Isim degisikligi yapan sirketler tazminat oder mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
263.588
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Isim değişikliği yapan şirketler tazminat öder mi?​

Çalıştığınız şirketin isim değiştirmesi ve el değiştirmesi, sizin yasal haklarınızın kaybına neden olmaz. Bu, yasal olarak işyerinin devri olarak kabul edildiğinden tüm hak ve alacaklarınızla birlikte yeni işverene geçersiniz.

Dükkan devir parası nasıl hesaplanır?​

Dükkan devir parası nasıl hesaplanır?
İşletmenin son 1 yılda ki aylık ortalama net karı, işletmeye istenen devir bedelini kaç ayda geri ödüyor? Örnek: Aylık ortalama kar 10.000,-tl ve istenen devir bedeli 180.000,-TL olursa, geri ödeme süresi 180.000 / 10.000 =18 ay olur. Bu süre piyasa koşullarına göre zaman içinde uzar veya kısalır.

Işyerinin devri hâlinde eski ve yeni işverenin sorumlulukları nelerdir?​

Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür. Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar.

Bir işyeri satılırsa çalışanlar ne olur?​

Bir işyeri satılırsa çalışanlar ne olur?
Herhangi bir işyerinin kısmen veya tümüyle devredilmesi durumunda, söz konusu işyerinde çalışmakta olanlar aynı şartlarla çalışmaya devam ederler. İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmaz ancak bu devir, işçiye de haklı fesih nedeni oluşturmaz.

4734 Sayılı Kanun a göre ihale edilen personel çalıştırılmasına dayalı hizmet ihalelerinde kıdem tazminatından kim sorumludur?​

Kamu İhale Kanunu’nda ise personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımlarında alt işveren işçilerinin kıdem tazminatlarının idare tarafından ödenmesinin söz konusu olacağı hüküm altına alınmıştır.

Farklı şirkete geçirilen işçi kıdem tazminatı alabilir mi?​

Farklı şirkete geçirilen işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
Aynı İşverenin Farklı İş Yerlerinde Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı ve Tavanı Mevcut kanunlarda, aynı anda birden fazla iş yerinde sigortalı olmayı engelleyecek herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle birden fazla iş yerinde çalışmanın bir sakıncası yok.

Dükkan devir parası ne kadar?​

Gayrimenkul (konut, arazi, arsa, işyeri, arsa vb.) satış işlemleri esnasında hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği tapu devir ücretlerinin varlığı söz konusudur. Tapu devir ücreti veya diğer adıyla tapu harcı satışı devri gerçekleştirilen gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin %4’ü olarak hesaplanır.

Devir parası nasıl hesaplanır?​

Devir parası nasıl hesaplanır?
Ölüm yaşından 12 yaş çıkartılarak vefat eden kişinin kalan borcu yıl olarak hesaplanır. Daha sonra bir yıldaki namaz borcu hesaplanır. Bu borçta günde beş vakit namaz kılındığı için bir yılda da 12 ay olduğu sebebiyle bu beş rakamı 12 ile çarpılır. Hesaplamalarda her namaz borcuna 1 lira gibi bir bedel eklenebilir.

Yeni işverenin sorumlulukları nelerdir?​

Yeni işverenin sorumluluğu, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 23. maddesinde, “Süresi belirli olan veya olmayan sürekli iş sözleşmesi ile bir işverenin işine girmiş olan işçi, sözleşme süresinin bitmesinden önce yahut bildirim süresine uymaksızın işini bırakıp başka bir işverenin işine girerse sözleşmenin bu suretle feshinden …
 
İsim değişikliği yapan şirketler genellikle çalışanların yasal haklarını kaybetmelerine neden olmaz. İşyerinin isim değiştirmesi veya el değiştirmesi durumunda, bu genellikle yasal olarak işyerinin devri olarak kabul edilir ve çalışanlar haklarını korur. Yani tüm hak ve alacaklarınız, yeni işveren tarafından kabul edilir ve devralınmış olur.

Dükkan devir parası, işletmenin son 1 yılda elde ettiği aylık ortalama net kar ile istenen devir bedeli arasındaki ilişkiye göre hesaplanır. Örnek olarak, aylık ortalama karınız 10.000 TL ise ve istenen devir bedeli 180.000 TL ise, geri ödeme süresi 180.000 / 10.000 = 18 ay olacaktır. Bu süre, piyasa koşullarına göre değişebilir.

İşyerinin devri durumunda eski ve yeni işverenin sorumlulukları da belirlenmiştir. Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklar konusunda devreden işverenin yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür. Devir öncesinde doğan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan ise devreden ve devralan işveren birlikte sorumludur.

Bir işyeri satılırsa, çalışanlar aynı şartlarla çalışmaya devam ederler. İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba neden olmaz ancak işçiye haklı fesih nedeni de oluşturmaz.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre ihale edilen personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerde kıdem tazminatından idare sorumludur. Personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımlarında, alt işveren işçilerinin kıdem tazminatlarının idare tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Farklı bir şirkete geçirilen işçi, haklarını korur ve kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Mevcut kanunlarda, aynı anda birden fazla iş yerinde sigortalı olmayı engelleyecek bir düzenleme bulunmadığı için, bir işçi aynı işverenin farklı iş yerlerinde çalışabilir ve bu durum kıdem tazminatını etkilemez.

Dükkan devir parası ise gayrimenkul satışlarında hem alıcı hem satıcının devlete ödediği tapu devir ücretleri olarak hesaplanır. Satışı gerçekleştirilen gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelin %4'ü tutarında tapu devir ücreti ödenir.

Yeni işverenin sorumlulukları ise 4857 sayılı İş Kanunu'nun 23. maddesinde belirtilmiştir. Süresi belirli veya belirsiz olan sürekli iş sözleşmesi ile bir işverenin işine girmiş olan işçi, işini bırakıp başka bir işverene geçerse sözleşmenin işçi lehine sona erdirilmesini gerektirir ve hükümlere uymak zorundadır.
 
Geri
Üst