- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
İsim değiştirme masrafı ne kadar?
İsim değiştirme davası harcı ve diğer masraflarıyla birlikte 500 TL’yi bulabilmektedir. Başvuru ve nisbi harcın toplamı 110 TL iken gider avansı ve vekalet harcı gibi ek masraflar da bunun üzerine eklenmektedir.Kimlikten isim sildirme nasıl yapılır?
Kimlikteki iki isminden birini sildirmek yasal olarak mümkün olup, kullanmadığı veya sevmediği ismini sildirmek isteyenler ancak dava yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilir. Adın hangi şartlar altında ve ne şekilde değiştirileceği 4721 sayılı kanunda belirtilmiştir.Yanlış yazılan isim nasıl düzeltilir?
İsim değiştirme ismini veya soyisimini değiştirmek isteyen kişinin ikametgah adresindeki yetkili ve görevli Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurmasıyla yapılır. İsim ve soy ismin değiştirilebilmesi için haklı sebeplerin varlığı şarttır.
İsim değişikliği ücreti ne kadar 2022?
Geçen yıl içerisinde isim değiştirmek işlemlerinde ödenen ücret 4080 TL iken bu yıl yani 2022 yılının gelmesi ile birlikte bu ücret 5100 TL olarak belirlenmiştir.
İsim değiştirmek için yaş sınırı var mı?
18 yaşından küçük kişinin velisinin bu davayı açmak istememesi halinde kişi kendisi de bu davayı açabilir. Tam ehliyetsizler, isim değiştirme davasını yasal temsilcileri aracılığı ile dahi açamaz.Mahkemesiz isim değiştirme Ne zamana kadar?
MAHKEMESİZ İSİM SOYAD DEĞİŞTİRME NE ZAMANA KADAR? Ad ve soyadlarının il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulamadan vatandaşlarımız 6 Aralık 2022 tarihine kadar faydalanabilecek.İsim değişikliği ne zaman sonuçlanır?
İsim değiştirme davasının ne kadar süreceği mahkemelerin yoğunluğuna göre değişir. Mahkemeler, duruşmalar için 2 ile 4 ay arası süreçte gün verebilir. Evraklarda ya da usuli işlemlerde bir sorun bulunmuyorsa genellikle tek celsede dava sonuçlanır.
İsim düzeltmek için ne yapmalıyım?
İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi’ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır. Bu ödemeler vezneye yatırılır.
E devletten isim hatası nasıl düzeltilir?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığı altında e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler listesini göreceksiniz. Bu listeden “İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” seçeneğine tıklayınız.Mahkemeye gitmeden isim değişikliği nasıl yapılır?
İlgili başvurular e-Devlet kapısı üzerinden alınmaktadır. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak e-Devlet’e giriş sağlayınız. Daha sonra, arama kısmına “Ad ve Soyadı” yazdıktan sonra “İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” seçeneğine tıklayınız.18 yaşında isim değişikliği olur mu?
18 yaşından küçük fakat ayırt etme gücüne sahip çocukların velileri isim değiştirme davası açmaktan kaçınırlarsa çocuk kendisi de dava açarak isim değiştirebilir. Bunun nedeni ayırt etme gücüne sahip olması ve isim hakkının kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olmasıdır.