AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isitme engelliler nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.645
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşitme engelliler nasıl anlaşılır?​

İşaret dili, işitme engelli bireylerin iletişim kurmak için kullandıkları görsel bir dildir. Duygu, düşünce, istek ve ihtiyaçlar el ve vücut hareketleri ile yüz mimikleri kullanılarak ifade edilir. Özellikle çok ileri derecede işitme kaybı olanlar tarafından kullanılan bir iletişim şekli olarak karşımıza çıkar.

Engelli insanlar ne gibi sorunlar yaşıyor?​

Engelli insanlarımız günlük hayatta, ulaşım ve toplumdan dışlanma sorunu yaşıyorlar. Bu sorunları otobüslerde engellilere özel bölüm yaparak, kaldırımlara rampalar, kılavuz taşlar koyarak, binalardaki asansörleri çoğaltarak, engellilere özel araçları yaygınlaştırarak az da olsa çözebiliriz.

İşitme engelliler nasıl konuşur?​

İşitme engelliler nasıl konuşur?
İşitme Engelli İnsanlarla Nasıl İletişim Kurabiliriz?
- İşitme engelli bireyin görüş açısı içerisinde bulunmak,
- Konuşmak için teşebbüs edecekseniz omzuna hafifçe dokunun,
- Yavaş veya orta hızda ışıklarla işaret verin. Hızlı işaretler işitme engellilere göre acil durumların belirtilmesinde kullanılmaktadır.

Sağır ve işitme engelli arasındaki fark nedir?​

Sağır ve işitme engelli arasındaki fark nedir?
“Sağır” ve “işitme engelli” terimleri işiten bireyler arasında işitme engelli bireyleri tanımlamak için sık kullanılan kelimelerdendir. Aslında işitme engellilere “sağır” diye hitap etmek veya onları “sağır” diye tanımlamak kesinlikle yanlış veya kaba değildir.

Ülkemizde engelli olan nüfusun genel nüfusa oranı nedir?​

Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre, en az bir engeli olan (3 ve daha yukarı yaş) nüfusun oranı %6,9 (4.876.000 kişi)’dur. Erkeklerde %5,9 olan bu oran kadınlarda %7,9’dur.

İşitme engelli bireyler konuşabilir mi?​

Aksoy, şöyle konuştu: “Çocuklarda sağlıklı iletişim kurabilme ve konuşma yeteneğinin gelişmesi için öncellikle işitme duyusu önemlidir. Çocuk duyduktan sonra anlar ve bu anladıklarıyla da konuşmayı öğrenir. Dolayısıyla duymayan çocuk konuşamaz.
 
İşitme engellilerin anlaşılması konusunda işaret dili büyük bir öneme sahiptir. Bu dil, görsel olarak iletişim kurmalarını sağlar ve duygu, düşünce, istek ve ihtiyaçlarını el ve vücut hareketleri ile yüz mimikleri kullanarak ifade etmelerine olanak tanır. İşaret dili özellikle çok ileri derecede işitme kaybı olan bireyler tarafından tercih edilen bir iletişim aracıdır.

Engelli bireylerimiz günlük hayatta birçok zorlukla karşılaşabilmektedirler. Ulaşım ve toplumdan dışlanma gibi sorunlarla mücadele edebilirler. Bu tür sorunlarla başa çıkabilmek için engellilere özel bölümlerin oluşturulması, kaldırımlara rampaların konulması, kılavuz taşların kullanılması, binalardaki asansörlerin yaygınlaştırılması gibi adımlar atılabilir.

İşitme engellilerle iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İşitme engelli bireyin görüş açısında bulunarak iletişim kurmaya çalışmak, konuşmak istediğinizde hafifçe omzuna dokunmak, yavaş veya orta hızda ışıklarla işaret vermek gibi yöntemler kullanılabilir. Hızlı işaretler genellikle acil durumların belirtilmesinde tercih edilir.

"Sağır" ve "işitme engelli" terimleri genellikle işitme engelli bireyleri tanımlamak için kullanılan kelimelerdir. Aslında bu terimler arasındaki fark net bir şekilde çizilmemiştir. Ancak genel olarak işiten bireyler arasında işitme engelli bireyleri tanımlamak için kullanılan terimler oldukları söylenebilir. "Sağır" terimi bazen daha kaba ve olumsuz algılanabilirken, "işitme engelli" terimi daha hoşgörülü bir ifade olarak kabul edilebilir.

Ülkemizde engelli nüfusun genel nüfusa oranı %6,9'dur. Bu oran, en az bir engeli olan (3 ve daha yukarı yaş) nüfusu ifade etmektedir. Kadınların oranı %7,9 iken erkeklerde bu oran %5,9 olarak belirtilmiştir.

Çocuklarda sağlıklı iletişim kurabilme ve konuşma yeteneğinin gelişmesi için işitme duyusunun önemli olduğu bilinmektedir. Duyarak anlayan çocuklar, duyduklarını anladıklarıyla konuşmayı öğrenirler. Dolayısıyla işitme duyusunu kaybeden çocuklar konuşma becerisini doğal yollarla geliştiremeyebilirler. Bu durumda işitme engelli bireylerin konuşma becerisi ve iletişim yöntemleri farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst