AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isik mezhebi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.332
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işık mezhebi nedir?​

Işıkçılar kendilerini ezoterikçi olarak görürler ve Alevîliğin de ezoterizmin ta kendisi olduğunu savunurlar. Böylece kendilerini tarihteki bütün ezoterik inançlarla özdeşleştirirler (örneğin Hristiyan ezoterizmi, İslâm ezoterizmi (Bâtınîlik), Musevi ezoterizmi (Kabbala) ve Pagan ezoterizmi gibi kimliklerle).

Alevilik nedir nereden gelir?​

Alevilik nedir nereden gelir?
Siyasi olarak İslamiyet’in İmâmiye-i İsnâ’aşer’îyye / Onikicilik fıkhi mezhebinden olan Aleviler, itikaden Horasan Melametîliği’nden köken alan Hoca Ahmed Yesevî’nin kurduğu Câferî Tasavvufî–Yeseviyye Tarikatı ile Fatımiler Halifeliği devrinde Orta Asya ve Türkistan’da çok önemli faaliyetlerde bulunan Nâsır Hüsrev’in …

Ulevi nedir?​

Ulevi nedir?
Uveit, göz küresinin orta tabakasının iltihaplı hale gelmesiyle oluşur (kırmızı ve şişmiş). Uvea olarak adlandırılan bu tabakanın, gözü besleyen birçok kan damarı vardır. Üveit, kalıcı görme kaybına yol açarak hayati göz dokusuna zarar verebilir.

Işık insanları kimlerdir?​

Luvi, Hititçe’de ışık insanı anlamına geliyor. Birçok dilde de ışık kelimesi Lu kökünden türemiştir: İngilizce’de light, Almanca’da licht, İspanyolca’da Luz,İtalyanca’da Lure, Latince’de lux gibi. Luviler hiçbir zaman merkezi bir devlet kurmamış.

Alevi olunca ne oluyor?​

Alevi olunca ne oluyor?
Kısaca söylemek gerekirse, Hz. Muhammed’in ölümünden sonra, Ali’nin halife olmasını isteyen, onu imam olarak kabul eden, daha sonra ise Şii-Batıni inançlara bağlananların tümüne Alevi denir.

Bitlis’te Alevi var mı?​

Bitlis’te Alevi var mı?
[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.

Luvi ler kimdir?​

Luviler, Anadolu’da yaklaşık olarak M.Ö. 2300’e doğru ortaya çıkmış bir halktır. Luvice denilen Hint-Avrupa Dil Grubu’na mensup bir dil konuştukları bilinmektedir.

Luviler nerede?​

Luviler nerede?
Luvi Krallığı (tahmini olarak MÖ 2000-1400), Batı Anadolu’da kurulduğu ve başkenti Apasa (bugünkü Selçuk) olduğu düşünülen Anadolu uygarlığı.
 
Işık mezhebi, kendilerini ezoterikçi olarak tanımlayan ve Aleviliği ezoterizmin tam anlamıyla bir parçası olarak gören bir topluluktur. Işıkçılar, tarihteki çeşitli ezoterik inançlarla benzerlikler kurarak kendilerini özdeşleştirmektedirler. Bu inançlar arasında Hristiyan ezoterizmi, İslam ezoterizmi (Bâtınîlik), Musevi ezoterizmi (Kabbala) ve Pagan ezoterizmi gibi örnekler bulunmaktadır.

Alevilik ise İslamiyet'in İmâmiye-i İsnâ'aşer'îyye mezhebinden olan Alevilerin, itikaden Horasan Melametîliği'nden köken alan Hoca Ahmed Yesevî'nin kurduğu Câferî Tasavvufî-Yeseviyye Tarikatı ile ilişkilendirildiği bir inanç sistemidir. Alevilik, Orta Asya ve Türkistan'da Nâsır Hüsrev'in etkili olduğu dönemlerde de gelişmiştir.

Uveit ise göz iltihabı olarak bilinen bir göz hastalığıdır. Göz küresinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar ve uvea tabakasının kırmızı ve şişmiş bir şekilde görünmesine neden olur. Bu durum, gözü besleyen kan damarları üzerinde de olumsuz etkilere yol açabilir ve kalıcı görme kaybına neden olabilir.

Luvi ve Luvi krallığı ise Anadolu'da M.Ö. 2300 civarında ortaya çıkmış bir halk ve krallıktır. Luvi halkı Hint-Avrupa Dil Grubu'na mensup Luvice adlı dili konuşmaktaydılar ve Batı Anadolu'da Luvi Krallığı'nı kurmuşlardır. Başkentleri Apasa olarak düşünülen bu uygarlık M.Ö. 2000-1400 yılları arasında var olmuştur.

Alevilikle ilgili olarak, Bitlis ile ilgili yapılan bir araştırmanın iddiasına göre Bitlis, Hakkari ve Van gibi illerde Alevi nüfusun az olduğu iddia edilirken, Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli gibi iller ile Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum gibi illerinde daha fazla Alevi nüfusunun bulunduğu belirtilmektedir.
 
Geri
Üst