- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.132
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
İşitme yetersizliği olan çocukların genel özellikleri nelerdir?
İşitsel girdinin yetersizliği nedeniyle işitme engelli bireyler düşünme ve akıl yürütme, sınıflama ve ilişki kurma, açıklama becerilerinde güçlük çekerler. Soyut düşünme becerilerindeki yetersizlikler, sevgi, nefret, inanç, güç, hız, zaman gibi kavramları etkili bir biçimde kullanmalarını olumsuz yönde etkilemektedir.6 aylık işitme engelli çocuğa sahip bir aileye tavsiyeleriniz nelerdir?
İşitme özrü zihinsel,sosyal ve ruhsal gelişimi olumsuz etkiler.Bu nedenle çocuğunuzu işiten çocuklarla kıyaslamayın.Öz güven çok önemlidir.Çocuğunuzun öz güvenini arttırmak için elinizden gelen her şeyi yapın.Ses tonunuzla ve dokunarak olumlu mesajlar verin.Çocuğunuza karşı sabırlı olun .Ne denli ağır işitme kapıplı olursa olsun bir çocuğun yaşıtlarına yakın dönemde konuşabilmesi için, doğum sonrası ilk altı ayda tanısının konması, işitme cihazı kulllanmaya başlaması ve eğitiminin başlatılması gerekir. Bütün bunların gerçekleşebilmeşi için işitme cihazının çocuğun kulağına takılması gerekir.
İşitme engellilerin eğitiminde kritik dönem nedir?
İşitme engellilerin eğitiminde kritik dönem nedir?En Kritik Dönem Lisan gelişimi için en önemli dönem 0-6 yaş arasıdır. Bu dönem içinde en hızlı gelişim ve ilerleme 0-3 yaş dönemidir. Herhangi bir nedenle ortaya çıkan işitme kaybında, önemli gelişim alanlarında birisi olan dil ve konuşma gelişimi direkt etkilenir.
İşitme engellilerin eğitimi nasıl olur?
İşitme engellilerin eğitimi nasıl olur?Sözel İletişim Yöntemi (Oral) – Bu yöntemde işitme eğitimi, dudaktan okuma ve konuşma öğretimine ağırlık verilir. – İşitme engelli bireyi, ana dilini konuşabilir ve konuşulanı anlayabilir hale getirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. – İşitme duyusu, bu yöntemde dil edinimi için temel duyu olarak kullanılır.
Işitme kaybı çeşitleri nelerdir?
İşitme kaybı çeşitlerini genel itibariyle 5 gruba ayırabiliriz.- İletim tipi işitme kaybı
- Sinirsel (Sensörinöral) (S/N) işitme kaybı
- Karışık (Mikst) tip işitme kaybı
- Fonksiyonel işitme kaybı
- Merkezi (Santral) işitme kaybı