AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isik kaynaginin gucu golgenin buyuklugunu etkiler mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işık kaynağının gücü gölgenin büyüklüğünü etkiler mi?​

I. Gölgenin boyu ışık şiddetine bağlıdır. II. Gölge boyu, opak cisim ve ışık kaynağının arasın- daki mesafeye bağlıdır. III. Gölge boyu, opak cisim ile gölgenin düştüğü yüzey arasındaki mesafeye bağlıdır.

Işık kaynağından uzaklaştıkça gölge boyu ne olur?​

Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
Cisimlerin gölge boyları neye göre değişir?
Cevap Güneş gün içerisinde sürekli yer degistirmektedir. Bundan dolayı gölgelerimizin boyu da degismektedir. Güneş cisme eğik açıyla geldiyinde cismin gölgesi uzun olur. Dik açıyla geldiğinde ise kısa olur.
Gölge cisimden küçük olur mu?
Bir kısım ışınların ulaşabildiği bir kısmının ulaşamadığı bölgede oluşan karanlık ise yarı gölge olarak adlandırılır.Bir cismin gölgesi cisime uzaklaşınca büyür yakınlaşınca küçülür bu nun gibi olaylara biz gölge diyoruz.

Tam gölgeye etki eden faktörler nelerdir?​

Saydam olmayan maddelerin ışığı geçirmemesiyle ışık etkisiyle şekillerinin karanlık bölge oluşturması tam gölgenin gerçekleşmesini sağlar. Tam gölgeyi etkileyen faktörler maddelerin opak olması, saydam olmaması ve ışığı yansıtmaması ile ilgili olarak gerçekleşmektedir.

Tam gölgenin büyüklüğü nasıl değişir?​

Sabahları Güneş’in ilk doğum anında nesnelerin gölgeleri batı tarafındadır ve gölge boyları da uzun olmaktadır. Öğlen olduğu zaman gölgelerin boylarında kısalma olmaktadır. Türkiye için öğle zamanı gölge kuzey tarafında olmaktadır. Güneş’in batmasına yakın gölge boyunda tekrar bir uzama görülmektedir.
Bir cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölgesi büyür mü?
Soru: Bir cisim, ışık kaynağına yaklaştıkça gölgesi büyür. Doğru mu, Yanlış mı? Cevap: Doğru.
Yıl içinde gölge boyu nasıl değişir?
Dünya’nın eksen eğikliğine ve yıllık hareketine bağlı olarak Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı yıl boyunca değişir. Bu durumdan yıl içinde cisimlerin gölge boyları ve yönleri de etkilenir. Gölge yönleri, yaşanan tarihlere göre dönenceler arasında bazen kuzeye bazen de güneye düşer.

Gölge nasıl oluşur?​

Güneş ışığının olduğu bir yerde vücudumuzun bir tarafı gelen ışığı kesermiş. Arkada kalan kısım ise karanlıkta kalırmış. İşte ışığın olmadığı tarafta da gölge oluşurmuş. Yani ışık, saydam olmayan herhangi bir şeyle karşılaşınca o cismin arkasına ulaşamaz ve o taraf karanlıkta kalırmış.

Tam gölge etkileyen değişkenler nedir 5 sınıf?​

Perdede oluşan tam gölgenin büyüklüğü, cismin büyüklüğüne, ışığın geliş açısına, cismin ışık kaynağı ile perdeye olan uzaklığına bağlıdır.
Gün içinde gölge boyu neden değişir?
Sabah; Güneş ışınları eğik geldiği için uzun bir gölgemiz olurmuş. Gölgemiz batı yönüne doğru uzanırmış. Öğle saatlerinde Güneş tam tepede olduğu için bazen gölge olmaz bazen çok kısa gölgeler oluşurmuş. Akşama doğru ise sabah olduğu gibi eğik ışınlar eğik gelir ve uzun gölgeler oluşmasına neden olurmuş.
 
Geri
Üst