AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İşitme engelinin nedenleri ve İşitme engellilerin özellikleri

SoruCevap

Yeni Üye
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Özellikleri :[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İşitme engelli çocuklar engellerinin özelliğine bağlı olarak gelişim alanlarında bazı farklılıklar gösteririler. Ancak bu onların normal işiten akranlarından tamamen farklı olduğu anlamına gelmez. Eğitimdeki amaçlarımızdan biri de işitme engelli çocukların engelinden doğan bu farklılıkları eğitim ve öğretim ile en aza indirmektir.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· Sesleri duymayan ve sözel uyaranları algılayamayan çocuğun dil kazanımı tam olarak gerçekleşemeyebilir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· Soyut düşünmeyi gerektiren becerilerde daha başarısız olabilir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· Uyarlama, genel koordinasyon ve denge gerektiren becerilerde başarılarının kısmen daha düşük olduğu söylenebilir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· Zihinsel gelişim sürecinde dil önemli bir yer tutar. İşitme engelli çocukların dil becerilerindeki, kavram gelişimlerindeki yetersizlik ve işitsel girdinin az olması zihinsel gelişim sürecini de olumsuz olarak etkiler. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· Okuma yazma gibi dilin kullanımını gerektiren becerileri kazanmada da problemler görülebilir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· Sosyal ve duygusal gelişimleri iletişimin sekteye uğramasından dolayı olumsuz etkilenebilir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· Çocukla iletişim kurulmuyor ya da iletişim için çok az zaman harcanıyorsa, çocuğun sosyal çevrenin bir parçası olması, olumlu benlik algısı geliştirmesi gibi konularda problemler yaşanabilir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· Topluma uyum sağlamada zorluk çekerler, kendilerini soyutlanmış hissedebilirler.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Eğitimleri:[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Özel eğitim okullarında işitme engellilere okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde yatılı ve gündüzlü hizmet verilmektedir. Orta öğretimlerini normal okullarda sürdürmeleri esas alınmakla birlikte meslek liselerine sınavsız yerleştirilmeleri sağlanmış, ayrıca İşitme Engelliler Meslek Liseleri açılmıştır. İşitme engelli öğrenciler kaynaştırma uygulamalarıyla da eğitim-öğretimlerini sürdürmektedirler.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]

[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Yapılan Çalışmalar:[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· İşitme engelli yetişkinlere yönelik “İşaret Dili Kılavuzu” basılarak ilgililerin hizmetine sunulmuştur.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· 7-8/06/2001 tarihleri arasında T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile ortaklaşa olarak “İşitme Engelli Bireylerin Habilitasyonu Ve Rehabilitasyonu Çalışma Toplantısı” yapılmıştır.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· İşitme Engelliler İlköğretim Okullarında okul öncesi sınıfların açılması için valiliklere 07/12/2001 tarih ve 4514 sayılı yazı yazılmıştır.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· İşitme Engelliler Meslek Liselerinde mevcut durumlarıyla kendi okullarında hangi bölümlerin açılabileceği konusunda bilgi almak için valiliklere 12/12/2001 tarih ve 4574 sayılı yazı yazılmıştır.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· İşitme Engellilerin Eğitiminde Öğretmen El Kitabı hazırlanmıştır.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· İşitme engelliler okullarında eğitim-öğretim, kültür, sanat, folklor ve spor faaliyetlerini destekleme, tanıtma etkinlikleri kapsamında; [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]v öğrenci ve okullar arası kaynaşma ve dayanışmayı güçlendirmek, [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]v öğrenci başarısını artırmak,[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]v başarılı öğrenci, öğretmen ve yöneticileri ödüllendirmek ve bu tür etkinliklere teşvik etmek,[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]v işitme engelliler okullarını kamu oyunda tanıtmak amaçlanmaktadır. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Bu amaçla hazırlanan esas ve usuller Makamın onayına sunulmuştur.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]· İşitme engelliler ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlere okuma-yazma öğretimi konusunda hizmetiçi eğitim kursları düzenlenmiştir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]

[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Planlanan Çalışmalar:[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İl bazında her sene başında branş öğretmenlerinin hizmetiçi eğitim kursuna alınması,[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İşitme engellilerin eğitiminde Okuma Yazma Öğretimi El Kitabının hazırlanması,[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Aile El Kitabının hazırlanması,[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Sene başında Ekim ayı içinde okula yeni atanan öğretmenlerin okul tarafından hizmetiçi eğitim kursundan geçirilmesi, [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]AÇIKLAMALAR:[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] 1. Rehberlik ve eğitici çalışmalar kapsamındaki öğrenci kişilik hizmetleri haftalık ders saatleri dışında yürütülür. Rehberlik ve eğitici çalışmalar ile ilgili faaliyetleri yürüten öğretmenler, bu görevlerine karşılık haftada üç saat üzerinden ücretli ekders görevi yapmış sayılırlar. Bu görev haftalık zorunlu ekders görevi içinde verilir ve ücret ödenir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] 2. Türkçe’nin doğru ve güzel konuşulması için, ihtiyaç duyulması halinde; seçmeli derslere ayrılan sürenin tamamı veya bir kısmı Türkçe dersine ilave olarak ayrılır.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] 3. Seçmeli derslere ait sürenin tamamının veya bir kısmının Türkçe dersine ayrılması halinde, bu ders saati için ayrı not takdiri yapılmaz. Takviye edilen dersle birlikte tek notla değerlendirme yapılır.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] 4. Okul yönetimince; öğretim yılı başında okulun ve çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi, istek ve ihtiyaçları ile velilerin de görüşleri dikkate alınarak “Özel Eğitim Okulları Seçmeli Dersler Listesi”nden okutulacak seçmeli dersler belirlenir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] 5. Hazırlık sınıfı ve ilköğretimin ilk üç sınıfındaki bireysel ve toplu etkinlik saatlerinde, öğrencilerin bireysel farklılıkları ve seviye grupları dikkate alınarak kültürel ve eğitici çalışmalar, folklor, müsamere, monolog, diyalog, grup tartışmaları, güzel konuşma ve yazma, güzel yazı çalışmaları, sergi düzenleme ve gezip görme, gezi, gözlem ve incelemeler, bilmece, bulmaca, atışma, sayışma, soru sorma ve cevaplama, bildiklerini düşündüklerini anlatma, oyun ve beden eğitimi; TV seyretme, bilgisayar oyunları,bahçe etkinlikleri, koleksiyonculuk, bitki ve çiçek yetiştirme vb. etkinlikler yapılır.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] Gerektiğinde uygun ortamlarda bireysel ve toplu etkinlikler ile beden eğitimi çalışmaları örnek programlarla yürütülebilir. Bireysel ve toplu etkinlik notla değerlendirilmez.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] 6. 1997-1998 öğretim yılında altıncı ve yedinci sınıf sosyal bilgiler derslerinde, altıncı ve yedinci sınıf millî tarih ve millî coğrafya programları uygulanır.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] 7. 1997-1998 Öğretim Yılı’na mahsus olmak üzere; ilköğretim 1, 2. ve 3. sınıf hayat bilgisi derslerinin 1’er saati ile 4. ve 5. sınıflardaki 3 saatlik seçmeli derslerin 1’er saatinde; çevre, sağlık, trafik ve okuma dersi ders programları dönüşümlü olarak uygulanır ve 01.05.1997 tarih ve 2476 sayılı Tebliğler Dergisinde duyurulan ilköğretim çevre, sağlık, trafik ve okuma ders kitapları okutulur.[/FONT]