- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.231
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
İşitme engelli olan konuşamaz mı?
Aksoy, şöyle konuştu: “Çocuklarda sağlıklı iletişim kurabilme ve konuşma yeteneğinin gelişmesi için öncellikle işitme duyusu önemlidir. Dolayısıyla duymayan çocuk konuşamaz.İşitme kaybının konuşma üzerindeki etkileri nelerdir?
Daha spesifik olarak işitme kaybından etkilenen dil ve konuşma becerileri şunlardır: Sözcük dağarcığı işitme kaybı olan çocuklarda daha yavaş gelişir. Ayrıca işitme kaybı olan çocuklar somut kelimeleri, soyut kelimelere göre daha kolay öğrenirler. Konuşma seslerinin edinimi de işitme kaybından etkilenir.
Dil öncesi işitme kaybı nedir?
Lisanın (anadilinin) belirgin özelliklerini öğrenmeden önce meydana gelen işitme kayıpları dil öncesi olarak değerlendirilmektedir. İşitme kaybı doğuştan mevcut olabileceği gibi ilk 2-3 yaş içerisinde de meydana gelebilir. Lisanın özelliklerini öğrenirken meydana gelen kayıplar dil sırası olarak değerlendirilir.
Dil edinimi sonrasında ortaya çıkan işitme kaybı nasıl sınıflandırılır?
İletim ve sensorinöral tipin birlikte görüldüğü işitme kayıpları da “mikst tit işitme kaybıdır”. Ayrıca işitme kaybı, kaybın derecesine göre de 26-40 dB hafif, 41-55 dB orta, 56-70 dB orta ileri, 71-90 dB ileri, 91 dB ve üzeri çok ileri derece işitme kaybı olarak sınıflandırılır.Psikolojik işitme kaybı nedir?
Psikolojik İşitme Kaybı : İşitme organlarının yapısı ve işleyişinde bir bozukluk olmadığı halde işitme gerçekleşmez. Bu gibi durumlar psikolojik işitme kaybı diye adlandırılır. Bunun histerik sağırlık, psiko-somatik sağırlık diye adlandırıldığı da olur.
İşitme engelli bireyler nasıl iletişim kurar?
İşaret dili, işitme engelli bireylerin iletişim kurmak için kullandıkları görsel bir dildir. Duygu, düşünce, istek ve ihtiyaçlar el ve vücut hareketleri ile yüz mimikleri kullanılarak ifade edilir. Özellikle çok ileri derecede işitme kaybı olanlar tarafından kullanılan bir iletişim şekli olarak karşımıza çıkar.