Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isimden sonra gelen de da nasil yazilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Isimden sonra gelen de da nasıl yazılır?​

Önemli uyarı: Bağlaç olan “de,da”nın kesinlikle “te,ta” biçimi yoktur. Ayrıca bağlaç olan “de,da” bir özel isimden sonra gelirse kesme işaretiyle ayrılmaz.

Yer bildiren de nasıl yazılır?​

Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te’nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Te eki ayrı yazılır mı?
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.

Özel isimde de da nasıl yazılır?​

De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.

Da de ne zaman ayrı?​

Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de.
Birazda nasıl yazılır?
Birçok kişi biraz kelimesini bir az şeklinde yazsa da sözcüğü bu şekilde yazmak yanlıştır. ”Biraz”, ”Bir Hayli” ya da ”Çok az” gibi kelimelerden farklı olarak bitişik yazılır. Not: Bazı cümlelerde biraz kelimesi -da bağlacı ile kullanılır. Örnek: Biraz da sen sorumluluk al.
TDK’nin bu konuda üç de uyarısı var: “1. Ayrı yazılan da / de hiçbir zaman ta / te biçiminde yazılmaz: Gidip de gelmemek var, gelip de görmemek var (‘Gidip te gelmemek var, gelip te görmemek var’ değil). 2. ‘Ya’ sözüyle birlikte kullanılan da ayrı yazılır: ya da. 3.
TA Kİ NE DEMEK: Yeter ki, sonunda.
Özel isimlere gelen de da eki ayrılır mı?

Da de bağlaç mı?​

Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
 
Geri
Üst