AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isik hangi ortamlarda yayilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işık hangi ortamlarda yayılır?​

Bir ışık kaynağından çıkan ışık ışını herhangi bir engelle karşılaşmadığı sürece her yönde doğrusal bir yol izleyerek yayılmaktadır. Işık; katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılır. Yine de ışığın yayılması için maddesel bir çevreye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Beton ışık geçirir mi?​

Işığı geçirmeyen maddelere saydam olmayan(opak) maddeler denir. Bu maddeler ışığı hiç geçirmediklerinden diğer taraflarındaki cisimler hiç görülmez. Tahta, taş, beton duvar, metal levha gibi maddeler saydam olmayan(opak) maddelere örnektir.
Noktasal bir ışık kaynağından çıkan ışık bütün doğrultularda yayılan dalgaboylu küresel dalgalar olarak kabul edilmektedir. Ortam izotrop, yani yayılan dalganın hızının her yerde aynı olması durumunda, bu ışık dalgaları ışık kaynağını merkez kabul eden eşmerkezli küresel yüzeyler oluşturacak şekilde yayılırlar.
Saydam şeyler nelerdir?
Saydam maddelere örnek:
Saydam olmayan maddeler nelerdir?
Saydam Olmayan (opak) Maddeler Işığı hiç geçirmeyen maddeler, saydam olmayan maddelerdir. Tahta, mukavva, metal levhalar örnek verilebilir. Işığın geçmesini istemediğimiz fotoğraf banyolarının yapıldığı odalar saydam olmayan yani opak maddelerden yapılır.

Cam ışığı neden geçirir?​

Örneğin camda bir elektronun uyarılması için gereken enerji görünür ışığın sahip olduğu enerjiden daha yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinden etkileşmeden geçer ve cam şeffaf görünür. Ancak enerjisi görünür ışıktan daha yüksek olan daha kısa dalga boylu ışınlar cam tarafından soğurulabilir.

Işık nedir ve nasıl yayılır?​

Işığın ilerlemesi için ortama ihtiyaç yoktur Işık homojen saydam ortam içerisinde sabit hızla yayılır ve ışık hızı ortama göre değişir. Işığın boşlukta yayılma hızı yaklaşık olarak saniyede üç yüz bin kilometredir (c = 3.108 mis) Işık ışınlarının bir yılda gittikleri (946 1012 km) uzaklığa bir ışık yılı denir.
Yansıma Yasaları
 
Geri
Üst