AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isik hizi neden gozlemciye gore degismez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işık hızı neden gözlemciye göre değişmez?​

Işık hızı uzayda ulaşılabilecek en yüksek hızdır ve bu hıza (uzay içinde) sadece ışık ulaşabilir. Uzay içinde ışık hızında hareket eden bir cisim zaman içinde hareket edemez, yani donmuştur. Bu nedenle ışık için zaman hiç geçmez. Her ışık zerresi, ilk doğduğu andaki yaşındadır, onun için zaman durmuştur.

Işık hızı neye bağlıdır?​

Işık hızı iletişimle alakalıdır: Tek yönlü ve gidiş-geliş gecikmeleri sıfırdan büyüktür. Bu küçükten astronomik ölçülere kadar geçerlidir. Öteki yandan, mesafe ölçümü gibi bazı teknikler ışığın ölçülebilir hızına da bağlı olabilir.
Işık hızında gidersek zaman durur mu?
Newton kütleçekim kuramına göre mesela güneşimiz bir anda yok olsaydı dünyada onun kütleçekim etkisinden anında kurtulurdu. Fakat bu özel görelilik ile ters düşüyor. Çünkü özel göreliliğe göre hiç bir bilgi ışık hızından daha hızlı iletilemez. Yani hızımız arttıkça zaman yavaşlıyor çünkü zaman, ışık hızında akıyor.

Uzay içindeki hız arttıkça, zaman daha da yavaş geçmeye başlar. Işık hızı uzayda ulaşılabilecek en yüksek hızdır ve bu hıza (uzay içinde) sadece ışık ulaşabilir. Uzay içinde ışık hızında hareket eden bir cisim zaman içinde hareket edemez, yani donmuştur. Bu nedenle ışık için zaman hiç geçmez.
Işık hızı her yerde aynı mı?
· Işık hızı her sabit referans sistemi için aynıdır (Michelson-Morley Deneyi). Bu iki postulata göre denklemlerini oluşturan Einstein, zaman ve uzayın Newton’dan beri düşünüldüğü üzere değişmez olmadığını ve her referans sistemi için farklı olabileceğini ortaya koymuş oldu.

Işık hızı bulunursa ne olur?​

Işıktan hızlı gitmek ve fotonlar Işık hızında gitmek sadece uzayda gitmek ise y çizgisinin değeri sıfır olur; yani ışık hızında giden cisimler için zaman geçmez. Gerçekten de ışık parçacıkları ve elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısı olan fotonlar için zaman hiç geçmez.

Işık hızına ulaşmak neden imkansız?​

Çünkü kütlesiz olup, hiçbir kütle kazandırıcı alanla etkileşmeden gidip de, daha yüksek bir hıza çıkmanız bu evren şartlarında mümkün değildir; mümkün olsaydı, fotonlar o hıza çıkabilirlerdi.
Işık en çok hangi ortamda yayılır?
Bir ışık kaynağından çıkan ışık ışını herhangi bir engelle karşılaşmadığı sürece her yönde doğrusal bir yol izleyerek yayılmaktadır. Işık; katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılır. Yine de ışığın yayılması için maddesel bir çevreye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Bir insan ışık hızına ulaşırsa ne olur?
Başka bir deyişle, ne kadar hızlı hareket ederseniz kütleniz o kadar büyük olur. Eğer, ışık hızının yüzde 10’unda hareket ederseniz, kütleniz normalden sadece yüzde 0,5 daha fazla olur. Ama ışık hızının yüzde 90’ında hareket ederseniz o zaman kütleniz iki katına çıkacaktır.

Işık hızına yaklaştıkça kütle neden artar?​

Bu nedenle hızlanan cismin enerjisi artar. Bu da kütlenin artması demektir. Bu yüzden hız arttıkça kütle artar ve kütleli bir cisim asla ışık hızına erişemez. Çünkü ışık hızına yaklaştıkça sürekli kütle artar ve ışık hızına erişmesi için gereken enerjiyi de her seferinde artırmak gerekir.

Nötrinolar ışıktan hızlı mı?​

CERN’den yayınlanan açıklamada, Einstein fizik kuramını tartışmaya açan bu sonucu aydınlatmayı amaçlayan bir başka ekip tarafından yapılan yeni ölçümlere göre, Opera adı verilen deneyde nötrinoların ışığın hızını geçmediği belirtildi.
Işık hangi ortamlarda yayılır?
 
Geri
Üst