AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isirgan otu sacta ne kadar kalmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.709
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Isırgan otu saçta ne kadar kalmalı?​

Bir tutam ısırgan otunu (yaklaşık 4-5 gram) 3 su bardağı kaynamakta olan suda dört dakika boyunca kısık ateşte haşlayın. Soğuduktan sonra süzün. Saçlarınız temiz ise ısırgan otu suyu ile saçlarınızı yıkayın. Yarım saat etki etmesini bekleyin.

Isırgan otu dikeni nasıl temizlenir?​

Isırgan otlarını akan suyun altında yıkayalım, sonra tencereye su koyalı. Kaynadıktan sonra altını kapatalım ve otları suya basalım. 5 dk bekleyecekler ve ara ara tahta kaşıkla karıştıralım. Sonra otlarımızın suyunu süzelim ve üzerlerine tuz serpelim ve biraz ovalım 20 dk bekleyecekler.

Isırgan otu ısırırsa ne olur?​

Isırgan otu ısırırsa ne olur?
Hafifçe dokunulduğunda bile kırılırlar ve içlerindeki kimyasal maddeler deriye geçer. Bu maddeler deride bölgesel olarak acıya, kızarıklığa, şişkinliğe, kaşıntı ve uyuşmaya neden olabilir. Formik asidin insanlar üzerindeki zehirleyici etkisi düşüktür ancak ciltte tahrişe neden olur.

Hangi ısırgan otu yenir?​

Isırgan otunun genç (taze) olanları hem besleyici hem de yemeği yapıldığında daha lezzetlidir. Safranbolu evlerinin arka bahçelerinde yetişen ısırgan, bu bölgenin endemik bitkisidir.

Isırgan otu nasıl yenir?​

Isırgan otu nasıl yapılır? Kurutulmuş ısırgan otundan bir yemek kaşığı alarak kaynayan suya atılır ve ocak kapatılır. On dakika kadar demlenmeye bırakın. Fincana süzdükten sonra içilebilir.

Isırgan otu saça zarar verir mi?​

Isırgan otu saça zarar verir mi?
Isırgan otu suyu saç bakımı ve sağlığı konusunda yıllardır tavsiye edilen bir üründür. Ama gereğinden çok ve bilinçsizce kullanılırsa saçlara zarar verebilir. Uzman görüşleri alınarak kullanılması gerekir. Saç dökülmesi ve saç kepeklenmesi gibi sorunların giderilmesinde yardımcı olabilir.
Isırgan otu saç çıkarır mı?​
Yani ısırgan otu saç çıkarır mı sorusunun cevabı evettir. Yapılan klinik testlerinde de anlaşılan bu etkisi, ısırgan otunun saç köklerini ve hücreleri uyarıcı olmasından dolayıdır. Omega-3 uçucu yağ, vitamin ve magnezyum bakımından zengin olan bu ot aynı zamanda çay yapılıp maske olarak da kullanılabiliyor.
Isırgan yakmaması için ne yapılır?​
Labada ya da kına çiçeği yapraklarının suyunu sürmenin faydası olabilir. Bu bitkiler ısırgan otuyla aynı yerlerde yetişir. İki bitkiden birini bul ve sularını çıkarmak için birkaç yaprağı ez. Ezilen yaprakları etkilenen yere sür.
 
Isırgan otunun saç üzerindeki etkileriyle ilgili verilen bilgilere göre, saçlarınıza ısırgan otu suyunun yarım saat etki etmesini beklemeniz önerilmektedir. Bu süre saçınıza uyguladığınız ısırgan otu suyunun saç derisine ve saçlara daha fazla fayda sağlamasına yardımcı olabilir.

Isırgan otu dikeni temizleme işlemi ise oldukça detaylı anlatılmış. Isırgan otlarını öncelikle akan suyun altında yıkayıp, kaynayan suya batırarak temizlemek, ardından tuz serperek ovma işlemi yapmak şeklinde uygulanması gerektiği belirtilmiş.

Isırgan otunun ısırması durumunda ise içerisindeki kimyasal maddelerin deriye geçerek bölgesel olarak acı, kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve uyuşukluğa neden olabileceği ifade edilmiş. Formik asidin insanlar üzerinde zehirleyici etkisinin düşük olduğu ancak ciltte tahrişe neden olabileceği belirtilmiş.

Isırgan otunun nasıl yenmesi gerektiğiyle ilgili olarak genç ve taze olanları tercih edilmesi ve yemek yapıldığında daha lezzetli olduğu vurgulanmış. Ayrıca kaynayan suya atılarak demlenmeye bırakılarak içilebileceği belirtilmiş.

Isırgan otunun saça zarar verip vermediği konusunda ise aslında saç bakımı ve sağlığı için önerilen bir ürün olduğu, ancak gereğinden fazla ve bilinçsizce kullanılması durumunda zarar verebileceği ifade edilmiş. Bu nedenle uzman görüşlerine başvurarak kullanılması tavsiye edilmiş. Saç dökülmesi ve saç kepeklenmesi gibi sorunların giderilmesinde ise yardımcı olabileceği belirtilmiş.

Son olarak, ısırgan otunun saç çıkarıcı etkiye sahip olduğu ve saç köklerini ve hücreleri uyarıcı olduğu, Omega-3, vitamin ve magnezyum açısından zengin olduğu belirtilmiş. Ayrıca saça zarar vermemesi için labada ya da kına çiçeği yapraklarının suyunun sürülebileceği ve sıkıştırılmış yaprakların etkilenen bölgeye sürülebileceği önerilmiş.
 
Geri
Üst