- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
İşitme engelli dil ve konuşma gelişimini nasıl etkiler?
İşitsel bilginin yetersiz olması işitme engelli bireylerin bazı konuşma seslerini duymasını ve/veya bir konuşma sesini diğerinden ayırt eden özellikleri fark edebilmesini engelleyecektir, buna bağlı olarak da konuşma anlaşılırlıkları düşük olacaktır.İşitme engelli insanlar konuşabilir mi?
Aksoy, şöyle konuştu: “Çocuklarda sağlıklı iletişim kurabilme ve konuşma yeteneğinin gelişmesi için öncellikle işitme duyusu önemlidir. Çocuk duyduktan sonra anlar ve bu anladıklarıyla da konuşmayı öğrenir. Dolayısıyla duymayan çocuk konuşamaz.Işitme kaybının erken tanılanması neden önemli?
İşitme kaybının erken teşhisi önemlidir. Mevcut araştırmalar göstermiştir ki, erken teşhiş konan ve altı aylık olmadan önce işitme cihazları takılan ve erken müdahale servislerine giden bebekler, okula başlamadan önce, normal işiten çocuklarla aynı seviyede dil ve iletişim becerileri geliştirebilirler.
İşitme kaybı engel sayılır mı?
Engellilik heyet müracaatlarında diğer kulağın normal işitmesi durumda toplam vücut engel oranı vermektedir. Ani işitme kaybı gelişen hastaların çok az bir kısmı tek taraflı total işitme kaybına uğramakta olup, bu grup hasta tedaviye en dirençli gruptur.
İşitme kaybı konuşmayı etkiler mi?
Konuşma seslerinin edinimi de işitme kaybından etkilenir. “s”, “ş”, “t”, “k” ve “f” gibi nispeten yüksek frekanslı sesler genellikle işitme kaybı olan çocuklar tarafından zor duyulur ya da duyulamaz. Bu nedenle bu sesleri konuşmalarında kullanamayabilirler.İşitme engelli insanların günlük yaşamda ne gibi zorluklarla karşılaşır?
İşitme engellilerin iletişim sorunlarından dolayı sağlıkla ilgili yeterince hizmet alamadıkları, eğitim alanında uygun ve yeterli eğitimi görmedikleri ve buna bağlı okuma-yazmada, iletişim kurmada yetersiz kaldıkları, çalışma hayatında iş ortamı ve işin gerektirdiği sisteme uyumda sorun yaşadıkları, hukuki alanlarda …Sağırlar konuşabilir mi?
Sağır olan bir kişinin konuşabilmesi için mutlaka duyması gerekiyor.Belki bunun istisnası olabilir yani ,duymasa da konuşabilir veya birtakım konuşma egzersizleri ile konuşması mümkün olabilir. Eğer yakınlarınızdan veya tanıdıklarınızdan birisi ise vakit kaybetmeden bir doktora göstermenizi tavsiye ederim.
Konuşma engelliler neden konuşamaz?
Mikrobik hastalıklar, ses tellerinin bozulması, ameliyatlar, beyin felci sinir ve kas sağlığının bozulması, konuşma organlarının zarar görmesi, gelişime bağlı olarak çene ve dil kaslarının yetersizliği gibi biyolojik sebeplerden sayabiliriz.
Çünkü bu yaşlarda tanı konulup, işitme cihazı takılan ya da işitme cihazının yetersiz kalması halinde koklear implant ameliyatı olan çocuklar, hem işitme yeteneklerini geri kazanıyor hem de dil gelişimleri mümkün olabiliyor. Bebeklerde görülen işitme kayıpları, ihmal edildiğinde kalıcı sağırlıkla sonuçlanıyor.
İşitme engelli bireyler işitme kaybının tipi ve derecesine bağlı olarak, işitsel uyaranları aynı şekilde lamamaktadırlar. Bu da uzun süreli bellek ve işleyen bellek ile ilgili güçlükler yaşanmasına neden olmaktadır. İşitme engelli bireyler sözlü yönergeleri dinlemede, izlemede zorlanırlar. Dikkatleri çabuk dağılır.
Işitme kaybına yüzde kaç rapor verilir?
Kişinin engel durumu terör, kaza veya da yaralanma sonucu olduysa engelli rapor oranları Balthazard yolu ile hesaplanır. Görme engeli: %50 İşitme engeli: %25 olsun. Şayet bu kişi 60 yaşın üzerinde ise sonuca yüzde 10 ekleneceğinden dolayı rapor oranı yüzde 72,5 olacaktır.
Işitme kaybının etkilediği alanlar nelerdir?
İşitme sorunu zamanında çözümlenmezse; dil gelişimi ile birlikte zihinsel gelişim, okuma – yazma becerileri ve benlik gelişiminde de sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunlar giderek çevreye uyum sorunları, davranış bozuklukları, toplumdan uzaklaşma ve hatta depresyona yol açar.