
İşitme engelli bireyler işitme cihazı yardımıyla ses duyar. Çocukların bu şekilde dinleme becerileri gelişir. Dinleme becerileri sonucunda çocuk ses çıkarmaya başlayacaktır. Aile kesinlikle cihazı düzenli olarak kullanmalı, çocuk çıkardığında çocuğun ilgisinin yönü değiştirilerek cihaz mutlaka tekrar takılmalıdır.

İşitme engeli olan bir arkadaşımıza destek olmak için neler yapabiliriz?​

İşitme engeli olan bir arkadaşımıza destek olmak için neler yapabiliriz?
İşitme Engelli İnsanlarla Nasıl İletişim Kurabiliriz?
- İşitme engelli bireyin görüş açısı içerisinde bulunmak,
- Konuşmak için teşebbüs edecekseniz omzuna hafifçe dokunun,
- Yavaş veya orta hızda ışıklarla işaret verin. Hızlı işaretler işitme engellilere göre acil durumların belirtilmesinde kullanılmaktadır.

İşitme engelli birisi insanlarla nasıl iletişim kurar cevap?​

İşaret dili, işitme engelli bireylerin iletişim kurmak için kullandıkları görsel bir dildir. Duygu, düşünce, istek ve ihtiyaçlar el ve vücut hareketleri ile yüz mimikleri kullanılarak ifade edilir. Özellikle çok ileri derecede işitme kaybı olanlar tarafından kullanılan bir iletişim şekli olarak karşımıza çıkar.

İşitme engelliler ile nasıl konuşulur?​

İşitme engelliler ile nasıl konuşulur?
 
İşitme engellilerle iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte işitme engellilerle nasıl konuşulması gerektiği hakkında bazı ipuçları:

1. **Göz teması:** İşitme engelli birisiyle iletişim kurarken göz teması kurmak çok önemlidir. Göz teması sayesinde karşınızdaki kişiye dikkatinizi verdiğinizi ve samimi olduğunuzu gösterirsiniz.

2. **Yavaş ve net konuşma:** Karmaşık cümleler kullanmak yerine net ve anlaşılır bir şekilde konuşmak önemlidir. Ayrıca normal konuşma hızınızı biraz yavaşlatmak da karşınızdaki kişinin daha iyi anlamasını sağlar.

3. **Vücut dili:** Vücut dilinizi kullanarak mesajlarınızı desteklemek önemlidir. El kol hareketleri, jestler ve mimiklerle iletişimi güçlendirebilirsiniz.

4. **Tekrar ve doğrulama:** Konuşmanızı bitirdikten sonra önemli noktaları tekrar etmek ve karşınızdaki kişiden doğrulama yapmasını istemek işitme engelli birisiyle daha etkili iletişim kurmanıza yardımcı olabilir.

5. **Sabır ve anlayış:** İşitme engelli bireylerle iletişimde sabırlı olmak ve anlayışlı davranmak önemlidir. Karşınızdaki kişinin mesajını anlamak için ekstra çaba harcamak gerekebilir, bu yüzden sabırlı olmak önemlidir.

Bu ipuçları işitme engelli bireylerle daha etkili iletişim kurmanıza yardımcı olabilir. Herkesin iletişim tarzı farklı olabilir, bu yüzden karşınızdaki kişiye uyum sağlamak ve onunla iyi bir iletişim kurmak önemlidir.
 
Geri
Üst