AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isinlanmis baharat zararli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işınlanmış baharat zararlı mı?​

Radyasyonunun biyolojik etkileri konusundaki tecrübelerimden yola çıkarak; su içeriğine göre uygun dozda ışınlanmış bir gıdanın tüketilmesinde, radyasyona maruz kalma nedeniyle kısa veya uzun vadede sağlık açısından bir risk söz konusu olmadığını söyleyebilirim.

Işınlanmış baharat ne demek?​

Peki gıda ışınlama ne anlama geliyor? Taze meyve ve sebzeler, baharatlar, baklagiller gibi temel gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan bu yöntem; gıdaların iyonize radyasyona maruz kalması anlamına geliyor.
Radyasyon güvenliğinde zırhlama nedir?
Radyasyonun şiddetini zayıflatmak için önüne konan veya onu çevreleyen malzemeye zırh denir. Radyasyon kaynağı ile kişi arasına engel konmasına ise zırhlama denir. Zırhlama, alınan dozu en aza indirmeye yardımcı olur. Radyasyon tipine göre zırhlama gereksinimleri farklılık gösterir.

Işınlama teknolojisi nedir?​

Işınlama, elektron ışınları, X-ışınları veya gama radyasyonu gibi iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakmayı içeren bir işleme tekniğidir. Yaygın olarak “soğuk pastörizasyon” olarak da bilinir. Katı veya yarı katı gıdaların hijyenik kalitesini sağlayarak gıda endüstrisi ve tüketici açısından oldukça faydalıdır.

Gıda ışınlama zararlı mı?​

Raporun 10. Maddesinde (sonuç), 10 kGy kadar maksimum ortalama dozda gıda ışınlamanın insan sağlığı üzerinde toksikolojik, beslenme veya mikrobiyolojik tehlike oluşturmadığı ortaya konmuştur.
Baharatlar neden Işınlanır?
yönetmeliğe göre “gıdalar, gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmaların ve biyokimyasal olayların miktar ve faaliyetlerinin engellenmesi, azaltılması ve yok edilmesi (filizlenme, çimlenme ve tomurcuklanma), raf ömürlerinin uzatılması, olgunlaşma süresinin kontrolü amaçlarından biri veya birkaçı için belirlenmiş …
Radyasyondan korunmada, bütün faktörlerin değerlendirilerek mümkün olan en düşük dozun alınmasının sağlanması prensibidir. Kişilere veya topluluklara, radyasyon hasarlarına kaşı net bir yarar sağlamayan radyasyon uygulamalarına izin verilmemelidir.
Gıda kökenli hastalık yapıcı E.Coli, Salmonella, Campylo-bacter, Listeria türündeki mikroorganizmaları yok etmek, gıdalarda filizlenmeye ve olgunlaşmaya engellemek ve gıdalara zarar veren böcek, parazit oluşumunu önlemek ve gıdaların raf ömrünü arttırmak amacıyla ışınlama işlemi gerçekleştirilir.
Işınlama nedir kimya?
Radyoaktif maddeler, atomlarının sürekli olarak parçalanması sırasında çevreye alfa, beta, gama, X-ışınları gibi ışınlar yayarlar. Bu ışınlar çarptıkları materyalde elektrik yüklü iyonların oluşmasına neden olurlar. Bu ışınlara iyonizan ışın veya iyonize eden ışın adı verilmektedir.

Gıda ışınlama işlemi nasıl yapılır?​

Işınlama işlemi nasıl yapılır? Gama ışınları, X-ışınları ve hızlandırılmış elektron demetleri, gıdalara uygulanarak ışınlama işlemi yapılmaktadır. X-ışınları ve hızlandırılmış elektron demetleri üreteç makinelerden elde edilirken, gama ışınları radyoaktif izotopların bozunumu sırasında yayılır.

Işınlama yönteminin hangi gıdalara uygulanması uygun değildir?​

Aşırı yüksek doz ışınlama özellikle fazla yağ içeren gıdalarda aroma kaybına sebep olur. Bazı gıdalar (örn., süt ve ürünleri) lezzetsiz bir aroma oluştuğundan dolayı ışınlamaya uygun değildir (ACSH, 2003).
 
Geri
Üst