AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isima nasil gerceklesir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Işıma nasıl gerçekleşir?​

Yeryüzünün güneşten almış olduğu ısıyı yeniden atmosfere verme olayına ışıma denir. Aynı zamanda bunu hem radyasyon hem de yansıma olarak da dile getirmek mümkün. Yenilenebilir bir kaynak olarak büyük öneme sahip güneş, yaydığı ışınlar üzerinden yeryüzünden ışıma gerçekleştirir.

Isının bir akışkan yardımıyla taşınmasına ne denir?​

Konveksiyon. Hava veya sıvı bir akışkan ısıtıldıktan ve daha sonra ısı kaynağından uzaklaştıktan sonra, bununla birlikte termal enerjide taşınır. Bu ısı transferi çeşidine konveksiyon (taşınım) adı verilir.
Işıma yoluyla yayılma hangi maddelerde olur?
Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılması bütün maddeler taneciklerden oluştuğu için katı, sıvı ve gazlarda görülür.

Isının yayılma yolları nedir?​

1. İletim yoluyla 2. Konveksiyon (madde akımı) yoluyla 3. Işıma yoluyla İletim: Burada ısı enerjisi molekülden moleküle aktarılır.

Isının konveksiyon yoluyla yayılması nedir?​

Konveksiyon sırasında ısınan sıcak sıvı, soğuk sıvıdan daha az yoğun olduğu için soğuk sıvının üzerine çıkar. Bu hareket sırasında sıcak sıvıdan soğuk sıvıya ısı aktarılır. Aynı zamanda yükselen sıcak sıvının yerini soğuk sıvı alır. Yani ısı kabın içinde konveksiyonla yayılır.
Doğal taşınım nedir?
Doğal taşınımın temel dayanak noktası, ısınan akışkanın daha yukarı (yüzeye) çıkmaya yatkın hale gelmesi, yani yükselmesi ve daha soğuk akışkanın aşağı (dibe) hareket etmesidir. (Örneğin ısınan sıcak havanın radyatör yüzeyinden yukarı doğru yükselmesi).

Kondüksiyon iletim nedir?​

Isı iletimi ya da kondüksiyon , madde veya cismin bir tarafından diğer tarafına ısının iletilmesi ile oluşan ısı transferinin bir çeşididir. Isı transferi daima yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğrudur. Yoğun maddeler genelde iyi iletkendirler; örneğin metaller çok iyi iletkenlerdir.

Isı iletim çeşitleri nelerdir?​

ISI TRANSFERİ
- İletim ( kondüksiyon)
- Taşınım (konveksiyon)
- Işınım ( radyasyon)
Konvektif ısı ne demek?
Konveksiyon (veya taşınım), katı yüzey ile akışkan arasında gerçekleşen ısı transferinin bir çeşididir. Akışkan içindeki akımlar vasıtası ile ısı transfer edilir. Akışkan, içindeki veya akışkanla sınır yüzey arasındaki sıcaklık farklarından ve bu farkın yoğunluk üzerinde oluşturduğu etkiden doğabilmektedir.

Geri