AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isim ve fiil cumlesi nasil ayirt edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İsim ve fiil cümlesi nasıl ayırt edilir?​

Cümlenin yüklemi bir varlıksa o zaman isim cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Cümle yüklemi bir eylemden bahsediyorsa o zaman fiil cümlesi olur.

Eylem cümlesi nasıl olur?​

Eylem cümlesi nasıl olur?
Fiil (Eylem ) Cümlesi: Yüklemi çekimli bir fiil veya fiil grubu olan cümle, yükleminin türüne göre fiil cümlesidir. Yükleminin geçişli fiil olması durumunda, fiil cümlelerinde cümlenin bütün ögeleri bulunabilir. Fiil geçişsiz olursa cümlenin nesnesi olmayacaktır.

Fiil cümlesi ne?​

Fiil cümlesi, yüklemi bir fiil olan cümledir. Fiil cümlelerinin yüklemleri oluşturulurken haber ve dilek kipleri kullanılır: (Bilinen geçmiş zaman kipi) Haydi, oyun oynayalım. (İstek kipi)

Yüklemine göre cümle ne demek?​

Yüklemine göre cümle ne demek?
Cümleler yüklemine göre, yani yüklemin türüne göre iki türe ayrılmaktadır. Bunlar fiil ve isim cümleleridir. Yani yüklemine göre cümleler fiil ve isim cümleleridir. Yüklem eğer fiilden oluşuyor ise bu cümleler fiil cümleleri; yüklem eğer ki isim kökten oluşuyor ise bu cümlelere isim cümlesi denmektedir.
Isimler yüklem olur mu?​
Önemli Bilgi: Bir cümlenin yüklemi fiil olabildiği gibi, isim de olabilir. Yani yüklem her zaman fiil olmak zorunda değildir. İsimler “ek fiil” alarak yüklem olarak kullanılabilir. Yüklemi isim olan cümlelere “isim cümlesi“, yüklemi fiil olan cümlelere ise “fiil cümlesi” denilmektedir.

İsim ve fiil nasıl bulunur?​

İsim ve fiil nasıl bulunur?
İsim-fiiller fiil kök veya gövdelerine getirilen “-ma, -ış, -mak” ekleriyle oluşturulur. İsim-fiil eklerini “ma(y)ışmak” şeklinde kodlayarak ezberlemeniz mümkündür. Bu üç ek, fiillerin cümlede isim olarak kullanmalarını sağlar. Örneğin, “bak-” fiil köküne gelen “-ış” eki bu kelimeyi “bakış” ismine dönüştürür.

Eylem nedeni ne demek?​

Gerekçe anlamı taşıyan cümleler, bahsedilen bir eylemin gerçekleşme nedenini içeren ifadelerdir. Yani bir eylemin, olayın veya durumun gerçekleşmesi için cümle içerisinde geçerli bir neden belirtilmektedir.

Eylem gerçekleşmesi ne demek?​

Eylem gerçekleşmesi ne demek?
İş, oluş, hareket, durum ve kılış bildiren; zaman ve kişi eklerine göre çekimlenebilen; zaman ve kişi ekleriyle çekimlenmesi halinde cümle içinde yüklem görevi üstlenen sözcüklere eylem (fiil) denir. -İş, oluş, durum ve hareketi zaman ve kişi kavramlarına bağlayarak anlatan sözcüklerdir.

Fiil Nedir Türkçe örnek?​

Fiiller, hareket, iş, oluş bildiren sözcüklerdir; mastar hâlinde, bir hareketin adı olurlar. oluyorsa, o sözcük, fiil (eylem)dir. “Koştum” sözcüğüne “-mak, -mek” getirdiğimizde “koş-mak” diyebiliyoruz. Ancak “koşucu” sözcüğüne “-mak, -mek” eklediğimizde “koşucu-mak” gibi anlamsız bir sözcükle karşılaşıyoruz.

Fiil nedir kısa ve öz?​

Fiil nedir kısa ve öz?
Fiil veya eylem, varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimedir. Türkçede fiiller; haber ve dilek kip ekleri ile zaman ve tasarlama anlamı kazanır; şahıs ekleri ile işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğini belirtir.
Cümleler Yüklemine göre kaça ayrılır?​
Buna göre yüklemin türü bakımından cümleler ikiye ayrılır:
- Fiil Cümlesi. Yüklemi çekimli bir fiil olan cümlelerdir. Bu fiil şahıs ve kip eki alarak çekimlenir.
- İsim Cümlesi. Yüklemi isim soylu bir kelime olup, ek fiilin zamanlarından biri ile çekimlenmiş olan cümlelerdir. Uzun bir yolculuktan sonra İncesu’daydık.

Anlamlarına göre cümleler nelerdir?​

Anlamlarına göre cümleler nelerdir?
Emir, istek, dilek ifade eden cümleler, bu dört çeşit cümlenin içinde alt grubu oluştururlar. Anlamına göre cümlelere, alt grup olarak etken, edilgen, ettirgen ve oldurgan çatılı cümleleri de ilave edebiliriz. Ancak bunlar da olumlu veya olumsuz, soru veya ünlem cümlesidir.
 
İsim ve fiil cümlelerini ayırt etmek, bir cümlenin yüklemine bakarak mümkündür. Eğer cümlenin yüklemi bir varlık veya durum belirtiyorsa, bu durumda o cümle isim cümlesi olarak adlandırılır. Yani, cümlenin yüklemi isim ise isim cümlesi; eylem ise fiil cümlesi oluşturur.

Eylem cümleleri ise cümlenin yüklemi bir eylem (fiil) ise ortaya çıkar. Yüklemin çekimli bir fiil veya fiil grubu olması durumunda fiil cümlesinden bahsedilir. Fiil cümlelerinde cümlenin türüne göre farklı ögeler bulunabilir. Eğer fiil geçişli ise, cümlenin nesnesi de bulunabilir; geçişsiz ise nesne olmayabilir.

Fiil cümleleri yüklemleri fiil olan cümlelerdir. Bu tür cümlelerin oluşturulmasında haber ve dilek kipleri kullanılır. Örneğin, "Haydi, oyun oynayalım." cümlesindeki yüklemin haber veya istek kipi olması, bu cümlenin fiil cümlesi olduğunu gösterir.

Isimler de yüklem olabilir. Bir cümlenin yüklemi sadece fiil olmak zorunda değildir. Isimler ek fiil alarak yüklem olarak kullanılabilir ve bu tür cümlelere "isim cümlesi", yüklemi fiil olan cümlelere ise "fiil cümlesi" denir.

Fiiller, hareket, iş, oluş bildiren sözcüklerdir. Mastar hâlinde, bir hareketin adını oluştururlar. Örneğin, "Koştum" cümlesindeki "koş-" sözcüğüne "-mak" eki getirilerek "koş-mak" şeklinde fiil oluşturulabilir.

Son olarak, cümleler yüklemine göre fiil ve isim cümleleri olarak ayrılabilir. Yani, bir cümlenin yüklemi fiil ise fiil cümlesi; isim ise isim cümlesi oluşturur. Yüklemi fiil olan cümleler çekimlenirken fiil uzantıları alırken, yüklemi isim olan cümleler ek fiilin zamanlarından biri ile çekimlenir. Bu farklılıklara dikkat edilerek, cümlelerin isim ve fiil cümleleri olarak ayırt edilmesi mümkündür.
 
Geri
Üst