AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isik kaynagi cisimden uzaklastirilirsa cismin golge boyu ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.166
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işık kaynağı cisimden uzaklaştırılırsa cismin gölge boyu ne olur?​

Cevap: azalır.

Bir cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölgesi büyür mü?​

Soru: Bir cisim, ışık kaynağına yaklaştıkça gölgesi büyür. Doğru mu, Yanlış mı? Cevap: Doğru.

Gölge ne zaman oluşur?​

Gölge ne zaman oluşur?
Bir nesneye ışık kaynağından yayılan ışık çarptığında, nesnenin aydınlanan yüzünün tersinde oluşan karanlığa gölge denir. Noktasal bir ışık kaynağından çıkan ışınlar doğrusal bir yol izler. Önüne konulan ışık geçirmeyen bir cismin arkasına kaynaktan çıkan bazı ışınlar ulaşabilir bazı ışınlar ulaşamaz.

Cismin boyu gölge boyunu etkiler mi?​

Cevap Güneş gün içerisinde sürekli yer degistirmektedir. Bundan dolayı gölgelerimizin boyu da degismektedir. Güneş cisme eğik açıyla geldiyinde cismin gölgesi uzun olur. Dik açıyla geldiğinde ise kısa olur.

Işık kaynağının gücü gölgenin büyüklüğünü etkiler mi?​

I. Gölgenin boyu ışık şiddetine bağlıdır. II. Gölge boyu, opak cisim ve ışık kaynağının arasın- daki mesafeye bağlıdır. III. Gölge boyu, opak cisim ile gölgenin düştüğü yüzey arasındaki mesafeye bağlıdır.

Saydam olmayan cisim ışık kaynağına yaklaştığında tam gölge küçülür mü?​

Saydam olmayan cisim ışık kaynağına yaklaştığında tam gölge küçülür mü?
Bir noktasal ışık kaynağı ve bir saydam olmayan engel ile hazırlanmış sistemde oluşacak gölge, her zaman için tam gölgedir. Engel kaynağa yaklaştığında tam gölgenin alanı büyür. Ekran (perde) engele yaklaştığında tam gölgenin alanı küçülür.

Gölge boyu yıl içinde neden değişir?​

Gölge boyu en uzun ne zaman olur?​

Güneş cisme eğik açıyla geldiyinde cismin gölgesi uzun olur. Dik açıyla geldiğinde ise kısa olur. Golgenin en uzun oldugu zamanlar günün ilk ve son saatleridir.

Gölge uzunlukları gün boyu değişir mi?​

Gölge uzunlukları gün boyu değişir mi?

Gölge boyunun büyümesi ve küçülmesi nasıl olur?​

Oluşan gölgeyi gözlemliyoruz. Bağımsız Değişken: Işık kaynağının cisme uzaklığı. Bağımlı değişken: Gölge boyu SONUÇ: Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu büyür, cisim uzaklaştıkça gölge boyu küçülür. Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
 
Işık kaynağı cisimden uzaklaştırıldığında, cismin gölge boyu genellikle azalır. Çünkü ışık kaynağı ile cisim arasındaki mesafe arttıkça, gölgenin boyu da genellikle kısalmaktadır. Ancak bu durum tamamen ışık kaynağına, cismin konumuna ve gölgenin oluştuğu zeminin özelliklerine bağlı olarak değişebilir.

Bir cisim, ışık kaynağına yaklaştıkça gölgesi genellikle büyür, bu durum doğrudur. Çünkü cisim ile ışık kaynağı arasındaki mesafe azaldıkça, gölgenin boyu genellikle artar. Bu durum genellikle cismin gölgesinin büyümesine neden olmaktadır.

Gölge, bir nesneye ışık kaynağından yayılan ışık çarptığında, nesnenin aydınlanan yüzünün tersinde oluşan karanlığa denir. Gölge oluşumu, noktasal bir ışık kaynağından çıkan ışınların doğrusal bir yol izlemesiyle gerçekleşir. Gölge boyu, ışık kaynağı ile opak cisim arasındaki mesafeye, cismin boyutuna ve ışık şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Gölgenin boyutunu etkileyen faktörler arasında cismin boyu da bulunmaktadır. Güneş ışığı gün içinde farklı açılardan geldiği için cismin gölgesi değişebilir. Güneş ışığı cisme eğik açıyla geldiğinde cismin gölgesi uzun olurken, dik açıyla geldiğinde kısa olabilir.

Işık kaynağının gücü, gölgenin büyüklüğünü etkileyebilir. Gölgenin boyu genellikle ışık şiddetine, opak cisim ve ışık kaynağı arasındaki mesafeye bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, opak cisim ile gölgenin düştüğü yüzey arasındaki mesafe de gölge boyunu etkileyen bir faktördür.

Saydam olmayan cisim ışık kaynağına yaklaştığında tam gölge genellikle küçülmez. Bu durum, bir noktasal ışık kaynağı ve saydam olmayan bir engel arasındaki ilişki üzerinde durmaktadır. Engel kaynağa yaklaştıkça tam gölgenin alanı genellikle büyürken, ekran (perde) engele yaklaştıkça tam gölgenin alanı genellikle küçülebilir.

Gölge boyunun yıl içinde değişmesi genellikle güneş ışığının açısal olarak değişmesiyle ilişkilidir. Gölge boyu genellikle güneşin cisme eğik açıyla gelmesi durumunda uzun olurken, dik açıyla gelmesi durumunda kısa olabilir. Gölgenin en uzun olduğu zamanlar genellikle günün ilk ve son saatleridir.

Gölge uzunlukları genellikle gün boyunca değişebilir. Güneşin konumu ve açısı değiştikçe gölgelerin uzunluğu da genellikle değişiklik gösterebilir.

Gölge boyunun büyümesi ve küçülmesi genellikle ışık kaynağına cismin uzaklığına bağlıdır. Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu genellikle büyürken, cisim uzaklaştıkça gölge boyu genellikle küçülebilir. Benzer şekilde, ışık kaynağı cisme yaklaştıkça veya uzaklaştıkça gölge boyu da genellikle değişebilir.
 
Geri
Üst