Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isim fiil nedir ornek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Isim fiil nedir ornek?​

Yemek yapmayı üniversitede öğrenmiştim. (Bu cümlede yer alan “Yapmayı” sözcüğü ilk etapta fiil olarak görünsede cümle içinde yapılan eylemin adını ifade ettiğinden isim fiil örneği olarak gösterilebilir.) Sabahları erken kalkmanın zorluğunu yaşıyordum.

Isim fiil ve fiil nasıl ayırt edilir?​

Isim fiil ve fiil nasıl ayırt edilir?
İsimler, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelerdir. Fiiller ise iş, oluş, hareket bildiren kelimelerdir. Yani isimlerde canlı veya cansız bir nesneyi, varlığı, eşyayı veya kavramı karşılama söz konusuyken; fiillerde bir hareket, devinim, iş, gerçekleşen bir olay söz konusudur.

Isim fiil grubu nasıl bulunur?​

Bir isim-fiil (mastar) ile ondan önce gelen ve ona bağlı olan kelimelerin veya kelime gruplarının oluşturduğu yeni gruba isim-fiil grubu denir. Grubun ana unsuru isim-fiildir ve sonda bulunur. Vurgu isim-fiilden önceki unsurdadır. Mastar, grupta yüklem görevi yapar.

Zarf fiil nedir ve örnekler?​

Zarf fiil nedir ve örnekler?
Zarf-fiil, bağ-fiil, ulaç veya gerundium bir fiilin cümlede zarf (belirteç) görevinde kullanılan hâli. Fiillere -esiye, -ip,ıp -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e …

Isim fiil nasıl yazılır?​

İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur. Bu eklerde ses uyumlarına göre gerekli değişiklikler yapılır.

Fiil cümleleri nasıl bulunur?​

Fiil cümleleri nasıl bulunur?
Türkçede yüklemin türüne göre cümleler iki ana gruba ayrılır. Eğer cümlenin yüklemi bir varlık ise (Ahmet, Ayşe, O) İsim Cümlesi olur. Eğer cümlenin yüklemi bir ya da birkaç eylem içeriyorsa (yapmak, etmek, gelmek) Fiil Cümlesi olur.

Sıfat fiil cümlede nasıl bulunur?​

Sıfat fiiller -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş eki almakta ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktadır. Cümledeki fiil köklü sözcük eğer bu eklerden birisini aldıysa ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktaysa bu sözcüğe sıfat fiil denilmektedir.
 
İsim fiil nedir sorusuna verdiğiniz örnek cümlede, "yapmayı" kelimesi aslında bir isim fiil örneğidir. Çünkü cümle içinde yapılan eylemin adını ifade etmektedir.

Isim fiil ve fiil arasındaki fark şudur: İsimler varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelerdir, fiiller ise iş, oluş, hareket bildiren kelimelerdir. Yani isimlerde bir varlık veya kavramı ifade ederken, fiillerde bir eylem veya hareket anlatılır.

Isim-fiil grubu, bir isim-fiil (mastar) ile ona bağlı olan kelimelerin oluşturduğu gruptur. Bu grupta vurgu genellikle isim-fiilden önceki unsurdadır ve mastar grupta yüklem görevini üstlenir.

Zarf fiil, bir fiilin zarf görevinde kullanılan hali olarak tanımlanır. Örnek olarak: koşarak, yürüyerek, gülerek gibi kullanımlar zarf fiil örnekleridir.

İsim-fiil, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hali olarak tanımlanır. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir ve fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar ekleri getirilerek oluşturulur.

Fiil cümleleri, cümlenin yüklemine göre iki ana gruba ayrılır. Eğer yüklem bir varlık ise İsim Cümlesi, bir veya birkaç eylem içeriyorsa Fiil Cümlesi oluşur.

Sıfat fiiller, -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş ekleri alarak cümlede sıfat görevinde kullanılan fiillere denir. Bu fiiller cümlede sıfat olarak işlev görürler.
 
Geri
Üst